החוק למיחזור פסולת אלקטרונית נתקע בוועדת הכלכלה של הכנסת
יישום החוק שאושר ב־2012 היה אמור להתחיל השבוע, אולם ועדת הכלכלה מבקשת זמן נוסף ללמוד את ההשלכות של החוק, שלפי הערכות צפוי לעלות לענף האלקטרוניקה 100 מיליון שקל בשנה
שמונה ימים אחרי שהחוק למיחזור פסולת אלקטרונית היה אמור להיות מאושר, תדון הבוקר ועדת הכלכלה של הכנסת דווקא בדחייתו. מאות יבואני החשמל שהיו אמורים החל מהחודש לשאת בעלויות מיחזור מכשירי האלקטרוניקה שלהם, יכולים בינתיים לנשום לרווחה.
- הזבל בגיאורגיה שווה לחברת WTP הישראלית מיליארד שקל
- עד 2017: זינוק של 33% בכמות הפסולת האלקטרונית בעולם
- שבע קבוצות ישתתפו במכרז למתקן המיחזור של גוש דן
החוק אושר בכנסת בפברואר 2012 ובמסגרתו נדרשים יצרני ויבואני מכשירי אלקטרוניקה לאסוף ולמחזר 50% ממשקל הציוד שמכרו בשנה. על פי החוק, יוכלו צרכנים להחזיר מוצרים אלקטרוניים לבתי עסק שיחויבו למחזרם. החוק עורר התנגדות מצד יבואנים ויצרני אלקטרוניקה, שכן לפי הערכות יישומו עלול לגרום להם להוצאות של כ־100 מיליון שקל בשנה.
החוק תוכנן להיכנס לתוקפו בינואר 2014, לאחר הליך אישור בוועדת הכלכלה. אלא שבסוף דצמבר הודיע יו"ר הוועדה ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה) כי כיוון שהתקנות הוגשו לעיון הוועדה רק כמה ימים לפני כן, אין באפשרותה לאשר את החוק. אלא שבמקום לקבוע מועד נוסף לדיון בתקנות, הודיע ברוורמן כי הבוקר תדון הוועדה בדחיית החוק בכמה חודשים.
"בכל יום שעובר מאז תחילת ינואר יבואני ויצרני האלקטרוניקה חוסכים כסף", אמר ל"כלכליסט" גלעד אוסטרובסקי, ראש תחום פסולת ומיחזור באדם טבע ודין. על פי הצעת החוק עצמה, אי־יישום החוק צפוי לגרום לציבור נזק של כ־56 מיליון שקל בשנה.
בשנתיים האחרונות קמו כמה חברות למיחזור פסולת אלקטרונית, שהכינו את עצמן לקראת כניסת החוק. עד כה הגישו שבע חברות את מועמדותן למשרד להגנת הסביבה, שיבחר באחת מהן כגוף שיישם את המיחזור.
המשרד להגנת הסביבה צפוי להודיע בימים הקרובים מי תהיה החברה הזוכה במכרז. בין הממתינים להודעה נמצאים גם השרים לשעבר שלום שמחון, שחבר לחברת מ.א.י, ואופיר פינס, שחבר לקבוצת טביב־גרין סנטר.
מוועדת הכלכלה נמסר בתגובה: "יו"ר הוועדה סבור שמן הראוי שחוק ייכנס לתוקף רק לאחר שאושרו התקנות באופן רציני ולא בדקה ה־90".
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "חוק הפסולת האלקטרונית חשוב וחיוני מדי כדי לעכב אותו יתר על המידה. נעבוד בשיתוף כל הגופים המעורבים במטרה שייכנס לתוקף בתוך חודשיים".
מאיגוד לשכות המסחר נמסר: "מדינת ישראל אינה ערוכה ליישום החוק למיחזור פסולת. כניסתו לתוקף של החוק כעת היא אבסורד, ומי שדורש זאת לא רואה את הדברים בעיניים מציאותיות".