בנק ישראל: קצב עליית מחירי הדיור עדיין גבוה
חברי הוועדה המוניטרית ציינו בדיון האחרון על הריבית, כי על הממשלה החדשה לנקוט במקביל בצעדים כדי להגדיל את היצע הדירות, ובהם זירוז הליכי התכנון והגברת שיווק הקרקעות, בעיקר באזורי הביקוש. בנוסף, לפעול לריסון הביקושים לדירות מצד משקיעים, ובכלל זה באמצעות צעדי מיסוי. עוד הם הזהירו כי קיים חשש לפגיעה באמינות מדיניותה התקציבית של הממשלה
קצב עליית מחירי הדירות בחודשים האחרונים ממשיך להיות גבוה, ולא ניתן לזהות סימנים להתמתנות הפעילות בשוק הדירות על סמך הנתונים העדכניים. זאת למרות העובדה שנתונים אלה עדיין לא הושפעו בצורה מלאה מהצעד האחרון שבו נקט המפקח על הבנקים, שדורש מהבנקים להגדיל את כריות ההון שלהם בגין מתן הלוואות לדיור. כך ציינו חברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל במהלך דיון הריבית שנערך בבנק בסוף החודש שעבר.
- פישר: "צריך לפעול להקמת 'ועדה ליציבות פיננסית'"
- הריבית נותרה ללא שינוי; "חריגה בגירעון עשויה להביא להעלאתה"
- איך יתיישבו הצהרות לפיד עם הבור הגדל בתקציב
חברי הוועדה הדגישו כי המדיניות המוניטארית מוגבלת ביכולתה להשפיע לבדה על שוק זה, דרך השפעתה על הביקוש לדירות. על כן, יהיה לדעתם על הממשלה החדשה לנקוט במקביל בצעדים הנמצאים בתחום אחריותה כדי להגדיל את היצע הדירות, ובהם זירוז הליכי התכנון והגברת שיווק הקרקעות, בעיקר באזורי הביקוש.
בנוסף, יהיה לדעתם על הממשלה לפעול לריסון הביקושים לדירות מצד משקיעים, ובכלל זה באמצעות צעדי מיסוי. רעיון דומה העלה בשבוע שעבר גם נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, שאף ציין כי הצעד העיקרי בתחום זה שבו על הממשלה לפעול הוא מס שבח.
עוד ציינו חברי הוועדה כי קיים חשש לפגיעה באמינות מדיניותה התקציבית של הממשלה החדשה, בשל האפשרות לאי עמידה ביעדי הגירעון בשנתיים הקרובות.
יעדי הגירעון שאישרו הממשלה והכנסת בקיץ האחרון הם 3% מהתוצר (כ- 30 מיליארד שקל) השנה, ו- 2.75% מהתוצר בשנת 2014. בשבוע שעבר העריך נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, כי הגירעון יהיה השנה גדול בכ-6 מיליארד שקל מהיעד שנקבע ויסתכם ב-3.6% מהתוצר.
מפרוטוקול דיוני הריבית שמפרסם היום (א') בנק ישראל עולה כי החששות של חברי הוועדה המוניטרית בנושא הגירעון התקציבי נובעים בין היתר מהעובדה שהגירעון בשנת 2012 היה גירעון מבני ברובו, וזאת בשנה שבה רמת הפעילות הכלכלית במשק לא הייתה רחוקה מהרמה הפוטנציאלית שלו.
לדבריהם, גם שיעור האבטלה הנמוך יחסית ששורר כעת במשק תומך בהערכה זו. במהלך הדיון הזהירו חברי הוועדה כי הפגיעה באמינות מדיניות התקציב עלולה לבוא לידי ביטוי בעתיד בעלייה בעלויות המימון של החוב הממשלתי.
לדברי חברי הוועדה, כדי להתמודד עם האתגר בנושא הגירעון, יהיה על הממשלה החדשה לנקוט השנה בקיצוץ משמעותי בהוצאותיה ביחס להתחייבויות הממשלה העודפות, בהיקף של כ- 13 מיליארד שקל, ולהעלות מסים.
מפרוטוקול דיוני הריבית עולה עוד כי החשש לפגיעה באמינות מדיניותה התקציבית של הממשלה היה אחד הגורמים להשארת הריבית לחודש אפריל ללא שינוי, ברמה של 1.75%. החלטה זו התקבלה פה אחד על ידי ששת חברי הוועדה.