בטר פלייס: עו"ד, רו"ח עו"ד, ועוד משרד רו"ח
תיק הפירוק של בטר פלייס תופח. עו"ד סיגל רוזן־רכב מונתה למפרקת ביוזמת השופט ובהסתמך על הוותק שלה בראיית חשבון, אך כעת היא והמפרק הנוסף עו"ד שאול קוטלר מבקשים למנות משרד רואי חשבון חיצוני ש"ילווה" את חברת הרכב החשמלי תמורת 118 דולר לשעה כולל מע"מ
המפרקים הזמניים של בטר פלייס, עו"ד ורו"ח סיגל רוזן־רכב ועו"ד שאול קוטלר, מבקשים לשכור משרד רו"ח חיצוני על חשבון קופת הנושים כדי שיסייע להם במילוי תפקידם. זאת אף שלדברי השופט אילן שילה המטפל בתיק וכונס הנכסים הרשמי (הכנ"ר) פרופ' דוד האן, המפרקת סיגל רוזן־רכב מונתה בתיק על סמך כישוריה והוותק שלה כרואת חשבון, כך שלכאורה לא היה אמור להיות צורך במינוי משרד יועצים נוסף.
- המפרקים הזמניים של בטר פלייס: לסגור 4 תחנות החלפת סוללות תוך 24 שעות
- מסתמן פתרון לרכבי עובדי בטר פלייס: ימשיכו בהתקשרות עם חברות הליסינג
- בטר פלייס שילמה מאות אלפי דולרים על ייעוץ בזמן הקיצוצים
ביום ראשון חשף "כלכליסט" כי מי שיזם את מינויה של רוזן־רכב למפרקת הוא השופט שילה, שרוזן־רכב היתה המתמחה שלו עד לפני כשנתיים וחצי. השופט שילה שוחח בטלפון עם הכנ"ר וביקש ממנו לכלול את רוזן־רכב ברשימת המועמדים שעליהם ימליץ הכנ"ר לביצוע התפקיד. לאחר שהוגשה הרשימה בחר השופט ברוזן־רכב ומינה אותה. הן הכנ"ר והן השופט שילה מסרו בתגובה לכתבה באמצעות דובר במשרד המשפטים ודוברת ביהמ"ש שהמפרקת מונתה על סמך ותק של 20 שנה בתחום ראיית החשבון, ולא על סמך הוותק המזערי שלה כעו"ד. עם זאת, רוזן־רכב היא עו"ד שכירה במשרד ראב"ד, מגריזו, בנקל ושות'. גם המפרק השני, קוטלר, הוא בעל משרד עו"ד. התוצאה היא שהצוות של המפרקים מורכב מעורכי דין בלבד.
אתמול פנו המפרקים לשופט שילה בבקשה לאשר להם לשכור את משרד רו"ח אבידור ברדיצ'ב גזית ושות' "לצורך ליווי הליך ההפעלה הזמנית, ניהול וביקורת חשבונות וספרי המפרקים הזמניים, עריכה ואימות של דיווחים כספיים הנדרשים על ידיהם ועל ידי החברות". זאת בשכר של 118 דולר לשעה של רו"ח רפאל לוי ושל שותף במשרד, 76 דולר לשעת עבודה של רו"ח שכיר או עובד מקצועי, ו־47 דולר לשעת עבודה של כל עובד אחר. כל הסכומים כוללים מע"מ.
בבקשת המפרקים נטען שבמסגרת התיק עליהם לבצע פעולות רבות בתחום הפיננסי וש"על פי הדין קיימת חובה לבקר את פעילות המפרקים הזמניים כספית, לפקח עליה ולהגיש דיווחים כספיים של המפרקים מאומתים ומבוקרים כאמור". לפי הנטען, לאור היקף התיק והטיפול יש צורך במינוי רו"ח שיהיה בקיא בדיווחים בתיק הפירוק.
מנוגד לנוהל הכנ"ר לגבי כפל תפקיד?
חשוב להדגיש שבדרך כלל בתיקי פירוק שבהם מתמנה רו"ח, מי שחותם ומאמת את דיווחיו לבית המשפט הוא רואה חשבון אחר ממשרדו. מבדיקה באתר האינטרנט של משרד ראב"ד, מגריזו, בנקל ושות' נראה שפרט לרוזן־רכב אין במשרד רואי חשבון נוספים.
לפי נוהל הכנ"ר לפסיקת שכר טרחה, בעלי תפקיד המעוניינים לשכור שירותיהם של יועצים מקצועיים יכולים לעשות זאת, באישור בית המשפט, ובתנאי ששכר הטרחה שיקבלו היועצים החיצוניים יקוזז משכר הטרחה של בעל התפקיד. בנוהל הכנ"ר מובהר שאם מתמנים בתיק שני בעלי תפקיד, "יש להתנות את המינוי בכך כי כפל המינוי לא יגרור עמו כפל שכר טרחה", ומצוין שהדבר תקף גם לגבי העסקת יועצים מקצועיים: "לדוגמה", נכתב בנוהל הכנ"ר, "אם עסקינן בבעל תפקיד שהנו משפטן המבקש להעסיק משפטנים אחרים, הדבר אינו שונה בדרך כלל מדין העסקת כמה בעלי תפקיד". עם זאת, כפי שנחשף ב"כלכליסט" בינואר השנה, הכנ"ר לא תמיד עומד על מילוי מדויק של הנוהל שלו עצמו. בתיק הפירוק של לב אופיר, למשל, ביקשו הנאמנים, שניהם רואי חשבון, עליזה שרון וחיים קמיל, לשכור שירותים משפטיים ממשרד עורכי הדין גולדפרב זליגמן, אף שקמיל שותף במשרד עורכי הדין של שלמה נס. היועצים המשפטיים קיבלו 878 אלף שקל שכר טרחה, והכנ"ר הודיע לביהמ"ש ששאלת השכר תוכרע רק עם הגשת הבקשה הסופית לשכר הטרחה מטעם הנאמנים.
הכנ"ר טרם מסר לבית המשפט את עמדתו בבקשה של מפרקי בטר פלייס.
"המפרק אינו עורך הדין של החברה"
ממשרד ראב"ד מגריזו נמסר בשם המפרקים כי "מדובר בליווי חשבונאי של החברה המתנהלת כעסק חי. רו"ח ועו"ד רוזן־רכב נתמנתה בשל השילוב המקצועי שבכישוריה, עם דגש על מומחיותה בתחום החשבונאי כלכלי. אין מניעה שמפרק ישכור שירותים של אחרים עבור החברה אם הם בתחום מומחיותו ואם לאו. וכן יש להדגיש שמפרק אינו עורך הדין ואינו רואה החשבון של החברה אותה הוא מפרק גם אם כישוריו מאפשרים זאת".