חוק ההסדרים: בוטל המס על משפרי הדיור ועקרות הבית
לפיד ושלח הגיעו להסכמה עם סלומינסקי על השינויים בחוק ההסדרים - בהיקף של 3.5 מיליארד שקל. בין השאר, מס ההכנסה יועלה באופן דיפרנציאלי
רגע לפני ההצבעות על חוק ההסדרים, שר האוצר יאיר לפיד וח"כ עופר שלח סגרו את השינויים בגזירות עם יו"ר וועדת הכספים ניסן סלומינסקי. היקף הגזירות שבוטלו עומד על 3.8 מיליארד שקל - ולכן הוחלט על צעדים נוספים שאמורים להגדיל את הכנסות המדינה בסכום דומה.
- תיקון למס שבח ייצא מחוק ההסדרים
- אף ח"כ לא בא לדיון בהסדרת פרצות מס בחוק ההסדרים
- הכנסת אישרה לפנות בוקר בקריאה ראשונה את חוק התקציב
לפי הסיכום, יבוטל מס הבריאות והביטוח הלאומי על עקרות הבית - שהיה אמור להניב למדינה 700 מיליון שקל בשנה. כמו במקום העלאת מס הכנסה ב-1.5%, ההעלאה תהיה דיפרנציאלית - עד משכורת של 14 אלף שקל תהיה העלאה של 1%. בין 14-22 אלף תהיה העלאה של 1.5%, ומעל 22 אלף 2%. ההעלאה הדיפרנציאלית של מס הכנסה אמורה להניב למדינה עוד כמיליארד שקל.
גם חוק עידוד השקעות הון שונה במקצת - במקום העלאת מס חברות מ-6% לחברות בפריפריה ל-10% ולחברות במרכז מ-12% ל-15%, יועלה לחברות בפריפריה ל-9% ולחברות מחוץ לפריפריה ל-16%. כך מנסים לשמור חברי הקואליציה את היתרון לפריפריה.
כמו כן בוטל מס משפרי הדיור, שהיה אמור להניב למדינה 1.5 מיליארד שקל בשנה. לפי הצעת החוק שבוטלה עתה, משפרי הדיור ישלמו מס רכישה של 3.5%. מעל 1.744 מיליון שקל - המס יהיה 5%, ומעל דירה בשווי 5 מיליון שקל - ישלמו מס של 8%.
מבחינת קצבאות הילדים חל השינוי הבא: קצבאות הילדים יקוצצו אמנם ל-140 שקל לילד, אולם קצבאות עבור ילדים שנולדו לפני 2003 לא ייפגעו ויישארו לפי הסכומים שהיו לפי החוק. היקף הסעיף - 180 מיליון שקל.
עוד הוחלט כי סעיף כושר ההשכרות מארנונה, ששווה 120 מיליון שקל, יפוצל מחוק ההסדרים וידונו בו בנפרד. סעיף זה מתייחס להוספת שתי מגבלות להנחות בארנונה שמעניק שר הפנים: האחת היא התייעצות עם שר האוצר לצורך קביעת הנחה מארנונה שתלויה בהכנסה. המגבלה השנייה היא ששר הפנים לא יוכל לקבוע יותר הנחה מארנונה שתלויה בגובה ההכנסה, אלא בכפוף למיצוי כושר השתכרותו של המחזיק בנכס.
מה מוסיפים?
לפיד וסלומינסקי החליטו על ביצוע קיצוץ רוחבי נוסף במשרדי הממשלה - בסך מיליארד שקל. כמו כן, התוספות לתקציבי משרדי החינוך והתחבורה יקוצצו ב-500 מיליון שקל כל אחת.
כמו כן יועלה מס הרכישה לקרקע שמיועדת לעסקים מ-5% ל-6%. היקף סעיף זה הוא 300 מיליון שקל. בנוסף, מהיום ייגבה מס על דיבידנדים על חברות ממשלתיות. ההערכה היא כי זה יוסיף לתקציב המדינה חצי מיליארד שקל.
בנוסף הוחלט לפצל מחוק ההסדרים את שינוי המיסוי לגבי ההפקדה בחיסכון הפנסיוני וגמלת הסיעוד - בהיקף 1.2 מיליארד שקל.
ח"כ גילה גמליאל, מרכזת הקואלציה בוועדת הכספים, אמרה בעקבות השינויים: "אין ספק שהתקציב שיוצא אינו התקציב שנכנס. בתחילה הייתי בין הקולות הבודדים בוועדה שהצהירו והודיעו שלא יתנו ליד לזה. היום זה כבר הפך לקונצנזוס רחב. ברור לי שבאשמורת האחרונה פקידי האוצר הבינו שלא יהיה ניתן להעביר את התקציב במצבו הנוכחי למרות שבעבר הם הביעו נחישות יתר שהגזרות יעברו. יותר משאני שמחה שקיבלו את עמדתי, אני שמחה שקיבלו את הדעה הציבורית של אזרחי ישראל. אין מטילים גזרה על הציבור שהוא אינו יכול לעמוד בה".
