שלג בירושלים: חולצו יותר מ-1,500 בני אדם שנתקעו בכבישים
האזרחים נאלצו לבחור בין לינה ברכב הקפוא לבין הליכה למרכזי כינוס. "הגענו עצמאית לבנייני האומה ולא היה שם כלום", סיפרה תושבת העיר שסייעה לאזרחים
יותר מעשר שעות ברכב, בקור, בלי אוכל ומים, בלי לדעת מה יקרה: מאות אזרחים, לכל הפחות, עדיין תקועים בשלג במכוניותיהם בירושלים ומחכים לחילוץ. פעולות החילוץ של אנשי עיריית ירושלים, צה"ל, המשטרה ומג"ב, נמשכות גם הבוקר (ו') לאחר שאמש נחסמו הכבישים המובילים בירושלים. המשטרה ופיקוד מרכז פועלים לפתוח את כבישים 1 ו-443, ומסרו כי חולצו יותר מ-1,500 בני אדם.
במקביל נרשמו שיבושים בנתב"ג בעקבות פגעי מזג האוויר: בסביבות 10:00 נמסר על הפסקת ההמראות והנחיתות בשדה למשך שעה, ושני מטוסים שהיו בדרכם לישראל הופנו ללרנקה. לאחר כמה דקות נמסר על חידוש הפעילות בנתב"ג.
במהלך הלילה נפתחו שלושה מרכזי סיוע באזור: בנייני האומה בירושלים, במתנ"ס ברחוב שדרות החוצבים במבשרת ציון ומחנה עופר בכביש 443. על פי עיריית ירושלים, כ-540 בני אדם נקלטו במרכז שהוקם בבנייני האומה, צוותי מד"א טיפלו משעות הלילה ב-365 בני אדם בירושלים, בעיקר בכבישים שבהם נתקעו אזרחים רבים, מתוכם 20 יולדות. הנפגעים שפונו מהדרכים סבלו מהתעלפויות, קור, צמרמורות, חולשה, תשישות וכאבים בחזה. חולצו 11 אוטובוסים של חברת אגד וחלק מהאזרחים פונו גם לבסיסי מג"ב.
אלקה, שנתקעה בשלג סמוך למבשרת ציון מהשעה 19:00 בערב אתמול סיפרה ל-ynet: "באמצע הלילה, בסביבות ארבע לפנות בוקר, אמרו שמי שרוצה ללכת למתנ"ס ולמקום יותר חם מוזמן. מתנדבי משטרה באו ולקחו אותנו בג'יפ למתנ"ס באזור הקסטל. היו שם מלא אנשים וכל הזמן הצטרפו עוד ועוד אנשים שבאו מהאוטובוסים והרכבים הפרטיים שנתקעו.
"בשלב מסוים החלטנו לחזור לאוטו כי היה בו יותר חם מאשר במתנ"ס. בהתחלה היינו מתוסכלים, אבל השלמנו עם המצב. אני כבר לא עצבנית, המשטרה עומדת כאן לידנו ומודעת למה שקורה אבל אין מה לעשות, כי הצירים לא מפונים. גם הבוקר השלג לא מפסיק לרדת, לפי מה שהשוטרים אומרים לא יפנו את השלג לפני השעה 10 כי המפלסות לא מצליחות לעשות את העבודה".
גלעד מירושלים תקוע ברכבו בכביש בגין מאז אתמול בערב. גם הוא נמצא ללא אוכל, מים או אפשרות להתפנות. "אני ממש צמא", סיפר. "הלילה היה מקפיא עצמות. השלג לא הפסיק לרדת כל הלילה. הגיעה לכאן מפלסת בסביבות השעה 4 לפנות בוקר, אבל היא נתקעה. המנוע של הרכב דולק עד עכשיו כדי לשמור על החום. המשפחה נמצאת איתי בקשר כל הלילה. השלג הולך ונערם. אני לא רואה את עצמי יוצא מכאן עם הרכב, אבל אולי יתמזל מזלי ויעבור ג'יפ שייקח אותי. מחפשים נס".
"סופה נדירה שלא נראתה"
בעקבות בקשה של עיריית ירושלים והמשטרה, פיקוד העורף הקים מרכז שליטה בלטרון. במהלך הלילה הוקפצו לאזור כוחות מפיקוד העורף ומרכז שהחלו לפעול באזור באמצעות כלי רכב מתאימים כדי לפנות את הצירים ולחלץ את הנהגים.
