"החלטה כעת על ייצוא גז - בלתי אחראית"
פעילים חברתיים מתכננים להפגין הערב מול בית ראש הממשלה בירושלים נגד המלצות ועדת צמח בנוגע יצוא גז טבעי מישראל
עשרות פעילים חברתיים צפויים להגיע בשעות הקרובות אל מול בית ראש הממשלה בנימין נתניהו שבירושלים ולהפגין שם נגד ההחלטה המסתמנת על אישור ייצוא הגז מישראל. המפגינים צפוים לעבור דרך ככרות ציון וספרא ולהביע מחאה מול ביתו של רה"מ.
- הפרוטוקולים של צמח, שלב ההשחרה
- פרץ: "כמות הגז בלווייתן אינה בטוחה, אנחנו לא מעצמה"
- לווייתן מנהלת עם ירדן מו"מ למכירת גז למפעלי פוטאש
"החלטה כעת על יצוא הינה בלתי אחרית. יצוא אחראי הוא אך ורק כזה שהחלטה נלקחת לאחר שיודעים בוודאות מוכחת שיש מספיק גז לצרכי המשק הישראלי", מסבירים בארגון מגמה ירוקה שמשתתפים בארגון ההפגנות.
"כל עוד אנחנו לא יודעים בוודאות כמה גז יש וכמה מדינת ישראל צריכה, אסור לייצא. כל איומי המשקיעים לפיהם הם לא יפתחו את מאגר לווייתן ללא החלטה על יצוא - הם איומי סרק, מאגר לווייתן הינו אחד ממאגרי הגז הגדולים שהתגלו בשנים האחרונות בעולם, אף משקיע לא יוותר על ביצת זהב כזאת", אמרו במארגנים.
ההחלטה על ייצוא הגז מישראל צפויה להגיע לשולחן הממשלה לאחר גיבוש התקציב הבא. ועדת צמח, שבראשה עמד מנכ"ל משרד האנרגיה והמים שאול צמח, הגישה באוגוסט האחרון את מסקנותיה לרה"מ נתניהו. אחת המסקנות הייתה לאשר ייצוא גז מישראל ברמה של 53% מנפח המאגרים.
בינואר האחרון התקבלה החלטת ממשלה לשריין כמות גז גבוהה יחסית עבור צרכי התחבורה של מדינת ישראל, בכמות כפולה ויותר ממה שהמליצה ועדת צמח. לפיכך, כמות הייצוא הפורמלית קטנה כך שאימוץ מסקנות ועדת צמח במתכונתן יאפשר ייצוא בנפח של 48% מהמאגרים בלבד. משרד האנרגיה שוקל להנמיך את רף הייצוא עוד יותר לרמה של כ-40% מנפח המאגרים.
לפי נתוני בנק ישראל, כפי שהם הוצגו בוועדות הכנסת בשבוע שעבר, היקף ההכנסות למדינה ממכירת גז לשוק המקומי בלבד יסתכמו ב-2.9 מיליארד שקל עד 2017, 10.8 מיליארד שקל בין 2018 ל-2022 וכ-50 מיליארד שקל בין 2033 ל-2037. מכירת גז טבעי ללקוחות זרים עשויה להכפיל ואף לשלש את היקף ההכנסות
חלק מפעילי מגמה ירוקה התלוננו שבשבוע האחרון הם תושאלו על ידי משטרת ישראל בדבר כוונותיהם לערב המחאה. לאחר התהלוכה אמורים חלק מהפעילים לבלות שם את הלילה.