ניסן סלומינסקי יו"ר הוועדה אמר: "למרות הזמן הקצר השקענו ימים ולילות כדי לעבור. אנחנו בקיאים בזה היום הרבה יותר משרי הממשלה שלא היה להם את הזמן ולכן יכולנו רדת לעומק, להבין ולשפר את זה. השינויים הדרמטיים גם בחלקים הכספיים ובחלקים האחרים בהון השחור שיפרנו את חוק התקציב. בעיקר דאגנו לשכבות הנמוכות ומעמד הביניים".
לגבי נקודת הזיכוי התקבלה הפשרה שהוצגה לפני כמה ימים כך שנקודת הזיכוי תהיה לשנה לתואר ראשון וחצי נקודה לשנה לתואר שני, במקום ביטול מוחלט. כמו כן סוכם כי יהיה מדובר בהוראת שעה עד סיום תקציב 2014. סלומינסקי ייחס את ההישג לפשרה זו לבועז טופורובסקי וגילה גמליאל.
כמו כן סלומינסקי הסביר כי ההצעה להוריד מתקציב החינוך והתחבורה במקום ביטול הגזירות היא הצעה שלו וכן שהטיל וטו על הטלת מס רכישה על דירות מגורים.
יחימוביץ': המאבק נושא פירות
יו"ר האופוזיציה שלי יחימוביץ אמרה בעקבות העדכונים: "המאבק הנחוש של האופוזיציה והמעורבות הגבוהה של הציבור נושאים ברגעים אלה פירות ולפיד נאלץ להתקפל ולבטל גזירות שהתכוון להטיל, אולם העיקרון של נתניהו ולפיד, הטלת כל הנטל על מעמד הביניים ועל העניים בזמן שחברות הענק נהנות מפטורים וממתנות - נשמר".
ח"כ אלעזר שטרן מסר בתגובה: "אני מברך את שר האוצר על קבלת חלק חשוב מהמלצות ועדת הכספים להקלת גזירות התקציב. נלחמנו בזה קשה. עם זאת, נכון היה וניתן היה להקל יותר על שכבות הביניים והשכבות החלשות".
עוד אמר ח"כ שטרן כי "אם היה מוטל מע"מ על פירות וירקות כפי שהצעתי (גם אם נמוך יותר) והכספים שהיו מגיעים הן מההון השחור החבוי שם והן מהמס עצמו, היה ניתן להשקיע אותם במיתון הפגיעה בקצבאות הילדים וביטול מס הכנסה למשתכרים עד 14,000 שקל".
שר השיכון אורי אריאל בירך על ביטול מס משפרי הדיור: "מדובר במס רע לשוק הדיור, שהצבעתי נגדו בממשלה. אמרתי פעמים רבות כי ההיגיון הבריא הוא לבטל את המס, שהיה פוגע בצעדים להוזלת מחירי הדיור. אני מברך את חבריי שר האוצר יאיר לפיד ויו"ר ועדת הכספים ח"כ ניסן סלומינסקי על ביטול המס. ממשלת ישראל מחויבת בצורה חד משמעית להורדת מחירי הדיור והיום היא הוכיחה זאת פעם נוספת".
ח"כ עליזה לביא (יש עתיד) אמרה: "נושא עקרות הבית הוא נושא שקרוב לליבי ובשבועות האחרונים למדנו את הנושא לעומק בוועדה לקידום מעמד האישה והגשנו חוות דעת מפורטת לשר האוצר, שגילה רגישות רבה לנושא ועשה כל שביכולתו על מנת לצמצם את הפגיעה בעקרות הבית".
רו"ח דודי גולדברג, נשיא לשכת רואי החשבון: "בניגוד למה שהוצג, חוק ההסדרים זה לא מאבק בהון השחור. זה העלאת ההון השחור כי נטל המס עלה. הגבייה ממסים לא תעלה והיעד לא יושג, כי יוסיפו לא לשלם מס בשל שיעורי המס הגבוהים. החלופה שהציעה לשכת רואי חשבון היא לאשר מבצע לתקופה מוגבלת לחלוקת דיבידנדים מחברות בחו"ל אשר מוחזקות על ידי תושבי ישראל, כך שיגבו מס של 12% במקום 30%. אם היו עושים את המבצע הוא היה מביא 3.5 מיליארד שקל במקום להעלות את שיעורי מס ההכנסה".