$
בארץ

לפיד נגד נתניהו: "הרעיון לתת לעשירים להרוויח כדי שהכסף יחלחל עד לעניים לא עובד"

"צריך להשגיח על הטבות המס לחברות הגדולות", אמר שר האוצר בכנס אלי הורביץ באילת, "אבל צריך להמשיך להשתמש בהן כדי להמשיך להביא הנה את אינטל וסיסקו וסימנס וגוגל, כי גם זה מה שעושה אותנו חדשניים, היחסים האלה עם החברות הטכנולוגיות המובילות בעולם"

כלכליסט 08:5407.11.13

"אני לא סוציאליסט – רחוק מזה – אבל הגיע הזמן שנודה שה-trickle down economics "כלכלת החילחול", הרעיון הרייגיניסטי הזה משנות השמונים, שלפיו צריך לתת לעשירים להרוויח בלי הגבלות ואז הכסף יחלחל עד לעניים, פשוט לא עובד. זה נכשל בארה"ב, זה נכשל בבריטניה, זה נכשל בישראל. הכסף מגיע למעלה והכסף גם נשאר למעלה", כך אמר הבוקר (ה') שר האוצר את נאומו בכנס אלי הורביץ לכלכלה וחברה (פורום קיסריה) המתקיים באילת.  

לדברי שר האוצר, "יש נתון אחד שאני הולך לישון איתו בלילה וקם איתו בבוקר, והוא: בעשר השנים האחרונות 2002-2012, הצמיחה בישראל היתה 26.8% באותן עשר שנים העליה בשכר החודשי הריאלי של אזרחי ישראל היתה רק 2.1%. במילים אחרות, האנשים שהעלו את הרווחים של המדינה ביותר מ-26%, הרוויחו מזה לכיס הפרטי שלהם 2%. הם בנו את הכלכלה הישראלית, הם הפכו אותה לסיפור הצלחה, הם שמו אותה בטופ של המדינות המפותחות – והם לא הרוויחו מזה כלום. העשירים התעשרו עוד יותר, העניים עניים יותר, בני ה-30 של היום הם הדור הראשון של הישראלים שחיים פחות טוב מההורים שלהם. ולא רק זה, הם גם חיים על חשבון ההורים שלהם ותקועים עדיין בבית של ההורים שלהם. את זה צריך לשנות".

 

שר האוצר יאיר לפיד הבוקר בכנס באילת. "אני לא סוציליסט" שר האוצר יאיר לפיד הבוקר בכנס באילת. "אני לא סוציליסט" צילום: יוסי זמיר

 

לפיד מנה ארבעה גורמים שהסינרגיה ביניהם מייצרת חדשנות: תשתיות, חינוך, הון אנושי והון זמין. "במקביל יש לנו עוד כלי, שנקרא הטבות מס, ולא יעזרו לכל הפופוליסטים כל הצעקות, אנחנו נשתמש בו", אמר לפיד. "כשנכנסתי לתפקיד גיליתי שמפעל של אינטל, שהיה אמור לקום בדרום הארץ, עבר במקום זה לאירלנד. למה? כי באירלנד נתנו להם הטבות מס טובות יותר מאתנו. אז הצעקנים היו מאושרים אבל אנחנו הפסדנו מקומות עבודה, ואת החיבור שלנו לשפיץ הטכנולוגי העולמי, ואת ההזדמנות לפתח את הפריפריה, ואלפי עובדי מעגל שני שמשלמים מיסים. צריך להשגיח על הטבות המס לחברות הגדולות, צריך לייצר מנגנוני בדיקה ויעילות טובים יותר, אבל צריך להמשיך להשתמש בהטבות המס כדי להמשיך להביא הנה את אינטל וסיסקו וסימנס וגוגל, כי גם זה מה שעושה אותנו חדשניים, היחסים האלה עם החברות הטכנולוגיות המובילות בעולם. 

