$
בארץ

שלוש שנות עבודה עד גיל 70 שוות עוד 19% לפנסיה החודשית

נתונים שעובדו עבור ועדה שמגבשת פתרונות להתמודדות עם הזדקנות האוכלוסייה יוצגו היום בפני הממשלה. לכלכליסט נודע כי הוועדה, בהובלת המשרד לאזרחים ותיקים, תמליץ להעניק למעסיקים הטבות מס על העסקת עובדים מבוגרים

שאול אמסטרדמסקי 07:0406.04.14

העלאת גיל הפרישה לגברים מגיל 67 כיום לגיל 70 (בעבודה במשרה חלקית) אמורה להגדיל את הפנסיה שלהם, בממוצע, ב־19%. כלומר, אם הגברים לא יפרשו בגיל 67 ויעברו למתכונת של חצי משרה למשך שלוש שנים נוספות, זה יגדיל את הפנסיה שלהם ב־860 שקל (בממוצע) בכל חודש, מ־4,600 שקל ל־5,460 שקל (נוסף על קצבת הזקנה).

 

כך עולה מנתונים שעובדו בידי המועצה הלאומית לכלכלה במשרד ראש הממשלה, בראשות פרופ׳ יוג'ין קנדל. הנתונים יוצגו במסגרת ישיבת ממשלה מיוחדת שתוקדש לגיבוש אסטרטגיה לאומית לנושאים שזוהו על ידי המועצה כאתגרים רבי־משמעות למשק הישראלי ב־15 השנים הקרובות. אחד הנושאים הללו הוא הזדקנות האוכלוסייה.

יוג'ין קנדל, ראש המועצה הלאומית לכלכלה. עוד 860 שקל בחודש יוג'ין קנדל, ראש המועצה הלאומית לכלכלה. עוד 860 שקל בחודש צילום: עומר מסינגר

 

בתוך חודש צפויה ועדת בין־משרדית מיוחדת שמגבשת פתרונות להתמודדות עם הזדקנות האוכלוסייה להציג את המלצותיה הראשונות לממשלה, לקראת תחילת יישומן. בראש הוועדה עומד השר לאזרחים ותיקים אורי אורבך, יחד עם מנכ"ל משרדו גלעד סממה, ושותפים בו נציגים ממשרדי הממשלה השונים.

 

הנושא הראשון שנידון בוועדה הוא התעסוקה. הוועדה בוחנת כיצד ניתן לעודד המשך עבודה גם בגילים מבוגרים, בניסיון להגדיל את הפנסיה העתידית של העובדים, ובניסיון לאפשר להם להוריד את רמת הפעילות באופן הדרגתי ולא באופן חד כפי שקורה כיום.

 

מסקנות הוועדה עדיין אינן סופיות, אולם מהמצגת שתוצג היום בפני הממשלה עולה כי האפשרויות הנשקלות, בין היתר, הן הקטנת המס שמוטל היום על קצבת הזקנה שמקבלים אנשים שממשיכים לעבוד גם אחרי גיל הפרישה (כיום מוטל על כך מס של 60%), וכן מיתון הפגיעה במענקי מס הכנסה שלילי שמשלמים עובדים מבוגרים שממשיכים לעבוד ושכרם נמוך (5,000–6,000 שקל). למעשה, מדובר בהמלצות להעניק הטבות מס לעובדים מבוגרים, כאלה שעברו את גיל הפרישה, בשביל להגדיל את כדאיות העסקתם עבור המעסיקים.

 

במשרד ימליצו לממשלה שלא להעלות את גיל הפרישה מבלי ללוות את הדבר במהלכים משלימים בשוק העבודה שיאפשרו את העסקתם של עובדים מבוגרים. מתן הטבות המס לעובדים מבוגרים היא מהלך אחד כזה, והוועדה מגבשת בימים אלה המלצות נוספות בתחום.

 

הזדקנות האוכלוסייה היא אחד האתגרים הגדולים של המשק. לאחר שבשני העשורים האחרונים שיעור האנשים שחצו את גיל 65 היה קבוע - כ־10% מהאוכלוסייה - הרי שהוא צפוי לזנק בשני העשורים הקרובים ולהגיע ל־14%. במקביל, תוחלת החיים צפויה לעלות ולהגיע בעוד 15 שנה לגיל 90 לנשים ו־85 לגברים. כלומר, לאנשים שיוצאים לפנסיה יש יותר שנים מאי פעם להיות בפנסיה, דבר שצפוי להגדיל במידה משמעותית את הוצאות המדינה שכרוכות במבוגרים (קצבאות זקנה, הוצאות על סיעוד, פנסיה תקציבית, וכיוצא באלה). מישהו צריך לממן את ההוצאות, והמישהו הזה הם משלמי המסים העתידיים של מדינת ישראל.

 

כיום, כל 5.5 עובדים מממנים כל פנסיונר. בעוד 15 שנה עלות מימון כל פנסיונר תיפול על כתפיהם של פחות אנשים - רק 3.8 עובדים, ולכן הוא צפוי להיות כבד יותר. העלאת גיל הפרישה יכולה לחסוך חלק מהנטל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x