מנותקים, גרסת החברה לישראל: ניר גלעד משיק תחנת כח ומפטר מאות עובדים
החברה לישראל השיקה אתמול תחנת כוח באירוע עם מאות מוזמנים, שהוסעו לנגב ברכבת שהושכרה בעשרות אלפי שקלים. בזמן שאלה נהנו מהופעה של דיוויד ברוזה באוהל תרמי מיוחד, עובדי כיל נערכו לשביתה על רקע הפיטורים במפעל רותם אמפרט
אם זר היה נקלע אתמול בשעות הבוקר לתחנת רכבת מרכז בתל אביב הוא היה עשוי לקבל את הרושם שהסתיימו כל צרותיה של החברה לישראל, אחת מהחברות הגדולות במשק הישראלי. קריסת בטר פלייס? משבר חובות בצים? את מי כל זה מעניין? מאות מוזמנים עמדו על הרציפים, וחיכו שרכבת פרטית, שהושכרה במיוחד במחיר שנע בין 40 ל־80 אלף שקל, תיקח אותם דרומה, לאירוע השקת תחנת הכוח של החברה במישור רותם שבנגב. ובזמן שאלה גזרו סרט, לא רחוק משם, ועדי העובדים של מפעלי כיל - בבעלות החברה לישראל גם כן - איימו לפתוח בשביתה על רקע תכניות החברה לצמצם את מצבת כוח האדם במפעל רותם אמפרט בכ־10%.
- כיל מצטרפת לגל: תפטר 30 עובדים ותוציא 100 לפרישה מוקדמת
- כיל שחררה רווחים כלואים ותשלם 380 מיליון שקל מס מופחת
- החברה לישראל מוכרת את תחנת הכוח במישור רותם
תחנת הכוח OPC רותם שבשליטת החברה לישראל (80%, השאר תאגיד ואוליה) היא הסנונית הראשונה ברפורמה במשק החשמל. מאז קום המדינה חברת החשמל סיפקה מעל ל־95% מהביקוש במדינה, אולם תגליות הגז באיזור איפשרו את הקמתן של תחנות כוח שיתחרו בחברה לחשמל ויספקו חשמל ללקוחות פרטיים.
השקה אחרי 11 שנות תכנון ושנתיים של הקמה
התחנה במישור רותם החלה לעבוד ביולי לאחר 11 שנות תכנון ושנתיים של הקמה בעלות של כשני מיליארד שקל. התחנה מספקת כ־440 מגה וואט לרשת הארצית, שהם כ־3.7% משיא הביקוש שנרשם בקיץ שעבר, ומוכרת את רוב התפוקה שלה ללקוחות פרטיים, כאשר עודפי הייצור מועברים לרשת הארצית. בין לקוחות החברה נמנים מפעל אינטל בקריית גת, מפעל "שניב" באופקים, כיל ובית הזיקוק הצפוני (בזן).
כדי להתגונן מהשמש הדרומית הקופחת, האורחים הצטופפו באוהל תרמי שהוקם באמצע המדבר, וכלל קייטרינג, אלכוהול, והופעה של דיוויד ברוזה. רשימת המוזמנים הארוכה כללה את שר התשתיות הלאומיות סילבן שלום, שגריר קוריאה, נציגי שגרירות צרפת, מנכ"ל חברת החשמל אלי גליקמן, מנכ"ל נתג"ז שמואל תורג'מן; יו"ר רשות החשמל אורית פרקש וכמובן כל ראשי זרוע האנרגיה של החברה לישראל, לרבות מנכ"ל ICPOWER חאוויר גארסייה בורגוס, שהוטס במיוחד מפרו, שם החברה לישראל מקימה תחנות כוח.
מעל כולם התבלט מנכ"ל החברה לישראל ניר גלעד, שהתרגש כאילו בנה את תחנת הכוח בעצמו, ובצדק. אחרי מעל שנה של ביקורת ציבורית קשה על תפקודו ועל השכר הגבוה שהוא מושך, פתיחת תחנת כוח היא החדשה הטובה הראשונה שהוא סיפק מזה זמן רב.
הפיטורים צפויים להגיע לכל המפעלים של כיל
מי שלא זרחה להם השמש לאחרונה, היו עובדי רותם אמפרט שבשליטת החברה לישראל. ועדי העובדים של כל מפעלי כיל, מלבד ים־המלח, צפויים להכריז על סכסוך עבודה. זאת לאור הודעת החברה על תכנית פיטורים ופרישה לפנסיה של 130 מתוך 1,200 עובדי מפעל רותם אמפרט וקיצוץ שכרם של העובדים האחרים.
