$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

חברת החשמל עשויה להתמודד על רכישת פעילות הטעינה של בטר פלייס

חברה נוספת ששמה הוזכר היום במסדרונות בית המשפט היא קונצרן EDF הצרפתי. רכישת פעילות בטר פלייס תאפשר לחברה למכור חשמל ישירות לבעלי המכוניות

ליאור גוטמן ותומר הדר 22:2428.05.13

חברת החשמל וקונצרן האנרגיה הצרפתי EDF העולמי בוחנות רכישה מלאה או חלקית של פעילותה של בטר פלייס - כך על פי הערכות במשק האנרגיה שהגיעו לידי "כלכליסט". מדובר ברכישת פעילות הטעינה של המכוניות החשמליות בלבד תוך הזנחת פעילות החלפת הסוללות. טעינת המכוניות החשמליות מתבצעת באמצעות עמדות יעודיות שהוצבו על ידי בטר פלייס מאז הקמתה, ועד היום מספרם הגיע לכ-2,000 עמדות שמוצבות בחניונים ובמרכזי מסחריים.  

  

על פי החלטת משרדי הממשלה ממרץ 2011 תחום טעינת המכוניות החשמליות בישראל נשלט עד היום על ידי שני גורמים - בטר פלייס שפעלה באזורים סגורים (חניונים, אזורי מסחר) וחברת החשמל שפעלה באזורים ציבוריים.

 

באפריל 2012 פרסמה חברת החשמל מכרז ראשוני להקמת מאה עמדות טעינה בפריסה ארצית ובנובמבר האחרון היא חנכה עמדת טעינה ציבורית ראשונה שהוצבה במצפה רמון. במעמד השקת התחנה אמר מנהל אגף השיווק בחברת החשמל ‫ישראל מובשוביץ ש"חברת החשמל הינה הגורם היחיד המורשה להקים עמדות טעינה בשטחים ציבוריים והינה האחראית הבלעדית על בקרת הטעינה ושרידות הרשת. לחברת החשמל יש את הטכנולוגיה, הידע, היכולת ואת כוח האדם המתאים ביותר לניהול הבקרה ולשליטה על המערכת וכבכל תחום, היא תפעל בשיתוף פעולה מלא עם כל גורם אשר יבקש לקבל שירות וסיוע בנושא".

  

תחנת טעינה תחנת טעינה צילום: בלומברג

 

לפיכך, לאחר קריסת בטר פלייס חברת החשמל נותרה למעשה הגוף היחיד שיש לו היתר להקמה ותפעול של עמדות טעינה למכוניות חשמליות ולכן על פי ההערכות במשק האנרגיה חברת החשמל תנסה להיכנס לנעליה של בטר פלייס בתחום אספקת חשמל.

 

יצוין שכניסה לתחום תפתור לחברת החשמל את אחת הבעיות העיקריות שהיא ניצבת בפניה והיא קבלת תשלום עבור החשמל שנמכר לבעלי המכוניות - עד היום התשלום בוצע לידי בטר פלייס, שבעצמה רכשה את החשמל מידי חברת החשמל. חיבור ישיר של הלקוחות שנותרו יצריך התקנת מונים חדשים כדי שלקוחות יוכלו לשלם על הצריכה שבוצעה בפועל. מדובר בחיבור מחדש של כ-950 מונים והנפקת חשבונות חשמל שוטפים. תעריף הטעינה צפוי להיות זהה לזה של הצרכת הבייתי, כלומר כ-63 אגורות לקילוואט שעה.

 

רשות החשמל החלה לפני כחצי שנה לבחון הטלת פיקוח על תחום טעינה החשמל, ובמידה וחברת החשמל תהפוך לספקית הרשמית הפיקוח יוביל לקביעת מחירים בתחום.

 

חברה נוספת ששמה הוזכר הבוקר במסדרונות בית המשפט, שם נערך הדיון בבקשת בטר פלייס להפסיק את פעילות, היא EDF הצרפתית, שעשויה אף היא להיכלל כמתעניינת פוטנציאלית בשירותי טעינת המכוניות. השלוחה הישראלית של EDF פעילה בישראל בתחומי הפקת החשמל ממתקנים סולארים.

  

"המרת צי הרכב מבנזין לחשמל תחייב הקמת תחנות כוח"

  

היחסים המסחריים בין חברת החשמל לבטר פלייס החלו מיד לאחר תחילת הפעילות בישראל. הסיבה היא שחברת החשמל היא מונופול מוכרז בתחום הייצור ולמעשה עד היום היא מספקת כ-95% מהביקוש הארצי, כך שכל רכישת חשמל התבצעה למעשה ישירות ממנה.

  

עם זאת, מודל הטעינה שהציבה בטר פלייס בחזונה זכה לביקורת קשה של חברת החשמל ואף להטלת ספקות ביכולתו הטכנית. כפי שנחשף ב"כלכליסט" דו"ח חשאי של חברת החשמל, שחובר לבקשת בטר פלייס, גילה שמתן אפשרות לטעינה חופשית ובלתי מנוהלת של חשמל על ידי בעלי המכוניות תדרוש הוספה של 20% לכושר הייצור הארצי, מציאות שמשמעותה הקמה של לפחות שלוש תחנות כוח גדולות שפועלות בכוח גז טבעי. הדו"ח הוביל את משרד האנרגיה להוציא תקנות מחייבות כך שכל טעינה של מכונית חשמלית תהיה מעמדה מקובעת עם יכולת ניטור מרחוק על צריכת החשמל במטרה למנוע קריסה עתידת של מערכת החשמל הארצית.

  

מחברת החשמל נמסר בתגובה ש"חברת החשמל התייצבה הבוקר לדיון המשפטי הנוגע לפירוקה של חברת בטר פלייס. חברת החשמל, כספק נותן שירותים הן לבטר פלייס והן ללקוחות בעלי הרכבים החשמליים נטלה חלק בדיון במטרה להבטיח המשך תשלומים סדיר בגין חשמל המסופק על ידה בתקופת הפירוק". מ-EDF ישראל טרם נמסרה תגובה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x