גדעון תדמור: בכל מקרה פיתוח לוויתן ייצא לדרך
לטענת יו"ר דלק קידוחים, בספטמבר הם מחוייבים להגיש למשרד האנרגיה מתווה פיתוח למאגר לווייתן אך בשלב זה הדבר בלתי אפשרי
- וודסייד רוצה הסכם מסחרי בין אוסטרליה לישראל למיסוי הגז
- מנכ"לית האוצר סירבה להיפגש עם אנשי חברת וודסייד
- וודסייד נפגשה עם משה אשר לדון בעסקת לווייתן
לטענת דלק, כבר בספטמבר הם מחוייבים להגיש למשרד האנרגיה מתווה פיתוח למאגר לוויתן ובשלב זה, כאשר עסקת מכירת 25% ממאגר לוויתן לוודסייד האוסטרלית תקועה, דלק לא יכולה להגיש מתווה פיתוח או לרכוש ציוד. הסיבה - פיתוח ומכירת גז בצנרת מחייב מתווה אחר מאשר הקמת מתקן ייצוא גז נוזלי ( FLNG), היא המומחיות של וודסייד.
כפי שדווח הבוקר ב"כלכליסט", הוויכוח הגדול בתוך הקבוצה הוא אם לקבוע לאוסטרלים תאריך יעד לסגירת העסקה או לחכות עד אחרי חג הפסח, בתקווה שרשויות המס יגיעו להבנות סופיות מולם.
כך כו אחרת, דלק תצא בקרוב לגיוס ענק של עד 2 מיליארד דולר כדי לקדם את פיתוח מאגרי הגז שבידה, ובראשם לווייתן ותמר. שלשום בערב אישרה מועצת הנפט שבמשרד בקשה של חברות אבנר ודלק קידוחים לשעבד את זכויותיהן במאגר תמר. שתי החברות, שבשליטת יצחק תשובה, מחזיקות יחדיו 31.25% ממאגר לווייתן. במשרד האנרגיה אמרו שהשעבוד יועמד כנגד זכויות הפקת הגז ממאגר תמר, אישור ההפעלה של אסדת ההפקה וצנרת ההולכה - כלומר כל המכלול שמרכיב את המאגר.
במרץ 2013 נחשף ב"כלכליסט" כי דלק קידוחים ואבנר סגרו מתווה לגיוס של עד 3 מיליארד דולר עבור פיתוח שדה לווייתן והקמת מתקן יצוא צף לגז נוזלי (FLNG) ממאגר תמר. הבנקים שתוכננו להשתתף בחבילת המימון היו סיטי, מורגן סטנלי ו־HSBC, שהיה אמור להיות אחראי על ארגון האקוויטי. למרות התוכניות הגדולות החליטה הממשלה להגביל את יצוא הגז, כך שכל שנותר בתוכניות הוא מיחזור חוב ופיתוח המאגרים הקיימים, לווייתן, תמר SW ותמר.