גורם בחברה אף אישר כי תוכניות נוספות של צמצומים ופיטורים נבנות למפעלי החברה האחרים, כגון מפעלי ים המלח, מפעל הברום ומפעלי תובלה. בשיחה עם "כלכליסט" התריע יו"ר ועד עובדי מפעל הברום של כיל אבנר בן סניור כי מספר המפוטרים הסופי עלול להגיע קרוב ל־1,000 עובדים: "הדרישה שלנו היא לפתוח במשא ומתן מיידי ואנחנו נגיע עד למנכ"ל".
על פי התוכנית של כיל לרותם אמפרט, 100 עובדים בני 58 ומעלה יפרשו לפנסיה מוקדמת ויקבלו שכר של 18 אלף שקל בחודש עד לגיל 67 ומענק של 800 אלף שקל. שכרם של העובדים הוותיקים ברותם יכול להגיע בחודש ל־30 אלף שקל ברוטו, לא כולל בונוסים שנתיים, כך שאין ודאות כי יהיו מספיק קופצים על ההצעה, ובמצב כזה ההנהלה עשויה לפטר עובדים ותיקים בתנאים טובים פחות מאלו שמוצע כפרישה מרצון. בנוסף, 30 עובדים יפוטרו עם פיצויים מוגדלים שיסוכמו עם הועד במפעל.
משה חדד, יו״ר ועד עובדי רותם אמפרט, אמר לאחר הודעת החברה: "ההנהלה אינה משתפת אותנו בתוכניותיה. זו הפרה של הסכמי העבודה בכיל ועל ההנהלה לנהל איתנו מו"מ באופן מיידי. כלל העובדים במפעלי החברה מאוחדים ונחושים להגן על זכויותיהם ופרנסתם. על כן, פגיעה באחד ממפעלי החברה, תהווה מבחינתנו פגיעה בכלל המפעלים". עם זאת, מי שלא לוקח חלק במאבק המשותף של הועדים נגד הנהלת כיל הוא ועד עובדי מפעלי ים המלח. יו"ר הועד ארמונד לנקרי אמר ל"כלכליסט": "יש שם הרבה אגו ולא נכון לנו להצטרף כרגע".
מנכ"ל כיל אומר שהפיטורים הם לא כל כך נוראיים
מי שנראה מוטרד במיוחד מסמיכות האירועים היה מנכ"ל כיל סטפן בורגס. מצבה של כיל קשה בשל הירידה במחירי המינרלים וחוסר הוודאות אם המדינה תאשר לה פיילוט למציאת פוספטים בשדה בריר (ראו הרחבה במסגרת). בורגס הסביר לסובבים באירוע שהקיצוצים אינם קשים, משום שלדבריו, כ־100 מהמפוטרים יצאו לפרישה עם שיק של כשני מיליון שקל כל אחד, כך שאף אחד בחברה לא "זורק אותם" מבלי לדאוג להם.
שלב הנאומים באירוע ההשקה סיפק לנוכחים אפשרות להחניף האחד לרעהו, ולגלעד לסגור כמה חשבונות עם התקשורת: "יזמים ובעלי חזון הפכו לאויב הציבור, אבל יש כאלו שלא התייאשו, והאמינו שאפשר להקים תחנת כוח. ללא אהבת הארץ של סמי עופר ז"ל ועידן עופר התחנה לא הייתה קמה. השקענו 2.5 מיליארד דולר בייצור 4,000 מגה ואט חשמל, אבל לצערי חלק מהיכולת לא מופנה לישראל".
גלעד הדגיש שהחברה לישראל היא עדיין המעסיק הכי גדול בנגב, ואחריו מנכ"ל OPC רותם גיורא אלמוגי הוסיף שבהקמת התחנה הועסקו אלף איש, שתרמו למשק 2.5 מיליון שעות עבודה. אבל השר סילבן שלום התעלה על המחמאות העצמיות של גלעד ואלמוגי, כשהכריז: "נגב זה ראשי תיבות של ניר גלעד בע"מ". זאת משום שלדבריו, בתחילת שנות ה־2000, כששלום כיהן כשר אוצר וגלעד כחשב הכללי, התקבלה ההחלטה להכניס גופים פרטיים לבניית תשתיות למשק, בהן גם תחנות כוח.
לדברי שלום, "הגעת הגז לישראל וכניסת תחנות כוח פרטיות תוריד את יוקר המחייה. ב־2015 ירדו מחירי החשמל, ירדו תעריפי המים וירדו מחירי המוצרים". אבל המוזמנים היו טרודים יותר בלהספיק לאכול קינוח לפני הרכבת תקח אותם חזרה לתל אביב. לא לפני שחילקו להם כמובן ערכת טיפוח ומטען משוכלל לטלפון סלולארי, מתנת החברה לישראל.
השר סילבן שלום התעלה על המחמאות העצמיות של ניר גלעד ושל מנכ"ל תחנת הכוח גיורא אלמוגי, כשהכריז באירוע ההשקה: "נגב זה ראשי תיבות של ניר גלעד בע"מ"