 

"כלכלה היא לא מספרים ומדדים וגליונות אקסל. אלה הביטויים הטכניים שמייצגים בני אדם, וכשאנחנו מאבדים קשר-עין עם בני האדם שעומדים מאחורי המצגות, אנחנו פוגעים בכלכלה. כי כלכלה טובה – לפני הכל – היא הזכות למצות את הפוטנציאל האישי שלך. זה הדבר הכי בסיסי בלהיות אזרח. זה מופיע במגילת העצמאות, "מדינת ישראל... תשקוד על פיתוח הארץ לטובת כל תושביה." לטובת כל תושביה! במקרה הזה, המיקרו והמאקרו זהים. מה צריך כל אדם כדי להרגיש שהוא ממצה את הפוטנציאל האישי שלו? השכלה, הון זמין כדי לצאת לדרך, תשתיות, נגישות בינלאומית ועוד משהו שאיש אינו יודע איך לכמת אותו אבל הוא חיוני. הוא צריך להרגיש שמעריכים אותו, ושרואים אותו, שהוא לא שקוף. זה נכון כשהוא מחפש משקיעים, זה נכון כשהוא יושב בשורה האחרונה בכיתה בפריפריה והמורה מתעלם מקיומו", ציין לפיד.

 

"ישראל לא זקוקה לעוד עורכי דין ורואי חשבון"

 

בהתיחסו לחדשנות וההשכלה הגבוהה, אמר לפיד כי "מערכת החינוך צריכה להיות חלק מהמאמץ הזה. זוהי הסיבה שגם בתקציב הקיצוצים האחרון - שאני לא אוהב אותו ולא גאה בו, עשינו אותו כי לא היתה ברירה - בכל זאת הוספנו 8.5 מיליארד שקל לחינוך. שר החינוך ואני, יחד עם ראש הות"ת מנו טרכטנברג, נדאג שמערכת החינוך תהיה חלק מהמאמץ הזה.

 

"אנחנו הולכים לתגבר את לימודי האנגלית, אנחנו הולכים לשפר את ההישגים במתמטיקה, אנחנו הולכים מצד אחד להקים רשת של מכללות קהילתיות, מה שהאמריקאים קוראים community college שבהם הנדסאי IT עתידי או חשמלאי עתידי באופקים וברמת גן, בנתיבות ובכפר סבא יוכל ללמוד לימודי תעודה שיכשירו אותו לתעסוקה איכותית ובו בזמן יאפשרו לו להמשיך ללימודים גבוהים אם ירצה בזה. במקביל אנחנו נפעל להחזיר את האוניברסיטאות בישראל לפסגת המצויינות האקדמית ולא נתבייש גם לכוון אותן. ישראל לא זקוקה לעוד עורכי דין ורואי חשבון ואין שום סיבה שהמדינה תסבסד את הלימודים שלהם, ישראל כן זקוקה לעוד מהנדסי מחשבים וביו-כימאים ומומחים לקלין-טק ולהם אנחנו נעזור", אמר לפיד.

 

בהתיחסו לעוני אמר לפיד כי "את העוני והפערים לא צריך להנציח במערך של תמיכות וקצבאות, אלא לנצח בזה שנעזור לעניים למצוא עבודה מכניסה ולהפוך בעצמם למעמד הביניים. סגירת פערים היא אינטרס עליון של המדינה, אבל תרבות הקצבאות לא סגרה את הפערים, להיפך, היא זו שיצרה אותם והיא זו ששמרה עליהם. אנחנו צריכים להחליף אותה בתרבות של חדשנות מערכתית שסוגרת את הפערים בזה שהיא נותנת כלים לאלה שאין להם, ומאפשרת להם לסגור את הפערים בעצמם".

 

בתגובה לדברי לפיד אומרת יו"ר מרצ ח"כ זהבה גלאון: "שר האוצר נאם על חדשנות, אבל החזון שהוא מציע ממוחזר וישן. ההצעה החדשנית של לפיד היא להמשיך להיכנע לאיומי חברות הענק, לחלק להן הטבות של מיליארדים בלי לדרוש תמורה ולהתעלם לחלוטין מהמצוקות האמיתיות של הציבור הישראלי".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x