$
בארץ

הלמ"ס: הצמיחה זינקה ברבעון השני בשיעור שנתי של 5.1%

זאת לעומת שיעורי צמיחה של 2.7% ברבעון הראשון של השנה ושל 3.1% ברבעון האחרון של אשתקד. העלייה בתוצר ברבעון השני השנה משקפת עליות בהוצאה לצריכה פרטית בשיעור של 6.7% ובהוצאה לצריכה ציבורית בשיעור של 8.3%. אל אומדני הצמיחה של הלמ"ס יש להתייחס בזהירות רבה, משום שהיא נוהגת לעדכן את אומדני החשבונות הלאומיים, שאומדני הצמיחה הם חלק מהם, לאחור בתדירות די גדולה ובמשך זמן רב

אמנון אטד 14:2318.08.13
המשק הישראלי צמח ברבעון השני של השנה בשיעור שנתי חריג של 5.1%. זאת לעומת שיעורי צמיחה של 2.7% ברבעון הראשון של השנה ושל 3.1% ברבעון האחרון של השנה שעברה.

 

מאומדני החשבונות הלאומיים שמפרסמת היום (א') הלמ"ס מתברר כי העלייה החדה שנרשמה בתוצר ברבעון השני של השנה משקפת בעיקר את העלייה החדה בשיעור שנתי של 6.7% שנרשמה בצריכה הפרטית ועלייה גדולה של 8.3% בהוצאה לצריכה ציבורית, המשקפת את הוצאות הממשלה. כלל יצוא הסחורות והשירותים גדל בשלושת החודשים הראשונים של השנה בשיעור שנתי של 1.2% ולעומת זאת בהשקעות בנכסים קבועים נרשמה בתקופה זו ירידה בשיעור שנתי של 6.3%.

 

שר האוצר יאיר לפיד שר האוצר יאיר לפיד צילום: אוראל כהן

 

בכל המחצית הראשונה של השנה נראים נתוני הצמיחה פחות מרשימים. בתקופה זו צמח המשק בשיעור שנתי של 3.4%, לעומת צמיחה של 3.5% במחצית השנה הקודמת, ושל 3.1% במחצית הראשונה של שנת 2012. הצריכה הפרטית עלתה במחצית הראשונה של השנה בשיעור שנתי של 5.1%, בהמשך לעלייה של 2.1% במחצית השנה הקודמת, ולעלייה של 4% בתקופה המקבילה בשנה שעברה. הצריכה הפרטית לנפש, הנחשבת למדד אמין למדידת השינויים ברמת החיים במשק, עלתה במחצית הראשונה של השנה בשיעור שנתי של 3.1%, לאחר עלייה סמלית של 0.2% במחצית השנייה של שנת 2012.

 

אל אומדני הצמיחה של הלמ"ס יש להתייחס בזהירות רבה. זאת לאור העובדה שהלמ"ס נוהגת לעדכן את אומדני החשבונות הלאומיים, שאומדני הצמיחה הם חלק מהם, לאחור בתדירות די גדולה ובמשך זמן רב. חטיבת המחקר של בנק ישראל בדקה את טיב עדכוני הלמ"ס, ובמחקר שפרסמה לפני כחודשיים היא כותבת כי "לא ניתן להתייחס אל אומדני הצמיחה הראשוניים כאל נתונים סופיים, ויש לעקוב אחר השינויים המתבצעים בהם לאורך זמן".

 

גם הלמ"ס עצמה מציעה להתייחס אל אומדני החשבונאות הלאומיים שלה בזהירות רבה. בהודעותיה, נוהגת הלמ"ס לציין כי "יש להתייחס לממצאים אלה בזהירות, כי כידוע קיימת אי סדירות גבוהה יחסית בסדרות הסטטיסטיקה הכלכלית בארץ. הדבר מתבטא בתנודות חריפות בנתונים הרבעוניים שמקשה על ניתוח המגמה בסדרות העתיות השונות ובמיוחד על איתור נקודות מפנה בפעילות הכלכלית".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x