$
סביבה

גרמן: כיל מנצלת את עובדי רותם אמפרט בצורה צינית

עובדי רותם אמרפט התעמתו היום עם שרת הבריאות בסיור מקצועי שערכה בנושא שדה בריר, וטענו שקיבלה החלטה שלא לבצע כרייה במקום בלי להכיר את הנושא

חן פונדק 19:5313.06.13

הוויכוח על שדה בריר - האם לאשר כריית פוספטים ניסיונית קרוב לריכוזי אוכלוסייה והאם יש בכך משום סכנה - הגיע היום (ה') לנגב יחד עם שרת הבריאות, יעל גרמן: העובדים של רותם אמפרט האשימו את גרמן שהתנערה מאחריות בעוד גרמן האשימה את הנהלת רותם אמפרט, חברה בת של כימיקלים לישראל, בניצול עובדיהם לקידום אינטרסים.

 

 

 

בשבועות האחרונים יצא ועד עובדי רותם אמפרט נגד ההחלטה שלא לבצע כרייה בשדה בריר. העובדים אומרים כי הם חוששים שהחלטת השרה שלא לקיים בדיקה לבחינת השפעות הכרייה בשדה בריר תביא לסגירת מפעלם ולאיבוד פרנסתם של כ- 10,000 משפחות בנגב, בהם 2,000 עובדים ישירים של רותם ועובדים עקיפים.

 

גרמן הודיעה בשבועות האחרונים כי היא תומכת בעמדת הגורמים המקצועיים במשרדה שלא ניתן לדעת כיום איזה נזק בריאותי גורם הכרייה. לכן לטענתה אין לקיים את הכרייה הניסיונית בשדה בריר הנמצא בקרבת ערד, כסייפה וכפר אל-פורעה, ויש לערוך את הכרייה במקום חלופי. לטענת הנהלת רותם שנתמכת על ידי משרד הפנים ומשרד האנרגיה, אין חלופות אמיתיות לכרייה בשדה בריר.

 

העובדים טוענים: השרה משתמטת מאחריות

 

במהלך סיור מקצועי שערכה גרמן בשדה בריר, קבוצה של עובדי רותם אמרפט התעמתו עמה על סירובה העיקש לא לאשר את הכרייה הניסיונית בשדה בריר. לפי ההודעה שנשלחה מטעם עובדי החברה, כאשר פנו אל השרה גרמן וביקשו ממנה לשקול היטב את החלטתה כיוון שעתידם תלוי בה, היא השיבה להם בתגובה: ״אל תבואו אלי, אני לא אחראית לעתידכם״. עוד טענו העובדים כי לאחר ששאלו אותה כיצד היא מונעת בדיקה בשדה בריר כאשר דו״ח שהוזמן ע״י משרד ראש הממשלה קבע שאין כל מניעה לכרות פוספטים במקום, טענה השרה בפני העובדים כי היא אינה מכירה את הדו״ח, והוא לא נמסר לה.

 

 

מפעל רותם אמפרט. העובדים זועמים על השרה מפעל רותם אמפרט. העובדים זועמים על השרה צילום: חיים הורנשטיין

 

יו"ר ועד העובדים של רותם אמפרט, משה חדד, מסר על כך כי ״תמוה בעיניי שהשרה הטרייה קיבלה החלטה שלא לקיים בדיקה לבחינת הכרייה בשדה בריר עוד בטרם למדה את הנושא, ולטענתה עוד לא קראה את הדו״ח שהוזמן על ידי הממשלה לשם קבלת החלטה בעניין בריר".

 

בהודעה ששיגרה לתקשורת כתבה גרמן כי "כיל עושה שימוש ציני ומכוער בעובדים שלה". בשיחה עם "כלכליסט" הסבירה גרמן כי היא אמנם לא קראה את הדו"ח, שהוא אחד מכמה דו"חות שונים שחוברו, אך הקימה ועדה בראשות פרופסור איתמר גרוטו הממונה על בריאות הציבור, שתבדוק את כלל המחקרים ותגבש המלצה.

 

לדבריה,"אני אחראית על בריאות הציבור. אני לא יכולה להתעלם מבריאות הציבור כי מקום העבודה שלהם (של העובדים) בסכנה. יש פה את הרווח הפרטי של בעלי כיל, אבל אם יש סכנה לציבור, כל אינטרס אחר מתבטל. זה נכון שיש גם אינטרס לפיתוח הנגב. אני סבורה שמדינת ישראל צריכה להשקיע בפיתוח הנגב ואז לא יהיו עובדים שלא ימצאו עבודה".

 

גרמן ציינה כי יש עוד לפחות עשר שנים של עבודת כרייה וכי "אם בריאות הציבור אכן בסכנה, אסור לכרות שם. העובדים צריכים לבוא לבעלים שלהם שעשו מיליארדים שם ולומר להם: אתם סוגרים את המפעל עוד עשר שנים, אז תנו לנו פיצוי ומקום עבודה אחר".

 

גרמן אף הוסיפה בשיחה כי בדיון על בריר אי אפשר לשכוח את הפזורה הבדואית באזור. לדבריה, "אני לא יכולה להבין איך אפשר לחשוב על כרייה לפני שפותרים את הפזורה הבדואית. היום סיירתי במקום, בלב אזור מיושב של בדואים וסמוך לבית ספר של ילדים. אי אפשר לקחת אותם בסלסלות ולהעביר אותם. לא ניתן להתעלם מקיומם כי הם יושבים בצורה לא חוקית או כן חוקית ולתכנן את הדברים".

 

מרותם אמפרט נמסר בתגובה כי "קשה לנו להאמין ששרת הבריאות אמרה את הדברים האלה, שאין בינם לבין המציאות דבר. עובדי רותם אמפרט נגב מאוגדים בוועד עובדים עצמאי ונבחר, שלא פעם בעבר פעל כנגד הנהלת החברה. רק לאחרונה פעלו העובדים באופן נחרץ כלפי מיזוג אפשרי בין כיל לפוטאש הקנדית".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x