בלעדי לכלכליסט
משרד האוצר הורה להפסיק שירות פרטי באיכילוב ובשיבא
אגף הפיקוח על הביטוח הורה לחברות כלל ביטוח והפניקס להפסיק לתת שירות אבחון מהיר בבתי החולים הממשלתיים, שמאפשר למבוטחיהן הקדמה של בדיקות. המהלך בא בעקבות איסור דומה שהטיל משרד הבריאות על בתי החולים
אגף הפיקוח על הביטוח במשרד האוצר הורה לחברות הביטוח כלל ביטוח והפניקס להפסיק את שירות האבחון המהיר שהן מציעות למבוטחים שלהן בבתי החולים הממשלתיים איכילוב ותל השומר. ל"כלכליסט" נודע כי הפיקוח על הביטוח פנה לשתי החברות בעקבות הנחיה חד־משמעית ורשמית של משרד הבריאות בעניין, שניתנה לבתי החולים עצמם.
- מחגיגות השכר עד היעדר הפיקוח: כך קרס הדסה
- אביגדור קפלן: השר"פ לא יצר סחרור שכר בהדסה
- הדסה: השר"פ הכניס 214 מיליון שקל לכיסי הרופאים בשנה שעברה
כיום, לפני האיסור החדש, שלוש חברות הביטוח הגדולות בתחום ביטוחי הבריאות מעניקות למבוטחים שלהם בביטוח בריאות פרטי את האפשרות לרכוש שירותי אבחון מהיר. השירות הזה מאפשר למי שרכש אותו לבצע שורה של בדיקות, לרבות בדיקת MRI, באחד מבתי החולים שבהסדר, תוך 72 שעות, תמורת השתתפות עצמית של כמה מאות שקלים.
הלכו בעקבות הראל
חברת הראל, הגדולה בשוק ביטוחי הבריאות (עם נתח שוק של 37%), מפעילה את שירות האבחון המהיר בבית החולים הפרטי אסותא. מאחר שמדובר בבית חולים פרטי, למשרד הבריאות אין בעיה עם השירות הזה, ולכן אגף הפיקוח על הביטוח לא פנה לחברה בעניין. אלא שבעקבות הראל, גם חברות כלל ביטוח והפניקס השיקו שירותים דומים – בבתי חולים ממשלתיים. כלל ביטוח, שלה נתח שוק של 13% בביטוחי הבריאות, הגיעה להסכם עם איכילוב. והפניקס (נתח שוק של 28%) הגיעה להסכם דומה עם שיבא (תל השומר).
במשרד הבריאות לא אהבו את המצב שבו בתי חולים ממשלתיים מאפשרים לחלק מהחולים, שמחזיקים בביטוחים הפרטיים, להקדים לעצמם תורים תמורת תשלום לבדיקות רגילות שיתר החולים צריכים לחכות להן על פי התור.
לפני יותר משנה, בספטמבר 2012, חשף "כלכליסט" את הקשר בין חברות הביטוח לבין בתי החולים הממשלתיים. מנכ"ל משרד הבריאות רוני גמזו השיב אז לפניית "כלכליסט" כי "המשרד ידגיש בפני בתי החולים כי אינם רשאים להקדים תורים למטופלים", ואמר כי לכשל אחראי מערך הפיקוח על הביטוח.
התגובה של מערך הפיקוח על הביטוח במשרד האוצר היתה כי אילו משרד הבריאות יבהיר לבתי החולים הממשלתיים שמדובר בהסכמים אסורים, יורה הפיקוח על הביטוח לחברות הביטוח להפסיק לשווק את הביטוחים הללו.
ואמנם, בנובמבר האחרון פנה משרד הבריאות לאיכילוב ולשיבא בדרישה שיפסיקו את ההסכמים הללו עם חברות הביטוח. בתי החולים השיבו למשרד הבריאות כי לא מדובר בשירות קיצור תורים תמורת תשלום.
האיסור יחל באפריל
בחודש שעבר פנה המשנה למנכ"ל משרד הבריאות למנהלי שני בתי החולים והודיע להם כי על אף הנימוקים המשפטיים שלהם, המשרד אוסר עליהם באופן מפורש לתת את השירות הזה.
בעקבות הנחיית משרד הבריאות הודיע אגף הפיקוח על הביטוח לכלל ופניקס לחדול ממתן השירות עד לתחילת חודש אפריל. אם שתי החברות ירצו להמשיך את השירות הן יהיו חייבות לעשות זאת בבית חולים פרטי בלבד.