ועידת התחזיות
שר הרווחה: "תקציב 2015 לא ייכתב מבלי שיינתן מענה לבעיית העוני"
מאיר כהן אמר את הדברים בוועידת תחזיות 2014 של "כלכליסט" וקרא קיצוץ בקצבאות לעשירון העליון. "העוני הופך לאיום הגדול ביותר על הכלכלות בעולם. גם על ישראל"
- ראש אגף התקציבים באוצר: "נקדם רפורמות בשוק הטלוויזיה ובשוק החלב"
- יו"ר ההסתדרות: "אנחנו לקראת צונאמי של פיטורים"
- לפיד: "אנחנו צריכים להעביר את המדינה מתרבות של קצבאות לתרבות של עבודה"
עם זאת, לדבריו לא מדובר רק על שאלה של הוספת כסף אלא גם שינוי בחלוקת הקצבאות. "כשאין מקורות תקציביים לשינוי מהותי נצטרך לחשוב על הזכאות של העשירון העליון לקצבאות או על מיסוי קצבאות. האם נכון לקדש את עיקרון הקצבאות האוניברסליות? מהי האפקטיביות של הקצבאות? אי אפשר להתעורר למציאות בה כל כך הרבה משפחות הן עניות", אמר כהן.
בנוסף, לדבריו "נצטרך לעודד אנשים להיכנס למעגלי העבודה. לא על ידי סיסמאות, אלא על ידי מעשים אופרטיביים. הקמת אזורי תעשייה מרחביים בצפון, בדרום, במגזרים החרדיים והערביים ובפזורה הבדואית".
מצב אבסורדי, לדברי כהן, הוא באופן החישוב של קצבאות לאלו היוצאים לעבודה כמו במקרה של נשים חד הוריות, של אנשים מוגבלים, של נשים המקבלות דמי מזונות מהביטוח הלאומי ועוד: "ברגע שהם יוצאים לעבודה – חותכים להם בקצבה. זה מעקר כל סיכוי להוציא את האוכלוסיות הללו ממעגל האבטלה לתעסוקה. חייבים למתן את ביטול הקצבאות, אם אנחנו רוצים שאנשים אלה יצאו לעבוד. במציאות הזו האנשים הללו מקבלים את אותו הסכום אם הם יוצאים לעבוד ומקבלים קצבה ושכר ואם הם לא יוצאים לעבוד. עוד נצטרך גם להתמודד עם אוכלוסיית הקשישים, ולהגדיל באופן הדרגתי את קצבת הזקנה לסכום שיאפשר להם להתקיים בכבוד".
כהן הוסיף כי "אתמול, בסוף ישיבת הממשלה השבועית, הצגתי את דו"ח העוני לשנת 2012. נראה כי בימים אלה, מתחולל שינוי תפיסתי מהותי, וכולם מפנימים שבמציאות כזו, בה 20% מאזרחי ישראל הם עניים, יש צורך בשינוי. העוני, הופך למרכיב מרכזי בתכנון הכלכלות העולמיות בכלל ובוודאי בכלכלה הישראלית שמובילה לצערי את רשימת המדיניות העניות על פי נתוני ה- OECD. עד היום לא נעשה מאום כדי להתמודד עם בעיית העוני".
כהן סיפר כי "לפני כחודשיים ביקרתי במשרדי ארגון ה-OECD בצרפת. במקביל, נפגשתי עם שרת הרווחה של צרפת ועם האיש שריכז את הטיפול בעוני מטעם הממשלה, פרופסור הירש, שאמר לי: 'היום ברור לכל הכלכלנים בעולם שלאורך זמן מדינות לא תוכלנה לשאת את התרחבות מעגלי העוני'. כלומר, אנחנו לא עשירים מספיק בכדי להמשיך במעגלי העוני ההולכים וגדלים". לדברי כהן, גם ישראל אינה בעלת משאבים להתמודדות עם עוני במימדים גדולים, ולכן אנחנו חייבים לצמצם אותו. מעבר לכך שהעוני מצב חברתי רע ולא צודק המנוגד לתפיסתנו כעם וכמדינה, הוא הופך בשנים האחרונות לאיום הגדול ביותר על הכלכלות בעולם. אני מגדיר אותו כאיום קיומי, לא פחות".
כהן המשיך: "בימים אלה פועלת ועדה למלחמה בעוני אותה מיניתי, וועדת אלאלוף. את מסקנותיה אניח על שולחן הממשלה בתוך חודשיים מהיום. הקשר ההדוק בין העוני להיעדר התעסוקה, עולה כבר עכשיו מכל דוחו"ת העוני. אדם לא עובד הוא אדם עני. לצערנו הרב נוצרה מציאות קשה שכחמישה אחוז מהמשפחות שבהן שני בני הזוג עובדים, מצטרפים למעגל העוני. יש מוקדים במדינת ישראל שחייבים לטפל בהם – בפריפריה, בפזורה הבודאית, במגזר הערבי ובמגזר החרדי. צריך לעודד תעשיינים לפתוח מרכזי תעשייה במקומות האלה והמשמלה צריה לשים לה זאת למטרה, כמו ההצלחה של איזור התעשיה בנתיבות. חייבים להכניס את זה לכל תקציב".