$
בארץ

קנדל על הריכוזיות: "מה שהצענו די אגרסיבי, אסור להפר המידתיות"

ועדת הכספים דנה בשעה זו בחלק הנוגע לבעלויות צולבות בחוק הריכוזיות, לאחר שאתמול אושר החלק הראשון בחוק שיוביל לקיפול הפירמידות העסקיות. האוזר: "נקודת המבט צריכה להיות באיזו מידה זה משפיע על הסיכון המערכתי"

תומר אביטל 10:0029.05.13
הטייקונים ייאלצו לבחור: פסגות או תנובה, כלל או אי.די.בי, הפינקס או דלק, בנק מזרחי או מליסרון, ולאומי קארד או קבוצת עזריאלי. כך הסביר הבוקר (ד') הממונה על שוק ההון עודד שריג שהציג את הפרק השני של חוק הריכוזיות העוסק בבעלויות צולבות, בו החלה היום לדון ועדת הכספים. זאת לאחר שאתמול אושר החלק הראשון שיוביל לקיפול הפירמידיות העסקיות בישראל.
החלק הנוכחי ייאלץ בעלי שליטה שמחזיקים גופים ריאליים ופיננסיים משמעותיים להיפרד מאחד מהם. סעיף נוסף אוסר על כהונה צולבת של דירקטורים בגופים אלו. כתוצאה, אמר שריג, רבע מהדירקטורים בגופים פיננסיים ייאלצו להתחלף. רוב הרגולטורים התבטאו הבוקר נגד החמרת חלק זה בחוק ונימקו זאת בכך שהוא "אגריסיבי" דיו.

 

פרופ' שמואל האוזר. שינוי משמעותי במבנה החברות פרופ' שמואל האוזר. שינוי משמעותי במבנה החברות צילום: אוראל כהן

 

במהלך הדיון אמר יו"ר הרשות לני"ע פרופ' שמואל האוזר כי "החלק הזה בחוק הולך לשנות משמעותית את מבנה החברות. המספרים אגרסיביים. פז זה כ-6 מיליארד שקל שווי שוק. נקודת המבט צריכה להיות באיזו מידה זה משפיע על הסיכון המערכתי".

 

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ ניסן סלומינסקי ציין כי תישקל האפשרות להכניס את גופי התקשורת לחוק. ראש המועצה הלאומית לכלכלה יוג'ין קנדל אמר "המעבר הזה יהיה מאתגר- אין לנו Waze ואין לנו מפה. בייחוד כשבחרתם להקשיח את החלק הראשון, מה שמוסיף חברות שיצטרכו להימכר". עוד אמר "שימו לב שאנו לא שמים מגבלות על בעלות מחו"ל. אני רק אומר שזה דוחף את הבעלות על הנכסים משני הצדדים לחו"ל. אפשרות שנייה היא לדחוף את החברות לבעלות מבוזרת, שקיימת פחות או יותר רק בארה"ב ובאנגליה". הוא הוסיף "אני מסכים עם פרופ' האוזר- מה שהצענו זה די אגריסיבי. זה מידתי וחשוב מאוד לא להפר את המידתיות הזו".

 

המפקח על הבנקים דודו זקן לא התייחס לשאלה של ח"כ אראל מרגלית על אפשרות לשלב סעיף שיגביר את מספר הדירקטוריות והסתפק בלומר "צריך לראות את הנתונים".

 

לפי ההצעה הממשלתית - אותה הוועדה שואפת להחמיר - בעל שליטה לא יוכל להחזיק בגוף משמעותי פיננסי ובמקביל גוף ריאלי משמעותי. גוף פיננסי משמעותי הינו גוף שמנהל נכסים בסך 40 מיליארד שקל בישראל. תאגיד ריאלי משמעותי הינו גוף שמוכר בכ-6 מיליארד שקל בשנה בישראל למצער או שהוא לווה לפחות כ- 6 מיליארד של אשראי מקומי בשנה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x