בלעדי לכלכליסט
משרד האנרגיה מקדם מחיר תקרה לכל עסקאות הגז
מנכ"לית המשרד הורתה לקדם שימוע לכל המעורבים בייצור חשמל, במטרה לקבוע מחיר מקסימלי לתעריף שגובה שותפות תמר. המשרד מעוניין שמחיר הגז יתבסס על התעריף שמשלמת חברת החשמל, הנמוך מזה שנגבה מיצרני חשמל קטנים
בישיבת רבת משתתפים שנערכה אתמול במשרד האנרגיה ביקשה מנכ"לית המשרד אורנה הוזמן־בכור לקדם מהלך לקבע מחיר תקרה בעסקאות מכירת גז לתחנות כוח. הוזמן־בכור הורתה לאנשי משרדה לקדם הליך שימוע לכל המעורבים בתחום ייצור החשמל לקראת חודש יולי, בשל החשש כי עסקאות הגז האחרונות גרמו פגיעה כלכלית ליצרנים פרטיים.
- רשות החשמל רוצה לפתוח חוזי גז חדשים של מאגר תמר
- משרד האנרגיה אישר לאבנר ודלק קידוחים לשעבד את הזכויות בתמר
- קבוצת דלק: זינוק של 59% ברווח הנקי ל-740 מיליון שקל ב-2013
הוזמן־בכור מבקשת לממש את המהלך על בסיס סעיף 93 לחוק משק הגז הטבעי, שמעניק למשרד האנרגיה סמכות לקבע את מחירי הגז עבור תחנות כוח אם התגלה כשל שוק. מאחר שכיום ספקית הגז היחידה בשוק הישראלי היא שותפות תמר שבשליטת נובל אנרגי ודלק של יצחק תשובה, שכבר הוגדרה כמונופול - ל"כלכליסט" נודע כי משרד האנרגיה מעוניין להציב מחיר מקסימלי לעסקאות הגז השונות במשק, חדשות וקיימות כאחד שיהיה מבוסס על המחיר העדכני שמשלמת חברת החשמל לתמר. בהסכם בין הצדדים, שנחתם בשנת 2012, נקבע כי חברת החשמל תשלם תעריף של כ־5 דולר ליחידת אנרגיה (MMBTU) וכיום היא משלמת כ־5.5 דולר ליחידה, לאחר הצמדות למדד. מאחר שלחברת החשמל יש הוצאות שאין לבעלי תחנות כוח פרטיות, מחיר התקרה ייקבע במרווח מסוים מהתעריף שהיא משלמת, שמוערך ב־10%–15%.
לעומת זאת, רוב יצרני החשמל הפרטיים שחתמו על עסקאות גז עם תמר - בהם תחנת OPC של החברה לישראל ותאגיד ואוליה ותחנת דוראד - משלמות תעריף גבוה יותר. מחיר יחידת אנרגיה בעסקאות אלו עומד על 5.8—6.3 דולר, ואילו במקרה של תחנות קטנות יותר מגיע התעריך ל־7 דולר.
על פי ההערכות, היישום יוביל להוזלה פוטנציאלית של 6%–20% ממחיר עסקאות הגז שחתמו החברות עם תמר. לפי הערכות בענף, אם המהלך יושלם הוא יסב לשותפות הגז הפסד פוטנציאלי של מאות מיליוני שקלים עד כמה מיליארדים לאורך תקופה של 15 שנה.
הכוונה להחיל פיקוח מחירים על עסקאות גז הועלתה ביוני 2011 על ידי שר האנרגיה הקודם עוזי לנדאו, ובעקבותיה קמה ועדה משותפת למשרדי האוצר והאנרגיה לבחינת הנושא, אך בפועל לא נעשה דבר. לאחרונה ניסתה לקדם את המהלך רשות החשמל, אך למשרד האנרגיה יש סמכות אכיפה נרחבת יותר, באמצעות חוק משק הגז. אם המהלך ייושם, הפיקוח עשוי לחול גם על מגזרי התעשייה והתחבורה, ולכן הנושא מחייב שימוע ארוך טווח.
ממשרד האנרגיה נמסר בתגובה כי "המשרד איננו מתייחס בתקשורת לדיונים פנימיים".