מגייסים עובדים? כדאי שתתחילו לשחק
משחקים ועבודה הולכים יחד. טרנד ה"משחקיוּת" הולך ומשתרש במהירות בתחום גיוס העובדים, ואתם לא רוצים להישאר מחוץ למשחק
- הכירו את ריאליטי הגיוס ששיגע את אמריקה
- איך תגרמו לעובד הנכון להתעניין בכם?
- לגייס את ספיידרמן: מדריך העבודה של גיבורי העל
משחקיוּת, לשירותכם (או: אז מי משחק עם מי?)
מהי משחקיות? המונח מתאר שימוש במאפיינים משחקיים על מנת לעודד התנהגות משחקית מחוץ להקשר המקורי שלה. הטריק הוא למעשה פשוט מאוד: יישום אותם עקרונות המעודדים אנשים לשחק במשחקים, כגון הישגים, מעמד, תחרות ותגמולים - למטרות שונות. ההתפתחויות הטכנולוגיות מאפשרות לפורמט זה לפרוח, ולהפוך עם הזמן ליותר ויותר אינטראקטיבי ושיתופי - ממש כמו משחקי וידאו, משחקי רשת רבי משתתפים או אפילו קנדי קראש.
וכך, מנהלי משאבי אנוש בחברות רבות ברחבי העולם מאמצים בהדרגה את הטרנד, והחלו לאמץ כלי משחקיוּת בשלבים שונים של תהליך ניהול ההון האנושי, וביניהם בגיוס העובדים. מחקר של חברת Gartner צופה כי עד 2015, ליותר מ-70% מהארגונים הגלובאליים תהיה לפחות אפליקציית משחקיוּת אחת. ומי מהם שיעשה זאת נכון - גם יקטוף את הפירות.
הוטלוויל: רוצה לנהל מלון אצלנו? נהל מלון וירטואלי קודם
חברה אחת שכבר מהווה דוגמה לכך היא רשת המלונות מריוט (Marriot). הרשת ביקשה לגייס עובדים ל-50 אלף משרות פתוחות שלה ברחבי העולם. כחלק מאסטרטגית הגיוס שלה היא יצרה קמפיין גיוס מצוין, שנועד לעודד צעירים - מכל העולם - להתעניין בענף האירוח כנתיב קריירה פוטנציאלי וגם למשוך מועמדים איכותיים: משחק מקוון, המתקרא "מלון המאריוט שלי". מדובר למעשה במשחק ווירטואלי בסגנון פארמוויל או סימס, המתנהל כמוהם על פלטפורמה מבוססת מדיה חברתית, והמחייב מועמדים להפגין את כישורי הניהול שלהם בסביבה מקוונת. במסגרת המשחק הוזמנו המשתתפים לנהל מטבח וירטואלי של מלון, על כל המשתמע מכך. וכך, בין רכישת ספגטי, חסה והמבוגרים למלאי המטבח, מוצא את עצמו השחקן מתמודד במקביל גם עם ניהול התקציב ועם בישול המנות לאורחים. בדומה לפארמוויל, המשחק לאורך הדרך מעניק גם פרסים שונים על הישגים נקודתיים.
סוד הקסם של המשחק הוא בריאליסטיות שלו ובהנאה שמפיקים ממנו. "המשחק שלנו כל כך מצליח בגלל שהוא מאפשר לשחקן ליהנות ממנו, ובמקביל לקבל הבנה אמיתית של ניהול מטבח של מלון", אומרת סוזן סטרייר, מנהלת מותג משאבי אנוש בחברה שעזרה בפיתוח שלו.
הקמפיין הוכתר כהצלחה: שחקנים מיותר מ-120 מדינות ניהלו מסעדות, מחלקות וצוותים וירטואליים עבור מלונות הרשת. הצלחה נוספת שגרף הקמפיין הייתה במדיה החברתית, כאשר בדף הקריירה של החברה בפייסבוק נרשמו למעלה מ-131,000 לייקים (נכון לתום הקמפיין).
