חבר, לך הביתה: האם מותר לבוס להודיע על פיטורים באמצעות הפייסבוק?
הודעה על פיטורים היא לא נעימה אבל הופכת להרבה פחות נעימה כאשר היא נעשית מול כל העולם - באינטרנט; האם מותר למעסיק להודיע על פיטורים ברשת חברתית, ומה לגבי התפטרות באמצעות סרטון יוטיוב?
- מגייסים עובדים? כדאי שתתחילו לשחק
- מעסיקים: למה כדאי לכם להתגמש עם העובדים
- 7 סיבות לכך שהעובדים שלך שונאים אותך
בהליך פיטורים, על פי הדין הישראלי, חייבים לערוך הליך שימוע לעובד. בהליך זה מפרטים לעובד מראש מהן הסיבות שבגללן המעביד שוקל לפטר את העובד וכן הוא נועד לאפשר לעובד להביא את טענותיו נגד כוונת הפיטורים. "ברגע שמעביד מדלג על התהליך הזה ומודיע באמצעות סרטון שהוא נאלץ לפרט באופן רוחבי עובדים רבים בוודאי שנפגעו פה כללי הצדק הטבעי. לעובד לא ניתנה שעת הכושר להביע את עמדתו לגבי הפיטורים", אומר גוטמן.
גם בפיטורי צמצום, כאשר מפטרים כמות של עובדים כחלק מצעדי התייעלות, על פי פסיקת ביה"ד לענייני עבודה, לאחר שהמעביד גיבש את רשימת המפוטרים הוא חייב במסגרת הליך השימוע לפרט לעובד על בסיס אילו פרמטרים נקבעה הרשימה. זאת על מנת שהעובד יוכל לטעון "למה אני ולא הוא". פרמטרים אלו צריכים להיות כאלו שמבוססים על שיקולים ענייניים כגון סגירת מחלקה שלמה, ראשון נקלט ראשון יוצא או חוסר שביעות רצון.
"ברגע שמדלגים על הליך השימוע ולא מודיעים לעובד מה הפרמטרים ולא מאפשרים לו לבוא ולטעון את טענותיו יש בזה כשל חמור. יתרה מזאת, באופן כללי נושא הפיטורים הוא נושא אינדיבידואלי. עושים הליך שימוע לכל עובד בנפרד וכל עובד חייב לקבל מכתב פיטורים. גם במקרה של פיטורי צמצום במכתב הפיטורים יש להסביר מהם השיקולים שהביאו לפטר את העובד הספציפי תוך התייחסות לטענות שהוא העלה בהליך השימוע", אומר גוטמן. "לדעתי במתן הודעת פיטורים ברשת חברתית יש בעייתיות ברמה של תום הלב והכבוד הראוי וההגינות שהעובד זכאי להם במסגרת הליך פיטורים", הוא אומר.
כאשר מפרסמים רשימת מפוטרים בפייסבוק זה עלול גם לפגוע בכבודו של אדם ששמו נמצא ברשימה ולגרום לו למבוכה. "גם בפיטורי צמצום הדברים צריכים להיות בתוך גבולות החברה. בפייסבוק המידע זולג החוצה. מעסיק הגון וראוי, גם אם יש לו את כל הסיבות הראויות, צריך להודיע על פיטורים בתוך החברה ולא לפרסמם ברשת", אומר גוטמן.
בנוסף, מעסיק שפרסם ברשת הודעת פיטורים עשוי אף להיות חשוף לתביעה מצד העובד. "במיוחד כאשר מדובר בפיטורים אינדיבידואלים יש בעיה מבחינת לשון הרע, פגיעה בכבוד העובד והשפלה בפרסום ההודעה ברשת. פסיקות ביה"ד לעבודה קבעו שמערכת יחסי העבודה מושתתת על חובת תום לב בצורה מוגברת והיא חלה ביתר שאת בהליך פיטורים", הוא אומר.
פיטורים בשיחת וידאו או צ'אט – מותרים?
מטרותיו של הליך השימוע הן שהעובד יידע מהן הטענות בבסיס כוונת הפיטורים, לאפשר לו להתכונן לפיטורים ולטעון את טענותיו נגדם. "אם שלושת הדברים האלו מתקיימים בשיחת צ'אט איני רואה מניעה לקיים את ההליך בדרך זו", אומר גוטמן. לדוגמה, אם העובד נמצא בחו"ל ומבצע מעילה או שיש פיטורי צמצום והעובד נמצא בארץ אחרת המעסיק יכול לקיים את ההליך באמצעות האינטרנט. היו גם מקרים בהם הליך הפיטורים נעשה בכתב. גוטמן מספר על מקרה של רשת בה מנהל אחד הסניפים נתפס בשדה התעופה עם כמות בלתי מבוטלת של סמים. הוא הובא למעצר ואף הודה בחקירה בעבירה המיוחסת לו. הרשת הבינה שכדי לצמצם את הנזק התדמיתי עליה לפטר את העובד והליך השימוע לאדם שישב בכלא נעשה באמצעות מכתב. "מה שחשוב זה שניתנת האפשרות לעובד להבין את הטענות ולהתייחס אליהן, אם זה בכתב, בשיחת וידאו בסקייפ או בצ'אט", אומר גוטמן.
רוצים להתפטר בסרטון יוטיוב?
התפטרות באמצעות סרטון ביוטיוב נוסח מרינה שיפרין גם כן לא תופסת בישראל מכיוון שמבחינת הדין הישראלי עובד צריך למסור את הודעת ההתפטרות בכתב. "ככלל, אני חושב שכמו שהדברים חלים על מעביד כך הם חלים גם על העובד. אם עובד מחליט להתפטר הוא צריך לעשות זאת בתוך החברה ולא ברשתות החברתיות. עם זאת, אם אין בהודעת ההתפטרות התבטאויות שחורגות מחופש הביטוי או כאלו שמהוות לשון הרע, אין עילה לתביעה של המעסיק נגד העובד", אומר גוטמן. אם העובד מעלה סרטון ומכפיש את החברה או מישהו מהממונים עליו, ויש בסרטון דברים שאינם מדוייקים וגרמו לפגיעה בחברה, או באדם או לקוח של החברה, אז העובד עשוי להיות חשוף לתביעה מצד המעסיק.