ראש העיר ניר ברקת התייחס לפעולות החילוץ והביע תקווה כי הן יסתיימו בשעות הקרובות. "אנו נמצאים במערכה מול סופה נדירה שלא נראתה. אנו פועלים בראש ובראשונה במטרה להציל חיים", אמר והוסיף: "אני מודה למפקד מחוז ירושלים יוסי פריינטי, לרמטכ"ל בני גנץ ולכל הארגונים המסייעים על ההתגייסות המהירה והראויה לשבח שהביא להצלת חיים".
ממערך כיבוי האש נמסר כי במהלך הלילה התקבלו אלפי קריאות של אזרחים שתקועים בצירי התנועה ברחבי העיר, ודיווחו על מבוגרים ותינוקות ללא מזון ושתיה במשך שעות. עוד דיווחו כי לוחמי האש הגיבו לאירועים של דליפות גז, קריסת עצים על כלי רכב, חילוץ ממעליות באזורים שבהם נפלה רשת החשמל וכן שריפות.
המשטרה והצבא חילצו מאות אזרחים במהלך הלילה. עם זאת, אזרחים רבים התלוננו על הטיפול של עיריית ירושלים והתנהלותה בסיוע לאזרחים שנתקעו במשך שעות רבות בכבישים וגם על האספקה הדלה במרכזי הכינוס שהוקמו. שרית, תושבת ירושלים, סיפרה ל-ynet כי החלה לעזור ולא חיכתה לכוחות ההצלה שיגיעו. "עזרנו לאנשים בכבישים. שמענו ברדיו שמפנים לבנייני האומה ופשוט התחלנו לאסוף את האנשים שנתקעו ולקחנו אותם עצמאית למרכז הכינוס", אמרה שרית.
לדבריה, כשהגיעו לבנייני האומה היו במקום 500 איש, אך לא היה שם דבר ואפילו לא נציג של העירייה. "היינו שם כמה שעות. האולם קר וקפוא ללא שתייה וללא חימום. ראינו ילדים עם פנים כחולות ללא לבוש הולם ולא היה לנו איך לעזור להם. אישה אחת כמעט איבדה את ההכרה", היא סיפרה.
שרית ובעלה ניסו לעזור לאנשים שהגיעו למרכז הכינוס והביאו כוסות ושתייה חמה. מאוחר יותר הגיע גם נציג של העירייה שהביא כמה קרטונים של מזון. היא מקווה שהאירוע לא יסתיימו בטרגדיה. "אנשים קפאו ברכבים מפאת חוסר המוכנות של העירייה. מוקד 106 וקווי המשטרה לא היו זמינים. אני מקווה שיהיה בסדר אבל זה פשוט מחדל".
הכאוס בשלג הביא להאשמות הדדיות בין הנהגים לרשויות. רבים מהנוסעים התלוננו על הטיפול של עיריית ירושלים והמשטרה וטענו כי מפלסות השלג לא סיפקו את המענה הנדרש. במשטרה, מנגד, אמרו כי על אף האזהרות וההתראות שלא לצאת בכלי רכב פרטיים, יש מי שעשה זאת ועדיין מנסה לעשות זאת. כמו כן, הזכירו בעירייה את פעולות החילוץ שנעשו וציינו כי סיפקו שמיכות, מזרונים ומנות חמות לאנשים שפונו לבנייני האומה. בית החולים שערי צדק נרתם ותרם טיטולים ומזון לתינוקות.
זיו סלומון, תלמידה שהייתה בטיול של בית הספר אליאנס בתל אביב, נתקעה בגשר המיתרים יחד עם עוד 300 תלמידים מתל אביב באוטובוסים. "אנחנו כבר כאן 10 שעות ללא כמות מספקת של מים או אוכל או אפשרות ללכת להתפנות. אין מי שיעזור ואין מספיק מפלסות שלג", סיפרה זיו והוסיפה: "יש אוטובוס אחד שתקוע בשלג והתקלקלה לו מערכת המיזוג והתלמידים קופאים".