חברות רבות אחרות אימצו גם הן את המשחקיוּת בהקשר הגיוסי. גוגל, למשל, הציבה לוח במתחם המשרדים בסיליקון ואלי, בו הציבה חידות מתמטיות שונות, שפתרונן הוביל למגוון של אתגרים שבסופם - טופס הגשת מועמדות לעבודה בחברה. צבא ארה"ב הגדיל לעשות כאשר יצר משחק מלחמה וירטואלי, בעזרת חברת המשחקים America's Army, והצליח כך למשוך מיליוני מועמדים פוטנציאליים.
שימוש במשחקיוּת בגיוס: למה ההשקעה משתלמת?
בארץ השימוש שנעשה במשחקיוּת הוא מועט יחסית, והוא מהווה בעיקר ככלי שיווקי להעלאת מעורבות הצרכן. דוגמה טובה לכך היא משחק הקווסטים "בעקבות החטיף החטוף" של חברת אסם, שזכה להצלחה מרובה (ולמשחקי המשך).
בכל הקשור לשילוב משחקיוּת בגיוס עובדים, המודעות לנושא נמצאת בחיתוליה – וכנראה שלא לזמן רב. נכון, פיתוח זה מצריך השקעה של לא מעט משאבים (בעיקר כספיים), אבל עבור ארגון בינוני גדול שמגייס עובדים בקביעות – השקעה באמצעי זה תחזיר את עצמה במהרה. הנה שלוש סיבות מדוע:
1. הרחבה משמעותית של קהל המועמדים
הקלף המנצח של הפורמט הוא המוטיב החברתי והשיתופי שבו, שמתעצם בזכות ההתבססות על פלטפורמות מדיה חברתית. על ידי עידוד לשיתוף חברתי - לחברים, למשפחה ולמועמדים פוטנציאליים אחרים, יהפכו השחקנים-מועמדים (במודע או לא) למגייסים בעצמם. חלומו של כל מגייס, ללא ספק.
2. מיתוג הארגון כחדשני, נועז וצעיר ברוחו
"משחקיוּת מציעה לנו באופן מתמיד ומתפתח דרכים חדשות וחדשניות", אומרת אמנדה אשוורת', סוכנת גיוס וותיקה המתמקדת בתחום השיווק. ואכן, חברה אשר תבחר לנהל את הגיוס שלה באמצעות מוטיב השיתופיות תיתפס, בזירה הישראלית במיוחד, כפורצת דרך וייחודית.
3. יצירת קשר בלתי אמצעי ומתמשך עם מועמדים ולקוחות
"משחקיוּת מספקת לצד שמתנסה בו תחושת שייכות ו"דביקות" למותג", אומר מת'יו ג'פרי, אחד מחזאי אסטרטגיות הגיוס המובילים בעולם. אחד היתרונות המרכזיים של שימוש במשחקיוּת בגיוס מסתמך על כך שמועמדים לא רק יחזרו באופן קבוע כדי לקיים אינטראקציה עם המותג – אלא גם יהפכו לתומכים בו.
חושבים ללכת על זה? מומלץ, כמובן, לחקור היטב את הנושא לפני היציאה לדרך. אך כדי לסבר את האוזן, אתר bunchball מציע 10 טיפים עקרוניים ליישום נכון של משחקיוּת:
1. ערכו מיפוי של המטרות שלכם, משולבות עם המטרות של קהל היעד שלכם.
2. צרו תעדוף של הפעולות השונות שאתם רוצים שהשחקנים/מועמדים יבצעו.
3. פתחו שיטת דירוג מבוססת ניקוד, המבוססת על הערך של כל פעולה במשחק.
4. הגדירו שלבים במשחק, על מנת למשוך את המשתתפים חזרה אליו.
5. צרו פרסים וירטואליים בעלי חזות מרשימה ומושכת.
6. הוסיפו תגמולים שוטפים, ומנעו מהמשתמשים לבצע מניפולציה של המערכת על מנת להשיגם.
7. השתמשו במשוב בזמן אמת על התקדמות המשחק.
8. מנפו קבוצות ואנשים באופן שבו ידחפו זה את זה להשתתף - ולשתף.
9. פרסמו לוח תוצאות של שחקנים מובילים אחרים.
10. הקפידו לשלב מדיה חברתית בתהליך.
הכותבת היא מנהלת תוכן גיוס עובדים ב-AllJobs