הממשלה מעדיפה שלא תדעו
הוועדה לשיפור מערכת הבריאות פועלת במחשכים, והאוצר לא מפרסם נתונים שמראים אם המדינה עומדת בתחזית ההכנסות שלה. שני סיפורים קטנים על ממשלה שלא רוצה לחשוף בפני הציבור מידע שמשפיע משמעותית על חייו
בכל יום חמישי בארבעת החודשים הקרובים, בזמן שחלק גדול מהציבור בכלל יהיה בחופש או יתכונן לחגים, יתכנסו בתל אביב חברי ועדת גרמן של משרד הבריאות, ויבחנו דרכים לשיפור יחסי הכוחות בין מערכת הבריאות הציבורית למערכת הפרטית.
- מלחמת ההישרדות של קופות החולים נכנסת לישורת האחרונה
- יעל גרמן תמנה פעיל יש עתיד לבכיר במשרד הבריאות
- יעל גרמן תמליץ לעצמה איך לייעל את מערכת הבריאות
שורה של בעלי אינטרס יופיעו בפני הוועדה לשטוח את טיעוניהם, גופים שונים יציגו נתונים בפני הוועדה, וחברי הוועדה ידונו בנתונים האלה, יעבדו בארבעה צוותי משנה, ולבסוף יצטרכו להכריע יחד מהו המרשם הנכון לחיזוק מערכת הבריאות הציבורית. הוועדה הזו, בסופו של דבר, צפויה להשפיע מאוד על האופן שבו הישראלים מקבלים שירותי בריאות מבתי החולים, מקופות החולים ומהרופאים.
יש רק בעיה אחת בסיפור הזה. כל הדיון הזה מתנהל במחשכים. כן, במחשכים. אף ששרת הבריאות יעל גרמן - שמינתה את הוועדה ובאופן מעורר תמיהה גם עומדת בראשה - טוענת שהוועדה פועלת בשקיפות וכי השקיפות היא נר לרגליה, ההפך הגמור הוא הנכון.
דבר לא מתועד במלואו
זה הולך כך: הוועדה אינה מפרסמת, לא מבעוד מועד ולא בדיעבד, את רשימת המוזמנים שעומדים להעיד בפניה. היא אינה מפרסמת את עדויותיהם, וגם לא תפרסם בעתיד. היא אינה משחררת לציבור את הנתונים שנמסרים לה - אף שמדובר במידע ציבורי - וגם אינה מתכוונת למסור בעתיד. גם בדיונים של חברי הוועדה עצמם אין פרוטוקול מסודר, ובסופו של דבר גם לא יהיה גילוי של מי אמר מה - רק רישום חלקי ואנונימי. זו השקיפות א־לה־גרמן.
גרמן טוענת להגנתה, כפי שאמרה אתמול בשידור בתוכנית "סדר יום עם קרן נויבך" ברשת ב', כי כל הדיונים והנתונים יימסרו לציבור בסוף דיוני הוועדה. עם זאת, מבדיקת "כלכליסט" עולה כי הדברים אינם מדויקים. דיוני הוועדה אינם מוקלטים, אך בחדר הוועדה יושבת קצרנית שמקלידה את הדברים. המשמעות היא כי התיעוד בהכרח יהיה חלקי, ובכל מקרה יהיה ניתן לעריכה בדיעבד על ידי מי שישלוט בקבצים. כפי שתיארו זאת אתמול שניים מחברי הוועדה באוזני "כלכליסט", "זה לכל הפחות מצב מאוד לא בריא".
כך לא נראית שקיפות. כך נראית שקיפות בכאילו, שקיפות בע"מ. בוועדה כל כך חשובה, שיכולה להשפיע בצורה כל כך דרמטית על חיי היומיום של הציבור הישראלי, היה אפשר לצפות שהחברים ייקחו אחריות על מה שהם אומרים ויפרסמו את דבריהם לציבור. אפילו בוועדת טרכטנברג, אפילו בוועדת צמח, אפילו בוועדת גורן שדנה בנושא לא פחות רגיש - אגף השיקום בצה"ל - כל הדברים פורסמו במלואם בשם אומרם.
זה נכון שהיה דרוש לחץ ציבורי כדי שזה יקרה, אבל לבסוף זה קרה. אלא שגרמן מלכתחילה מונעת כל סיכוי שזה יקרה, משום שאין הקלטה לדיונים ואין כל תמלול. מה שנאמר נאמר, ולא מתועד כהלכה. זו מידת השקיפות ששרת הבריאות מאמינה בה.
גם באוצר לא חושפים הכל
בינתיים בירושלים, במשרד האוצר, התפיסה של פקידי הציבור דומה - יש דברים שלציבור מותר לדעת, ויש דברים שלא. כך לפחות התברר כאשר "כלכליסט" פנה למשרד בבקשה לקבל נתונים על תחזית הכנסות המדינה.
השבוע פרסם משרד האוצר מסמך שגרתי שהוא מפרסם מדי חודש בחודשו, אשר מפרט כמה הממשלה הוציאה בחודשים האחרונים וכמה נכנס לקופה, וכתוצאה מכך - על כמה עומד הגירעון. המסמך הזה חשוב ביותר כדי להבין אם האוצר מנהל את הקופה הציבורית בתוך המסגרת. בשנתיים האחרונות, כך התברר בדיעבד, האוצר לא ממש הצליח במשימה הזו.
הכלכלן הראשי של משרד האוצר ד"ר מיכאל שראל הכין תחזית הכנסות מפורטת לשנים 2013–2014, שעליה מתבססות ההוצאות.
אבל האוצר מפרסם את נתוני ההכנסות בפועל רק בהשוואה לנתוני השנה שעברה - אי אפשר לראות במסמך הזה אם ההכנסות של המדינה מתחילת 2013 עומדות בהתאם לתחזית של האוצר או לא, האם כבר יש פספוס בתחזית, ואם כן האם למעלה או למטה, או שהכל עובד לפי התוכנית.
מעיון בתחזית השנתית, שכן גלויה לציבור, לא ניתן לדעת אם ההכנסות תואמות את התחזית נכון לחודש מסוים.
בתגובה לפניית "כלכליסט" בבקשה לקבל את תחזית ההכנסות החודשית השיבו באוצר בשלילה. כששאלנו מדוע, נמסר כי הנתונים יפורסמו בצורה מסודרת בעוד חודש לאחר אישור תקציב המדינה בכנסת. כלומר, לאחר שיסתיים הדיון הציבורי, לאחר שהכנסת תתפזר לפגרת הקיץ, לאחר שלאף אחד כבר לא יהיה אכפת ואיש כבר לא יוכל לעשות דבר.
במילים אחרות, חרף הניהול הכושל של הכנסות המדינה והוצאות המדינה בשנתיים האחרונות, באוצר מעדיפים להמשיך להיות מונופול על המידע ולא למסור אותו לעיון הציבור. ליתר דיוק, ייתכן שכבר עתה, באמצע 2013, סטינו מתחזית ההכנסות של האוצר. ייתכן שכבר עתה חסר עוד כסף בקופה והתוצאה תהיה עוד העלאות מסים (או העמקת הגירעון). לחלופין, ייתכן שאנחנו מעל תחזית האוצר כך שיש עודף בקופה, והיה אפשר להעלות פחות מסים (או לצמצם את הגירעון).
כך או אחרת, באוצר סבורים שלציבור אין זכות לדעת. לפחות לא עכשיו, לא בזמן שהמידע הרגיש הזה יכול להשפיע על הדיונים שמתנהלים בכנסת על ידי נבחריו.