עד ארבע משרות חדשות בשנה - מי רוצה להיות מנהל אחריות תאגידית?
מסתבר שהרבה מאוד אנשים רוצים ליצור השפעה חברתית חיובית מתוך ארגון עסקי, אבל היום מועסקים בתפקיד בישראל כ-150 אנשים בלבד; "הצמיחה במשרות בשנים הקרובות תהיה בעשרות ולא באלפים"
- דירוג מעלה חושף קיפאון בשילוב נשים בעמדות בכירות ובשכר גבוה
- על מה אנחנו מדברים כשאנחנו מדברים על אחריות תאגידית
- KPMG: ישראל מתקשה להשתלב במגמה העולמית של דיווח אחריות תאגידית
התפקיד, מנהל אחריות תאגידית הוא חדש יחסית ומיעוט המשרות נובע גם מכך שהוא תפקיד מתפתח ומשתנה וגם מכיוון שהוא רלוונטי בעיקר עבור חברות גדולות. "הרבה מאוד חברות לא הבינו את האחריות שלהן מעבר לעמידה בתקנים, כלומר למה הן צריכות לנהוג באחריות ואיך זה משרת אותן מבחינה עסקית. בנוסף, חברות שמבינות את זה עדיין לא רואות חשיבות בהעסקת אדם במשרה הזו", אומרת שירלי קנטור, יועצת לאחריות תאגידית.
ניהול האחריות התאגידית צמח מתוך ניהול קשרי קהילה והוא ממשיך להתגבש ולהתרחב. "זה התחיל עם דגש על ניהול התרומות לקהילה ולאט לאט התפתח גם להנעת תהליכים בתוך הארגון ופעילות עסקית עם השפעה חברתית חיובית", אומר מהדב. מי שיכול להעסיק היום מנהלי אחריות תאגידית בתור תפקיד נפרד הן בעיקר החברות הגדולות, אם מדובר על כ-300 חברות כאלו במשק הישראלי, הרי שהצמיחה במספר המשרות צפויה להיות הדרגתית וקטנה.
מי יכול להיות מנהל אחריות תאגידית?
לניהול אחריות תאגידית יש שני צירי פעולה, הראשון הוא צמצום השפעות שליליות כגון מסרים פוגעניים בפרסום, זיהום סביבתי או יחס שלילי לעובדים; הציר השני הוא יצירת השפעה חיובית באמצעות פעילות החברה כמו המוצרים, או הדרך בה מעסיקים אנשים או הקמפיינים כדי לקדם ערכים חיוביים שיסייעו לחברה. על מנת להצליח לעשות את התפקיד לאדם שעושה אותו חייב להיות ידע נרחב לגבי הפעילות העסקית של החברה. בנוסף צריכה להיות נגישות גבוהה לדרגי ההנהלה וגם לשטח על מנת להניע תהליכי שינוי.
הכישורים הדרושים לתפקיד הם ראשית הבנת אופן הפעולה העסקי. "גישה חברתית נטו בלי הבנה איך עסק עובד, שמטרתו היא קודם כל להרוויח כסף, לא תתאים", אומר מהדב. בנוסף, מאוד חשוב לדעת להניע שינויים לטווח ארוך, לגרום לאנשים לשנות התנהגות. כמו כן, דרושה הבנה של העולם החברתי בישראל, להיות מסוגל להיות שר החוץ של הארגון בנושאים האלו. ניתן להבין מהכישורים הדרושים למילוי תפקיד הניהול התאגידי בחברה שזה תפקיד שדורש ניסיון ולכן לרוב ממלאים אותו אנשים שקודמו מתוך האירגון, מנהלים מארגונים אחרים או כאלו ששימשו כיועצים חיצוניים בתחום. "כמעט תמיד לוקחים אנשים בעלי ניסיון מעשי בעבודה לתפקיד, מאוד קשה למלאו כתפקיד ראשון. זה מורכב להיות בסיטואציה שבה אחד ממרכיבי התפקיד הוא חוסר ההגדרה", אומר מהדב.
