$
דעות

פירוק יעניק עוד הזדמנות לדנקנר

בשלב זה משמעות פירוק אי.די.בי אחזקות היא יציאה למכרז נוסף, הפעם על אי.די.בי פתוח

אתי אפללו 08:1716.12.13

איזה כיף אילו השופט איתן אורנשטיין היה יכול להניף מטה קסם, וכמו בסרטים המצוירים, "פוף" - פירמידת אי.די.בי היתה מתפרקת. וכך, במקום פירמידה מסואבת ומסובכת, מלאת עסקאות בעלי עניין ושאיבת דיבידנדים אינטנסיבית, היינו מקבלים שורה של חברות תפעוליות, יצרניות ועצמאיות, בעלות דירקטוריונים עצמאיים ומתפקדים. אלא שבין החלום הזה לבין המציאות ישנו מרחק רב.

לא בכדי עולה היום זעקה מכיוון אי.די.בי: "בואו נלך לפירוק", שכן פירוק בשלב זה, משמעותו העיקרית היא יציאה לעוד מכרז, הפעם על אי.די.בי פתוח, ומתן אפשרות נוספת לבעל השליטה נוחי דנקנר להתמודד על הנכס העיקרי של אי.די.בי - אחרי שהפסיד בהצבעות הקודמות שבהן הביעו הנושים את חוסר האמון שלהם ביכולותיו להוציא את הקבוצה לדרך חדשה.

 

נוחי דנקנר בבית המשפט אתמול נוחי דנקנר בבית המשפט אתמול צילום: אוראל כהן

 

פירוק שכבה אחר שכבה

 

אי.די.בי בנויה כפירמידה, וככזאת מפרקים אותה שכבה אחר שכבה. כל שכבה תגיע לפירוק רק אם היא עצמה חדלת פירעון. כיום החברה היחידה שנמצאת בחדלות פירעון היא אי.די.בי אחזקות. אם היא תפורק, המפרק ידאג למכירת נכסיה או למימושם וחלוקת התמורה בין הנושים.

 

באי.די.בי אחזקות ישנם שלושה נכסים למימוש בעת פירוק - שניים קטנים ואחד גדול. שני הנכסים הקטנים הם קופת המזומנים הריקה וזכות תביעה נגד דירקטורים ובעלי שליטה. הנכס הגדול הוא אחזקות החברה באי.די.בי פתוח. כלומר, מי שיפרק כעת את אי.די.בי אחזקות למעשה יחלק מעט מזומנים, יפעל למימוש זכות התביעה, ובעיקר יוציא למכרז (או יעמיד למכירה בכל דרך אחרת) את אחזקות החברה באי.די.בי פתוח.

 

אגב, באוגוסט השנה הצביעו הנושים וביקשו למעשה לפרק את אי.די.בי אחזקות באותה מתכונת (מתווה החלוקה בעין). לגבי האחזקות באי.די.בי פתוח, אלו היו אמורות לעבור לאדוארדו אלשטיין בהתאם להסכם שאליו הגיעו עמו הנושים. תוצאות אלו נדחו על ידי השופט אורנשטיין.

 

מה צריך לקרות כדי שאי.די.בי תהפוך מפירמידה לאוסף חברות שמתנהלות זו לצד זו? הצעד הראשון הוא לפרק גם את אי.די.בי פתוח, שאמנם נמצאת לפי אורנשטיין בסביבת חדלות פירעון, אבל עדיין משלמת את חובותיה. אך גם נקיטה של צעד זה לא תוביל לפירוק הפירמידה, שכן בפירוק אי.די.בי פתוח יוצאו למכירה אחזקותיה בדסק"ש. רק פירוק דסק"ש יוביל לאפשרות למכירת החברות המוחזקות על ידה בנפרד, ודסק"ש פורעת את חובותיה כסדרם, כך שהתרחיש אינו מציאותי.

 

הכספים מתעכבים ואי.די.בי פתוח בסכנת סחרור

 

נקודה נוספת היא שגם אם אורנשטיין יבחר באפשרות הפירוק (אפשרות שלא ברור כלל שתניב ערך רב יותר לנושים מההצעות שהתקבלו במסגרת ההסדר) והמפרק יוציא את אחזקות החברה באי.די.בי פתוח למכרז, ככל הנראה במכרז זה ישתתפו בדיוק אותם מתמודדים שפגשנו בשנה וחצי של הסדר החוב, ואותם סימני שאלה ימשיכו לרחף סביבם.

 

בינתיים צריך לזכור - תהליך הפירוק לוקח זמן ומעכב הזרמת כספים לאי.די.בי פתוח, שזקוקה להם. תהליך של פירוק באי.די.בי אחזקות עלול להוביל בסופו של דבר לסחרור גם באי.די.בי פתוח.

 

לאופציה של פירוק יש משמעות נוספת - כאשר חברה נמצאת בפירוק, שווי מניותיה הוא אפס. בעלי המניות ובהם בעל השליטה דנקנר מאבדים את כל אחזקותיהם והופכים להיות לא רלבנטיים כלל בהמשך התהליך. כלומר, הן במצב של אישור הצבעת הנושים להעברת השליטה לאלשטיין–בן־משה והן בפירוק, מאבד דנקנר את אחזקותיו באי.די.בי אחזקות — דבר שמקרב אותו צעד נוסף לגיליוטינה של פירעון חובותיו לבנקים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x