סקר: 77% מהמעסיקים מודים כי קיימת אפליה נגד מבוגרים
סקר של משרד הכלכלה חושף מהו הגיל שלדעת המעסיקים מתחילה בו האפליה בשל שיקולי גיל: 50 לגברים ו-47 לנשים; המופלים ביותר: נכים, ערבים וחרדים
77% מהמעסיקים מעריכים כי בישראל קיימת אפליה של מבוגרים בקבלה לעבודה, כך עולה מסקר שערך משרד הכלכלה בקרב מעסיקים והוצג היום (ב') בכנס של נציבות שוויון ההזדמנויות בעבודה. הסקר הראה עוד כי על פי ממוצע תשובות המעסיקים לגבי הגיל שבו מתחילה האפליה, עולה כי אצל גברים האפליה בקבלה לעבודה מטעמי גיל מתחילה כבר בגיל 50 ואצל נשים מתחילה בגיל 47. הסקר נערך בקרב 623 מעסיקים ומנהלים, המייצגים את כלל המגזר העסקי בישראל.
- "חובת המדינה לדאוג להעסקה של מבוגרים"
- האבטלה במשק נמוכה, אבל בני ה־45 ומעלה לא מרגישים את זה
- יתרון הגיל: הכירו את החברות שמחפשות דווקא עובדים מבוגרים
הסקר מראה עוד כי 38% מהמעסיקים מעריכים כי העסקת עובדים מבוגרים משתלמת יותר מהעסקת צעירים ו-22% סברו שפחות משתלם בסך הכל להעסיק עובדים מבוגרים. כמו כן, כ-70% מהמעסיקים מעריכים כי לא נרשם שינוי בשנים שלפני הפרישה בתפוקת העובדים ו-21% העריכו שהתפוקה יורדת. עם זאת, מצבם של המבוגרים בשוק העבודה "טוב" לעומת 3 קבוצות אחרות - בעלי מוגבלויות, ערבים וחרדים. אלו דורגו בתשובות לסקר כשלושת הקבוצות כלפיהן קיימת האפליה הגדולה ביותר, כאשר נשים דורגו במקום החמישי.
בכנס אמר שר הכלכלה, נפתלי בנט כי "מדינה לא צריכה לחתור לשוויון תוצאות, אך לשוויון הזדמנויות - כן". לדבריו, "היום, לצערי, יש השפעה דרמטית לשאלה האם נולדת בכפר ערבי, בבני ברק, האם אתה אתיופי, או אישה. סתם, בגלל שיש לך צבע אחר או נולדת במקום כזה או אחר, הסיכויים שלך להצליח קטנים בהרבה. אנו רוצים שלכל אדם תהא הזדמנות שווה לממש את החלומות שלו, וזו משימה דרמטית שליבתה מתחילה ממערכת החינוך".
מיכל צוק, המשנה למנכ"ל משרד הכלכלה והממונה על התעסוקה, אמרה כי "לממשלת ישראל יעדים כמותיים ברורים בכל הנוגע להגדלת שיעור התעסוקה במשק: בראש ובראשונה, גברים חרדים ונשים ערביות, אך לא רק. שוק העבודה הישראלי אינו תמיד ידידותי למשתמש ואנו שואפים להגיע לתוצאה, במסגרתה נאפשר לכל אחת ואחד להשתלב בתעסוקה בצורה מיטבית, בשוק העבודה הישראלי שמשנה את פניו במהירות". נציבת שיוויון ההזדמנויות, ציונה קניג יאיר, הוסיפה כי "השיח מתחיל להשתנות. השיח הוא אחר. ועל כך אני מודה לכל ארגוני השטח, המעסיקים, העיתונאים וגורמי הממשל שסייעו לנו בשנים האחרונות להוביל את השינוי בשיח".