לפיד: "חרם אירופי יפגע בכיס של כולם - זה לא שהקממבר תתעכב"
שר האוצר דחה בכנס של המכון למחקרי ביטחון לאומי את דברי השר בנט כי "מדינה פלסטינית תרסק את הכלכלה הישראלית" וקבע כי "הגעה להסכם תביא לחיסכון של כ-20 מיליארד שקל בשנה בתקציב המדינה"
"דו"ח מחקר מיוחד שהוכן לבקשתי בחודשים האחרונים באגף הכלכלן הראשי של משרד האוצר, מוכיח שאם המשא ומתן עם הפלסטינים יתקע או יתפוצץ ונכנס למציאות של חרם אירופי, אפילו חלקי מאוד, הכלכלה הישראלית תיסוג אחורה, כל אזרח ישראלי יפגע ישירות בכיסו, יוקר המחיה יעלה, תקציבי החינוך, הבריאות הרווחה והבטחון יקוצצו, שווקים בינלאומיים רבים יסגרו בפנינו", כך אמר הערב שר האוצר יאיר לפיד בכנס של המכון למחקרי ביטחון לאומי בתל אביב.
- הכלכלה הפלסטינית: חבית חומר הנפץ של אבטלת הצעירים
- בעיות העוני והרעב בעזה רק מחמירות
- בוגי יעלון: "חרם אירופי עדיף מרקטות על נתב"ג"
"אנחנו יכולים להחליט שאנחנו מתעלמים מזה, אבל אנחנו יכולים גם לא להתעלם מזה, אלא להילחם בזה. בעיני זו אפשרות טובה יותר, מפני שאסור לנו לקבל את אופציית החרם בחיבוק ידיים ועלינו לצאת למתקפת הסברה משלנו, אבל בואו לא נרמה את עצמנו – העולם מקשיב לנו פחות ופחות. עלינו להכיר בכך שאם השיחות יכשלו – והעולם יאמין שהן נכשלו בגללנו - יהיה לזה מחיר, וכדאי שנדע מהו המחיר הזה.
"הטיוטה הראשונה של דו"ח הכלכלן הראשי הושלמה לפני כמה ימים והשורה התחתונה שלה ברורה – ישראל היא מדינה מוטת יצוא, ולפיכך פגיעה במיוחד ללחצים מבחוץ. אם לא יהיה הסדר מדיני, כלכלת ישראל עומדת בפני נסיגה דרמטית שתפגע באופן ממשי בכיסו של כל ישראלי", אמר שר האוצר.
לפיד מנה שורה של חרמות מצד המדינות השונות נגד ישראל החל מוועידת דרבן 2001 וציין בין השאר כי יצוא הירקות מהבקעה לאיחוד האירופי ירד השנה ב-14% בגלל סנקציות מקומיות.
"התהליך הזה הוא לא איזוטרי ולא שייך רק לארגונים חוץ-ממשלתיים, הוא כבר עמוק בתוך הזרם המרכזי, מטפס מהאזרחים אל הממשלות", אמר לפיד. "העובדה שהמניעים של החרם המתגלגל הזה מעורפלים במקצת, ומורכבים בחלקם הגדול מצדקנות מאוהבת בעצמה ומתפיסה מעוותת של הסכסוך וסיבותיו, לא מפחיתה במאומה מעוצמתו של התהליך. מדובר בתהליך אמיתי, שיש לו אפקט כלכלי אמיתי".
"כשאתה אומר לישראלים 'חרם אירופי', הם חושבים שהכוונה היא שהשנה הקממבר לא יגיע בזמן. זה לא המצב. אירופה היא שוק הסחר העיקרי שלנו. 33% מהסחר הישראלי הוא עם האיחוד האירופי. אם לא יהיה הסדר מדיני ונכנס לתסריט הסביר – ויש חמורים ממנו - שבו יש פגיעה של 20% בלבד בייצוא לאיחוד האירופי וייפסקו ההשקעות הזרות הישירות מהאיחוד – ה-FDI - הייצוא יפגע, בערכים של 2013, בכ-20 מיליארד שקל בשנה, הפגיעה בתוצר תהיה כ-11 מיליארד שקל בשנה, ו-9,800 עובדים יפוטרו באופן מיידי.
"אני מכיר כמובן את הטענה האומרת שעדיף שלא נדבר על הנושא, כי זה גורם ליוזמי החרם לחשוב שהלחץ עובד עלינו, ובכך אנחנו מזמינים על עצמנו לחצים נוספים. עם כל הכבוד, זוהי טענה מיושנת של מי שאינו מכיר בכך שאנחנו חיים בעולם חדש, שקוף וחשוף, שבו הכל ידוע וכל הנתונים הכלכליים נמצאים על אותה רשת גלובלית. האירופים והאמריקאים וה-OECD והבנק העולמי וחברות הדירוג, כולם יודעים בדיוק מי אנחנו ומה נקודות החולשה והחוזקה שלנו, בין אם נדבר על זה ובין אם לאו. הנסיון להעמיד פנים שהמציאות אינה מתרחשת באמת הוא אף פעם לא רעיון טוב".
בהתיחסו לדבריו האחרונים של השר נפתלי בנט אמר לפיד: אמירתו של השר בנט, לפיה 'מדינה פלסטינית תרסק את הכלכלה הישראלית', אינה עומדת בשום מבחן מקצועי שערכנו. למעשה, לפי הנתונים שלנו הגעה להסכם תביא לחסכון של כ-20 מיליארד שקל בשנה בתקציב המדינה ובגידול פוטנציאלי של כ-16 מיליארד שקל בשנה בייצוא הסחורות והשירותים. הסכומים האלה לא כוללים השפעות עקיפות דרמטיות על הפעילות הכלכלית כמו למשל גידול בפיריון, וההשפעה של גידול כזה על גביית המסים".
שר האוצר התייחס גם לאמירותיו של שר הביטחון בוגי יעלון ואמר כי "אמירתו של יעלון, לפיה 'האלטרנטיבה לחרם אירופי היא רקטות משכם, מג'נין ומרמאללה, על העורף האיסטרטגי שלנו, על נמל תעופה בן גוריון", אינה עומדת במבחן העובדות. אם לא נגיע להסדר מדיני בגלל התנהלותה של ישראל, יהיו לנו גם חרם אירופי, גם משבר כלכלי חמור, גם נסיגה למשק מבודד ומסוגר עם בריחת מוחות מסיבית של צעירים משכילים ופיטורים של עשרות אלפי עובדים כולל בתעשיות החדשנות – וגם רקטות משכם, ג'נין ורמאללה על נמל התעופה בן גוריון".