התביעה: להרשיע את ליברמן גם בלי עדות אילון
לטענת הפרקליטות, הרשעת שר החוץ לשעבר בעבירת מרמה והפרת אמונים בפרשת השגריר אינה חייבת להסתמך על עדותו של סגנו לשעבר. "היועץ המשפטי לממשלה ביקש להעמיד אותו לדין עוד לפני שאילון נחקר במשטרה", הסבירו
פתיחת שלב הסיכומים במשפטו של אביגדור ליברמן הביאה עמה הבוקר (יום ג') הצהרה נחושה מצד התביעה: הרשעת שר החוץ לשעבר במרמה והפרת אמונים במסגרת פרשת השגריר אינה צריכה להתבסס בהכרח על עדות סגנו לשעבר דני אילון. "היועץ המשפטי לממשלה ביקש להעמיד אותו לדין עוד לפני שאילון נחקר במשטרה", הסבירו.
- ליברמן העיד: מידרתי את אילון, מדליף אובססיבי
- אילון: "ליברמן אמר לי שצריך למנות את בן אריה"
- השגריר לשעבר מעיד: לא תדרכתי את ליברמן
על פי כתב האישום, פעל ליברמן באופן פסול למינוי זאב בן אריה לתפקיד שגריר ישראל בלטביה. הפרקליטות טוענת שבעת שבן אריה כיהן כשגריר בבלארוס ב-2008, הוא העביר לליברמן פתק עם פרטי חיקור דין נגדו בפרשת "חברות הקש", ומבקשת להוכיח שהתערבות לכאורה של הנאשם לטובת מינוי בן אריה לשגריר בלטביה באה על רקע האירועים בבית המלון בבלארוס.
"ליברמן הפר את התחייבותו לשמור אמונים למדינת ישראל והפר את האמון שהציבור שבחר בו נתן בו", הצהירה התובעת מיכל סיבל דראל, סגנית ראש המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה. היא תיארה את השתלשלות העניינים בפרשה - ביקורו של ליברמן במינסק והשמדת פתק עם מידע סודי שהעביר לו השגריר בן אריה - ואמרה כי "ליברמן הבין שמדובר במעשה חמור מאוד של השגריר, הוא ביצע וידוא הריגה לפתק, הוא היה מצוברח ברמה כזו ששותפתו לנסיעה פאינה קירשנבאום הבחינה בכך. הוא אמר לה שבן אריה יסבך את שניהם, אירוע שלא יכול היה שלא להיצרב במוחו של הנאשם. כל טענה אחרת מנוגדת לשכל הישר".
לדבריה, חודשים ספורים לאחר מכן "יזם" ליברמן את מינוי השגריר לתפקיד יועץ במטה המדיני. "תוך חצי שנה הנאשם היה מעורב במינוי שגריר שמעל בצורה כה קשה באמון הציבור הישראלי, שוב לתפקיד של שגריר". היא הבהירה כי מבחינת התביעה, "לצורך הרשעת הנאשם בית המשפט איננו נדרש בהכרח לקבוע שהוא ביקש מדני אילון לפעול למינוי בן אריה כשגריר. די בהוכחת האירוע בבלארוס, היותו של האירוע חריג, כדי להראות שחלה על הנאשם חובה לא לאפשר מינוי של בן אריה לתפקידים נוספים בשירות החוץ".
סיבל דראל הוסיפה כי פעולותיו של ליברמן מול ועדת המינויים של משרד החוץ - "הוא לכל הפחות שמע את רשימת המועמדים, אפשר שהתבטא בזכותו של בן אריה באותו מעמד, והשניים שוחחו לפני המכרז" - די בכך כדי לבסס עבירת הפרת אמונים. "העמדה שהמעשים שלו היו מהווים עבירת הפרת אמונים גם בלי אילון, היא לא מפתיעה".
בעדותו בבית המשפט התייחס ליברמן לאירוע המפתח בפרשה, שארך לדבריו בין שלוש לחמש דקות. "נכנסנו לחדר, הוא נתן לי מעטפה עם פתק בפנים ואמר: 'תסתכל בבקשה מה כתוב שם'. אני רואה 'מדינת ישראל חיקור דין ליברמן' - באותו רגע זה כרעם ביום בהיר. לקחתי את הפתק, הורדתי לשירותים, אמרתי: 'הכול שטויות זה פשוט לא מעניין, תודה'", תיאר.
עוד קודם לכן תיאר אילון, העד המרכזי במשפט, כיצד פעל ליברמן כדי לקדם את מינויו של בן אריה. "בוודאי שהיה מעורב, הרי לא יעלה על הדעת שהשר לא יהיה מעורב במינויים בכירים. זו לא רק זכותו אלא חובתו", הדגיש אילון. ליברמן עצמו הגיב לדברים ואמר כי "מדובר באדם רודף תקשורת אובססיבי. נתתי הוראה למדר אותו מכל חומר סודי, כי כל חומר כזה היה מוצא את דרכו לתקשורת".
בעוד כשבועיים תציג ההגנה את סיכומיה, ולאחר מכן ימתינו הצדדים להכרעת הדין שעתידה לקבוע את גורל עתידו הפוליטי של ליברמן.