"הקריטריון החשוב ביותר לגיוס מוצלח של עובדים - תשוקה"
כך טוען ד"ר דב ינאי, מומחה בתחום משאבי האנוש בראיון ל"כלכליסט". לדבריו, ארגונים היום צריכים לבדוק לא רק אם המועמד מתאים לתפקיד אלא אם התפקיד מתאים לו
בעבר הקריטריון החשוב ביותר להתאמת עובד לארגון היה הכישורים שלו, היום הקריטריון החשוב ביותר לגיוס עובדים הוא התשוקה, כך טוען ד"ר דב ינאי, מומחה בתחום משאבי האנוש ומייסד מכון המחקר אדם מילוא. "ארגונים צריכים לבחון היטב אם העובד שהם קולטים מתמלא תשוקה נוכח ההזדמנות למלא את התפקיד. צריך לבדוק לא רק אם המועמד מתאים לתפקיד אלא אם התפקיד מתאים לו", אומר ינאי. למנהלים הוא ממליץ במהלך הראיון לקרוא את האנרגיה ואת התשוקה של האדם שיושב מולם.
- למה לא כדאי "לרגל" אחר מועמדים בפייסבוק?
- מגייסים עובדים? כדאי שתתחילו לשחק
- מעסיקים: למה כדאי לכם להתגמש עם העובדים
ההתפתחות המואצת של יכולות המחשבים והרובוטים מעלה את השאלה במה מותר האדם מן המחשב. בהרבה דברים המחשבים והרובוטים עושים עבודה טובה יותר מהאדם. על הרקע הזה הגיע ינאי, מחבר הספר סילבראייס, למסקנה שבעולם המודרני השאלה "באיזו מידה אני עובד מתוך תשוקה?" תהפוך למרכזית גם עבור עובדים וגם עבור מעסיקים.
הוא מבדיל בין תשוקה ומוטיבציה. צורך הוא מסביר, זה משהו שאי אפשר להתקיים בלעדיו. לדוגמא, אם צריך לאכול כדי להתקיים אז חייבים לאכול וברגע שאוכלים הצורך נגמר. אבל אם יש תשוקה למאכלי גורמה גם אם אוכלים התשוקה נשארת. זה משהו שבא מבפנים החוצה והוא אינסופי, לעומת צורך שנגמר ברגע שממלאים אותו. מוטיבציה קשורה יותר לצרכים מאשר לתשוקה. לדוגמא, אם יש צורך להביא לחם הביתה אז יש מוטיבציה ללכת לעבודה ולהתפרנס. "אם פעם בדקו אם אדם יכול לבצע את התפקיד ויש לו מוטיבציה, היום צריך לשאול אם התפקיד ממלא אותו תשוקה. מי שלא עושה זאת לא מבין מדוע האנשים שהוא מעסיק עוזבים את העבודה", הוא אומר.
את המהפכה הזו בעולם העבודה הוא משווה למהפכה שקרתה בתחום הנישואים. "אם לפני 200 שנה שידכו בין בני הזוג ומוסד הנישואים אפשר לבני הזוג להקים משפחה, עם השנים כשהחברה הפכה פתוחה יותר, התחלנו לבדוק גם אם יש אהבה ותשוקה בין בני הזוג, ואם אין אז מחפשים משהו אחר ולא מוכנים להישאר בלי זה", אומר ינאי.
"אדם שלא נמצא באזור התשוקה שלו לא יגיע להישגים בקריירה. הוא יבצע את העבודה אבל את זה יכולים רובוטים לעשות יותר טוב. העתיד הוא כזה שבני האדם יעשו עבודות שמצריכות את הייחוד האנושי. לדוגמא, אחות, את התפקיד תבצע רק מישהי שרוצה ללוות ולהיות עם אנשים חולים, אם זה לא מתאים לה היא תחפש משהו אחר. בתרבות המערבית עוברים יותר ויותר לעבודה שמונעת מתוך תשוקה", הוא אומר. לדבריו, "העתיד יכריח אותנו לחפש את הייחוד האנושי כי בכל מקום שבו אין ייחוד אנושי פיתחנו גולם שיעשה את הדברים טוב יותר", הוא אומר.
הדור הצעיר כבר לא מחפש מקום עבודה עם קביעות לפנסיה, ועוזב מקום עבודה שלא מתאים לו. לעובדים הוא ממליץ קודם כל להתחבר לתשוקה, אחר כך, מתוך התשוקה לנסות לזהות את הדברים שיש לכם כישורים בהם וגם יש עבורם צורך בשוק. "וורן באפט אמר פעם שאם אין תשוקה אין אנרגיה ואם אין אנרגיה אין כלום. אנשים שהולכים לעבודה בלי תשוקה מתוך מחשבה שבעתיד תהיה להם קריירה, זה כמו לנסות לשמור את הסקס לגיל הזיקנה", הוא אומר.