סילבן שלום הכריע: פרוטוקולי ועדת צמח יפורסמו בקרוב
שר האנרגיה והמים החליט על חשיפת הפרוטוקולים יום לאחר שהודיע כי הוא שוקל לצמצם את ייצוא הגז. "הגעתי למסקנה כי יש להגביר את השקיפות בשיח הציבורי"
שר האנרגיה והמים, סילבן שלום, הודיע היום כי הפרוטוקולים של ועדת צמח שעסקה בנושא ייצוא הגז יפורסמו לציבור בימים הקרובים - זאת לאחר בקשות שונות שהוגשו בנושא.
- "אישור מסקנות ועדת צמח עלול לגרום לנזק של עשרות מיליארדי שקלים"
- אובמה לא מחכה לצמח: מתכוון להרחיב את ייצוא הגז הטבעי של ארה"ב
- אוהד מראני: "מי שלא מסוגל להתמודד עם קידוח יבש - שלא יכנס לעסקי הגז"
שלום אמר היום: "בחנתי את הסוגיה באריכות מאז נכנסתי לתפקידי ולאחר שיחות עם אנשי משרד המשפטים, הגעתי למסקנה כי יש להגביר את השקיפות בשיח הציבורי ואת שותפות הציבור בדיונים שקדמו למסקנות הועדה. החלטתי כי יש לאפשר לציבור לקרוא את הפרוטוקולים של דיוני הועדה שישבה על המדוכה".
עד עתה לא פורסמו הפרוטוקולים בשל בדיקה של משרד המשפטים לגבי נוהל פרסום פרוטוקולים של וועדות ציבוריות. משרד האנרגיה והמים הודיע לאור הבקשות כי הוא מעוניין לפרסם את הפרוטוקולים, כפי שפרסם דו"חות ומסמכים במהלך עבודת הוועדה, אך מחכה לאישור משרד המשפטים.
ד"ר איתי פישהנדלר מהמחלקה לגיאוגרפיה באוניברסיטה העברית הגיש בקשה לפי חוק חופש המידע לחשוף את הפרוטוקולים בעזרת העמותה לחוק חופש המידע כבר בפברואר. בנוסף בשבוע שעבר גם המכון לאחריות תאגידית במרכז האקדמי למשפט ולעסקים פנה בעתירה דחופה לביהמ"ש לעניינים מינהליים בירושלים בדרישה לחשוף את המסמכים. במקביל, ח"כ סתיו שפיר הגישה שאלה בנושא לשר האנרגיה.
ההחלטה על חשיפת הפרוטוקולים התקבלה יום לאחר ההודעה כי שלום שוקל לצמצם את כמות ייצוא הגז שאושרה בוועדה. כמות ייצוא הגז המינימלית לייצוא שפורסמה היא 40%. המלצות צמח הייתה שכמות ייצוא הגז תעמוד על 53%.
שלום טרם הכריע בעניין, אולם כעת תפתח דיון נוסף בעניין כמויות הגז. בין התומכים בייצוא הגז והמתנגדים לו מתלהט הויכוח כמה עתודות גז המדינה יודעת בוודאות שיש והאם מדובר בכ-800 BCM או 950 BCM.
מסיבה זו קראו השר להגנת הסביבה, עמיר פרץ, ארגונים סביבתיים (כמו אדם טבע ודין), וח"כ דב חנין לקבוע מספר של כמות שתישאר של גז של משק פנימי. פרץ דורש כי היא תעמוד על 600 BCM.
עו"ד אפי מיכאלי, ראש תחום הפרטה ורגולציה במכון לאחריות תאגידית אמר בעקבות הודעת שלום כי "למרות שעבודתה של הוועדה היא ציבורית, בחרה הוועדה שלא לחשוף את פרוטוקולי הישיבות במהלך חודשים רבים. לחשיפת פרוטוקולי ישיבות ודיוני הוועדה חשיבות ציבורית ראשונה במעלה. לעבודת הוועדה השפעה רבה על משק האנרגיה הישראלי בעשורים הקרובים ולכן ראוי שאופן עבודתה של הוועדה יהיה חשוף לעיני הציבור. לא ברור בשלב זה האם ייחשף כל המידע ומהו המועד לחשיפתו. קיים החשש, כי רק חלק מהמידע יחשף לציבור ואנו מקווים כי משרד האנרגיה ינהג בשקיפות מלאה בעניין זה ויאפשר מתן זמן מספק ללמוד את הפרטים בטרם תתקבל כל החלטה בנושא"