הכל התחיל מהתנדבות ותרומה
ריקי ממן, מנהלת האחריות התאגידית ברפאל, מילאה מספר תפקידים בחברה לפני שמונתה לתפקידה הנוכחי. לדבריה, התפקידים הקודמים שלה תמיד היו חוצי ארגון כך שהיא נחשפה להרבה בעלי תפקידים והכירה את הארגון בהרבה רבדים. כשמונתה לפני חמש שנים לתפקיד, הוא היה מבוסס בעיקר על התנדבות עובדים בקהילה אך עם השנים הנושא התפתח גם לכיוונים כמו אתיקה, סביבת עבודה הוגנת ואיכות סביבה.
אחד האתגרים איתם התמודדה ממן בעבודתה הוא הגברת השקיפות. "אחריות חברתית דוגלת בשקיפות. רפאל קיבלה החלטה מאוד אמיצה לפרסם לכל מדינת ישראל דו"ח אחריות חברתית, אך היה אתגר בלשכנע מדוע צריך לפרסם נתונים כמו כמה עובדים עזבו והצטרפו אשר בדרך כלל לא עולים לסדר היום הציבורי. היה אתגר לא פשוט אך קיבלנו את תמיכת ההנהלה וכולם מרגישים מחוייבים לנושא", היא מספרת.
גם עבור ענת סיגמן, מנהלת האחריות התאגידית בבנק דיסקונט התחלת התפקיד הייתה בניהול הפעילות ההתנדבותית ומתן התרומית אך התפתח לתחומים נוספים. "היום אירגונים לא יכולים לעמוד מהצד ולהגיד אני רק נותן תרומות, יש היום קריטריונים מאוד מובהקים ורגולציה גם בתחום של הדו"ח החברתי וגם בתחומים של ממשל תאגידי", היא אומרת. לדבריה, ניהול האחריות התאגידית הוא גם במידה מסויימת ניהול סיכונים. "היום יש כל מני החלטות רגולטוריות, סטנדרטים עולמיים שעל פיהם נדרשים לפעול כמו למשל זכויות עובדים, איכות הסביבה, נגישות. היום ארגון לא יכול כבר להחליט מה הוא מאמץ ומה הוא לא, כל ארגון חייב להחיל את הסטנדרטים על פי התנאים הקיימים בארגון", היא מסבירה.
עתיד מקצוע ניהול האחריות התאגידית
הביקוש לעובדים בתחום צפוי לפי המומחים לגדול בשנים הקרובות אבל בהדרגה. "אנחנו רואים שהסטנדרט עולה בהדרגה אבל העלייה הזו היא מאוד תובענית, אם פעם ארגון היה תורם ומתנדב ויכול להגיד על עצמו שהוא אחראי חברתית, היום רואים שמי שבאמת מטפל בנושא עושה הרבה מעבר. לכן, רואים שסף הכניסה נעשה הרבה יותר גבוה וכך גם העלויות מבחינת העסק גדולות יותר. מצד אחד הארגון אומר 'הציבור מדבר על אחריות תאגידית ולכן צריך להשקיע יותר'. מצד שני, חברות אומרות 'עם מערכת כל כך סבוכה של פעילות ועלויות אני לא מסוגל לעשות את כל זה. התהליך של שלוש השנים האחרונות הוא שמי שיושב על הגדר קשה לו להישאר על הגדר לאורך זמן, אך הגדר גם נעשית יותר גבוהה. להערכתי נראה יותר מנהלי אחריות תאגידית אבל העלייה תתקדם בעשרות ולא באלפים", אומר מהדב.
גם קנטור אופטימית לגבי התפקיד, אך בעתיד הרחוק יותר היא מאמינה שתפיסת האחריות התאגידית תהיה סטנדרטית בכל הארגון וכך כל מנהל יהיה אחראי על כך בתחום שלו. עם זאת, לדבריה, עד שזה יקרה מישהו צריך לפתח, לעדכן ולהטמיע את הנושא בחברה וזה מנהל האחריות התאגידית.
"ככל שהמצוקה הכלכלית בישראל תגדל, האתגרים החברתיים והסביבתיים שנתמודד איתם יגדלו והתרומות לקהילה זה לא מה שיפתור אותם. צריך לדעת איך לרתום את הידע ואת חוזקות הליבה של החברות כדי לפתור בעיות – וצריך אנשים שמומחים בזה", היא אומרת.