לגז הפלסטיני דרושה סביבה תומכת
שדה הגז עזה־מרין הוא הפתרון למחסור באנרגיה בעזה ובגדה. לצורך הפעלתו דרוש הסדר עם ישראל
הפתרון למשברים המתמשכים בעזה בפרט ובכלכלה הפלסטינית בכלל טמון ביצירת סביבה תומכת, כפי שמגדיר הכלכלן ד"ר מוחמד מוצטפה, סגן ראש הממשלה ברמאללה ויועצו הכלכלי של היו"ר מחמוד עבאס (אבו מאזן). סביבה תומכת פירושה הסרת מכשולים והסדר מדיני. דוגמה מובהקת לכך היא הפוטנציאל של שדה הגז עזה־מרין שהתגלה לפני 13 שנה, בסמוך לחופי עזה.
השדה, ששוויו נאמד ב־5 מיליארד דולר - דומה בגודלו לשדות הגז הישראליים שהתגלו מול אשקלון - והוא עשוי להיות ספינת הדגל של שוק האנרגיה הפלסטיני. הגז שיופק ממנו יאפשר אספקת חשמל והקמת מפעל התפלה בעזה, אולם שוק האנרגיה בעזה קטן ומוגבל ולא מצדיק את הפעלת השדה, כך שעיקר הגז יוזרם לגדה.
על פי תוכנית־האב לכלכלה הפלסטינית, שהוכנה על ידי הקוורטט וקיבלה בספטמבר האחרון את ברכתו של שר החוץ האמריקאי ג'ון קרי, בגדה יוקמו שתי תחנות כוח: אחת בצפון ליד ג'נין והשנייה ליד חברון. הגז מעזה יאפשר אספקת חשמל זול למפעלים בגדה, וידרבן את המגזר הפרטי להשקיע בתעשייה הפלסטינית.
בעבר חשבו הפלסטינים למכור את הגז מעזה לישראל, אולם ב־2005 קיבל ראש הממשלה אריאל שרון החלטה לקנות גז ממצרים, ולכן לא הופעל השדה. הזרמת הגז מעזה לגדה מצריכה כמובן שיתוף פעולה והסדר עם ישראל, וזו הסביבה התומכת שאליה מכוון מוצטפה.
בינתיים הכלכלה הפלסטינית מתמודדת עם גירעון של כ־300 מיליון דולר. מתברר שבחודשים האחרונים השתפר מעט מצבה הכספי של הממשלה ברמאללה, והיא עמדה בהחזרי החובות לבנקים המקומיים הודות לכמה תרומות חשובות. סעודיה העבירה כספים שהבטיחה, ארצות הברית ובריטניה הגדילו את עזרתן, ולאחרונה גם נסיכות קטר. בממשלה ברמאללה מדברים על צמצום בהוצאות, שיפור התנאים למשקיעים והגדלת ההכנסות מתרומות. אבל כל זאת לא יעזור ליצירת כלכלה פלסטינית יציבה אם לא יהיה הסדר עם ישראל.