עסקת תנובה: העובדים מקווים להגיע השבוע לסיכום על הבונוסים
הוועד דורש 5-6 משכורות לכל אחד מ-5,500 העובדים, כאשר השכר הממוצע הוא כ-8,000 שקל ברוטו. אם דרישות העובדים יתקבלו במלואן, הבונוסים יסתכמו בכ-220 מיליון שקל
בעקבות העסקה שנחתמה בשבוע שעבר עם ברייט פוד הסינית לרכישת השליטה בתנובה: השבוע צפוי להיסגר גובה מענק המכירה לעובדי תנובה שעשוי לעלות לבעלים הנוכחיים, קרן אייפקס, עשרות מיליוני דולרים. הוועד דורש חמש עד שש משכורות לכל אחד מ-5,500 העובדים כאשר השכר הממוצע הוא כ-8,000 שקל ברוטו. כלומר שאם דרישות העובדים ייתקבלו במלואן מדובר על כ-220 מיליון שקל מתוך רווח הון מוערך של כ-3.8 מיליארד שקל. במקרה כזה, העובדים יהיו היחידים שישלמו מס על ה"רווח" שלהם ממכירת החברה, שכן אייפקס עצמה רשומה בבריטניה ולא תשלם מס בישראל.
- הירושה של אייפקס לסינים: מערכת יחסים עכורה בין תנובה לרשות ההגבלים
- שר השיכון הורה למקרקעי ישראל לבדוק את עסקת תנובה
- אריק רייכמן: "צריך להרים כוסית לזהבית כהן שהובילה את מכירת תנובה"
בנוסף העובדים דורשים מברייט פוד עצמה להסכים לקבל את ההסכמים הקיבוציים הנוכחיים בחברה. יו"ר ועד תנובה, אחיאב שמחי, אמר ל"כלכלסיט" כי "ההסכם הקיבוצי נעשה מול תנובה ולא מול הבעלים עצמם, אבל הסינים יצטרכו לאשר שהתנאים מקובלים עליהם. אני לא רואה שום בעיה בנושא הזה. "היו לי שיחות עם ברייט פוד והם אמרו שהם ילמדו את כל הנושא ולא תהיה שום בעיה עם התנאים וההסכמים הקיבוציים שלנו", אמר שמחי.
בכל הקשור למענקים, העובדים יכולים להסתמך על התקדים של מכירת תנובה לאייפקס ב-2008, אז שילמה תנובה עצמה, שהוחזקה על ידי הקיבוצים והמושבים, את מענקי המכירה לעובדים שגם הם עמדו על כחמש משכורות. שמחי כבר אמר כי אם התקדים לא יחזור על עצמו הוא לא יהסס לנקוט בעיצומים, וכבר הספיק לפני שבועיים להכריז על סכסוך עבודה שמאפשר לו לפתוח בעיצומים כל רגע. עם זאת, לדבריו האווירה בשיחות עם אייפקס היא חיובית.
העסקה שנחתמה בשבוע שעבר מתבצעת לפי שווי 8.6 מיליארד שקל לתנובה והסינים רוכשים 56% ממניות החברה. כפי שנחשף ב"כלכליסט" ברייט פוד תשלם לאייפקס כמעט מיליארד דולר ותיטול על עצמה את החלק היחסי מחוב של 1.9 מיליארד שקל לבנק לאומי ולבנק הבינלאומי של אפ.מש.תנ אחזקות - חברה המשותפת לאייפקס ולמבטח שמיר.