"החברה לישראל רכשה את צים במחיר מבצע וגזרה קופון של מיליארד דולר"
בדו"ח שהגיש לוועדת הכספים טוען הכלכלן זאב רותם כי רכישת השליטה בחברת הספנות מידי המדינה נעשתה בסכום הנמוך ב־250 מיליון דולר מ"השווי ההוגן". מנכ"ל צים: "הדו"ח לא נכון, מוזמן בכסף מגמתי ומלא במספרים לא נכונים"
"קיימות אינדיקציות לכך שהמחיר ששילמה החברה לישראל בגין צים בעסקה בשנת 2004 נמוך ביחס לשוויה הכלכלי של החברה", כך טוען הכלכלן ד"ר זאב רותם במסגרת דו"ח שהכין על החברה.
- מניית הזהב בצים: עדיין אין החלטה
- החברה לישראל תוכל למנות רק שני דירקטורים בצים
- צים למדינה: ותרו על מניית הזהב ובתמורה נשיב פעילות מיוון לחיפה
לפי רותם, "בהסתמך על מסקנות הערכות השווי שבוצעו עבור החברה לישראל באותה עת עולה כי החברה לישראל רכשה את צים בשווי חברה הנמוך בכ־250 מיליון שקל (במחירי 2004) ביחס לשווי הכלכלי ההוגן של החברה".
הקביעה של רותם מתפרסמת במסגרת חוות דעת שהוזמנה על ידי איגוד קציני הים בישראל, הפועל תחת ההסתדרות. הממצאים הועברו לידי ועדת הכספים בכנסת לקראת דיון שצפוי להתקיים בה על דרישת החברה לישראל כי המדינה תוותר על מניית הזהב בצים.
מניית הזהב ניתנה למדינה בעת הפרטת החברה ב־2004, שבמסגרתה רכשה החברה לישראל את השליטה בצים. החברה ניצבת בפני הסדר חוב של מיליארד וחצי דולר, כ־50% מחובותיה, ובמסגרתו היא מבקשת שהממשלה תוותר על מניית הזהב.
לטענת רותם, "הגורם המרכזי להפסדים החריגים של החברה הינו מסע הצטיידות חריג בהיקפו שביצעה, אחרי השלמת הרכישה מהמדינה". לדבריו, השקעות צים בעשור הקודם, בהיקף של כ־6 מיליארד דולר, היו הגבוהות בענף, אחרי חברת מרסק (Maersk) הגדולה פי עשרה מצים או חברת COSCO שבבעלות ממשלת סין".
עוד טוען הכלכלן כי מסע ההצטיידות של צים מומן באמצעות "חובות של מיליארדי דולרים". לפי רותם, המקור יותר ממיליארד וחצי שקל מסכום זה הגיע בעזרת כספי החיסכון הפנסיוני של אזרחי ישראל. "במקביל למסע הרכש, חכרה צים מבעלי עניין וגורמים אחרים אוניות בהיקף גדול ברמות מחיר גבוהות יחסית למחיר השוק כיום", נכתב בדו"ח. לדברי רותם, "במהלך השנים העבירה החברה יותר ממיליארד דולר לבעלי העניין שלה, כדמי חכירה". במילים אחרות, רותם רומז שמצבה הקשה של צים לא נובע מהמצב הקשה בענף הספנות העולמי, טענה שמשמיעים ראשי החברה, אלא מניהול לא מוצלח.
מנכ"ל צים רפי דניאלי מסר בתגובה: "הדו"ח לא נכון, מוזמן בכסף מגמתי ומלא במספרים לא נכונים. דו"ח שמציג מספרים לא נכונים מבחינתי לא יודע לטפל בנושא ולכן מבחינתי הוא שטחי ולא ניתן להתייחס אליו. ההזמנות של האוניות היו ב־2007 והמסירה ב־2012. את זה היה צריך לנתח. המשבר של 2009 תפס את כולם לא מוכנים והביקוש ירד אבסולוטית".