רומי שוחט, שנמצאת באחד האוטובוסים, סיפרה: "התלמידים והמורים תקועים ברחבי ירושלים כבר 10 שעות וחצי ללא שינה, מזון ובקור. התלמידים עייפים ותשושים מהמסע. הם לא מצליחים לישון". כעבור 11 שעות, החליטו התלמידים והמורים להגיע עצמאית לבנייני האומה. "הגענו למקום ועכשיו אנחנו רק מנסים לתפוס תנומה", היא סיפרה. "אמרו לנו שנישאר כאן לפחות עד 12:00 בצהריים, עד שהכבישים ייפתחו. לאכסניה שהיו אמורים להגיע, כבר כנראה לא נגיע".
אתמול בערב, נהגים שניסו לצאת מירושלים לפני שהחל לרדת השלג הכבד נתקלו בצירים פתוחים, אלא שהשלג הכבד תקע מאות נהגים על הצירים הללו, ונהגים שביקשו לצאת מהעיר נאמר בשלב מסוים שכביש 1 סגור ולכן אותם נהגים פנו לכביש 443, שהמשטרה הודיעה לגביו כי הוא פתוח.
מאות נהגים לפחות פנו לכביש בגין בדרך לכביש 443, מתוך הבנה שהציר פתוח, ורק כשעה וחצי אחרי שהחל לרדת השלג הכבד, הודיעה המשטרה לפתע כי הציר נסגר עד 6:00 בבוקר. בשל כך, נתקעו נהגים רבים מחוץ לעיר ולא ברור כיצד אותם נהגים ייצאו מהאזור שבו נתקעו.
טל גרוסי (24), שניסה לצאת מהעיר לפני שהחל לרדת השלג הכבד אמש בשעות הערב, סיפר: "יצאתי כשהודיעו שהכבישים פתוחים אבל הם נסגרו ללא התראה. העירייה והמשטרה ליצנים, מה שקורה כאן זה מחדל, הם יודעים להצטלם עם מפלסות שלג ולעשות יחסי ציבור אבל אי אפשר לצאת ולהיכנס לבירת ישראל ומאות נהגים שתקועים כאן לא ידעו את זה בזמן. ניסיתי לצאת דרך כביש 1 אבל אז הודיעו שסגרו אותו וש-443 פתוח. פניתי לשם אבל בזמן שהמשטרה הודיעה שהכביש פתוח הוא היה למעשה סגור. היו כאן תאונות, ממש סכנת נפשות, כלי רכב החליקו כאן כמו בלונה פארק ועכשיו כולנו תקועים ולא יודעים איך נצא מכאן הלילה".
באגף התנועה של המשטרה מבקשים מהנהגים להימנע מלצאת לכבישים ולנסוע בכבישים בכל הארץ. באגף אמרו כי הנסיעה בכביש בתנאי מזג אוויר אלה היא סכנת חיים וציינו השוטרים פרושים בכבישים ברחבי הארץ כדי לסייע לנהגים שיזדקקו לכך.
היכן לא יתקיימו לימודים?
להלן רשימת היישובים שבהם לא יתקיימו לימודים:
במחוז ירושלים לא יתקיימו לימודים בעיר הבירה עצמה, וכן בקריית ארבע, במועצה האזורית גוש עציון, באפרת, בביתר עילית, במבשרת ציון, באבו גוש ובבית אל. כמו כן, בהר אדר ובגבעת זאב לא יתקיימו לימודים. במזרח ירושלים לא יתקיימו לימודים בשבת.
במחוז הדרום לא יתקיימו לימודים ביום שישי בערד, ביישובי הר חברון, באל-קסום, בנווה מדבר, בתמר, ברהט, בשגב שלום, בירוחם, בשפיר, באלומה, באבן שמואל, בתיכון שבמועצה האזורית חוף אשקלון וכן בכל יישובי המועצה האזורית אשכול.
באזור הצפון הלימודים לא יתקיימו ברמת הגולן, ועיריית צפת הודיעה גם על ביטול הלימודים.
במועצה האזורית מטה בנימין אין לימודים בפסגות, בעופרה, בשילה, במעלה לבונה וכוכב יעקב.
במועצה האזורית מטה יהודה לא ילמדו ביישובים: עין ראפה, עין נקובה, צור הדסה, קסם, עין כרם, עין הרים, מרחבים, ואלון.
במועצה האזורית שומרון לא יתקיימו לימודים ביצהר, בברכה, באיתמר ובאלון מורה.
במוסדות החינוך במגזר הערבי לא מתקיימים לימודים בימי שישי, ולקראת שבת תקיים הערכת מצב לגבי הלימודים.