בלעדי לכלכליסט
בכירי דלק יצאו לטורקיה כדי לסגור עסקאות גז
הנסיעה הוקדמה לאחר שבג"ץ אישר את החלטת הממשלה לייצא גז מישראל. בתוך כך, ממשלת ישראל וקפריסין על סף חתימת הסכם לחלוקת מאגרי גז עתידיים ששוכנים חלקם בשטח המים הקפריסאי וחלקם בשטח הישראלי
בכידי דלק אנרגיה יצאו היום (ד') לטורקיה במטרה לקדם עסקאות למכירת גז טבעי. כך נודע ל"כלכליסט". הנסיעה הוקדמה לאחר שבג"ץ אישר השבוע את החלטת הממשלה לייצא גז מישראל, וטורקיה היא אחת ממדינות הייצוא הפוטנציאליות שסובלת בימים אלו ממחסור רשמי בגז טבעי.
- יש יצוא גז, אין קרן לרווחים
- בג"ץ הזריק אנרגיה לקידוחי הגז
- נתניהו: "נוכל להוזיל את מחירי החשמל ולהשקיע מיליארדים ברווחת הציבור"
בחודשים האחרונים פורסם שייצוא גז לטורקיה יכול להתבצע באמצעות מתיחת צנרת ממאגר לוויתן צפונה, ומשם להשלים חיבור עם גישה לצנרת האדריאטית וללקוחות חדשים לרבות באיטליה. לפי יגאל לנדאו, מבעלי רציו שמחזיקה ב15% במאגר לוויתן, מכירה לטורקיה בהיקף של כ-5 מיליארד מ"ק לשנה תניב לקופת האוצר כמיליארד שקל כל חודש, סכום השווה להורדת שיעור המע"מ באחוז אחד בכל ארבעה חודשי מכירה. אחד המתווים שעל הפרק הוא מימון טורקי של צנרת ההולכה בעלות של עד 2 מיליארד דולר, מהלך שיחסוך לשותפות שם השקעות תשתית. שותפות לוויתן מוחזקת בידי נובל אנרג'י (39.66%), רציו (15%) ודלק אנרגיה (45.34%, בחלוקה שווה בין החברות אבנר לדלק קידוחים)
ממשלת ישראל וקפריסין יחלקו מאגרי גז
בתוך כך, ממשלת ישראל וקפריסין על סף חתימת הסכם לחלוקת מאגרי גז עתידיים ששוכנים חלקם בשטח המים הקפריסאי וחלקם בשטח הישראלי. על פי המתווה המסתמן, ישראל תחזיק כ-20% מנפח מאגרי הגז שיתגלו בעתיד, ובכפוף לבדיקות גיאולוגיות.
מאגר הגז הקפריסאי היחיד שהתגלה עד היום הוא בלוק 1, הידוע יותר בכינויו "מאגר אפרודיטה". המאגר מוחזק בידי דלק אנרגיה (30%) ונובל אנרג'י. בספטמבר האחרון סיימו החברות שם קידוחי אימות שלאחריהן התברר שימקום שוכנים בין 3.6 ל-6 טריליון רגל מעוקב של גז, כמות השווה לעד 60% מנפח מאגר תמר. בדיקות גיאולוגיות ישנות העלו חשש שחלק מהמאגר "זולג" לרישיון "ישי" שנמצא בצד הישראלי, כך שהסכם בין ישראל לקפריסין עשוי היה לחלק את המאגר בין המדינות כך שכ-20% ממנו ישוייך לישראל. עם זאת, מבדיקת "כלכליסט" עולה שההסכם בין המדינות לא יכלול את מאגר "ישי" שרק באפריל האחרון התגלה כקידוח יבש ולכן הוא יתייחס רק למאגרים שיתגלו בעתיד. רישיון ישי נמצא בידי טדי שגיא (42.5%), בני שטיינמץ (42.5%), הזדמנות ישראלית (10%) ומפעיל זר, ועלות חיפושי הגז שם - שנכשלו - עלתה כ-100 מיליון דולר.
האוצר מזהיר שלא לחתום על עסקאות
במשרד האוצר עוקבים בדאגה אחר הניסיונות לחתום על הסכמים, ולו בשל העובדה שנושא מיסוי הגז טרם נחתם. המיסוי על עסקאות ייצוא אמור לחול על מחיר המכירה ללקוח הסופי, אך החוק כיום אינו ברור - ומאפשר לכאורה חתימה על הסכמים לחברה בת במחיר נמוך - ואז ללקוח הסופי במחיר גבוה, כאשר שיעור המיסוי יגזר מהלקוח הראשון.
כפי שפורסם הבוקר ב"כלכליסט", באוצר כבר ביקשו ארכה לסיים את החוק ובכוונתם לסיים את גיבוש התקנות עד סוף השנה ולאשרן בוועדת הכספים ברבעון הראשון של 2014.
ממשרד האנרגיה נמסר: "בביקור שר האנרגיה הקפריסאי לפני כשבועיים סוכמו מקצת הפערים שנותרו ואנחנו לקראת תהליך מואץ לחתימה".
מדלק אנרגיה סרבו להתייחס לנסיעה לקפריסין.