הלמ"ס מעדכנת את אומדני הצמיחה כלפי מעלה: המשק צמח ברבעון הראשון ב- 2.7%
זאת, לעומת צמיחה שנתית של 2.1% באומדן שפורסם רק לפני חודש. מאומדני הלמ"ס המעודכנים מתברר עוד כי הצריכה הפרטית ירדה ברבעון הראשון של השנה בשיעור שנתי של 0.6%, לעומת ירידה גדולה הרבה יותר של 2% באומדן הקודם
נמשך הזיגזג באומדני הצמיחה במשק של הלמ"ס, ואיתו הבלבול שאיתו צריכים להתנהל מקבלי ההחלטות בתחום הכלכלי, ובראשם הוועדה המוניטרית של בנק ישראל. היום מפרסמת הלמ"ס כי על פי האומדן השני של החשבונות הלאומיים לרבעון הראשון של 2014 צמח המשק בתקופה זו בשיעור שנתי של 2.7%, לעומת צמיחה שנתית של 2.1% באומדן שפרסמה רק לפני חודש.
- הבלימה במשק הגיעה: התוצר העסקי קפוא והצריכה מתכווצת
- בנק ישראל מקטין את תחזית הצמיחה לשנת 2014 ל- 3.1%
- המשק צמח ב-2.1% בלבד ברבעון, הצריכה הפרטית ירדה ב-2%
שינוי גדול הרבה יותר באומדנים החודשיים נרשם באומדן הצמיחה של הסקטור העסקי ברבעון הראשון, שעודכן מ- 0.4% בפרסום הקודם ל- 1.5% היום. הגידול בתוצר העסקי ללא חברות הסטארט-אפ עודכן ל- 1.6%, לעומת 0.5% בפרסום הקודם.
בנוסף לכך, עדכנה היום הלמ"ס כלפי מעלה את אומדן הצמיחה לרבעון האחרון של השנה שעברה, מ- 2.9% ל- 3.2%, אחרי שבפרסום הקודם שלה היא ביצעה עדכון עם נתונים זהים, רק בכיוון ההפוך. לדברי הלמ"ס, העלייה שנרשמה בתוצר ברבעון הראשון של השנה משקפת עליות ביצוא הסחורות והשירותים ובהוצאות לצריכה ציבורית, וירידה בהוצאות לצריכה פרטית ובהשקעות בנכסים קבועים.
מאומדני הלמ"ס המעודכנים מתברר עוד כי הצריכה הפרטית ירדה ברבעון הראשון של השנה בשיעור שנתי של 0.6%, לעומת ירידה גדולה הרבה יותר של 2% באומדן הקודם. כלל יצוא הסחורות והשירותים של המשק הישראלי גדל בתקופה זו ב- 8.8%, לעומת 6.3% בפרסום הקודם בחודש שעבר. ההוצאה לצריכה ציבורית, המשקפת בעיקר את הוצאות הממשלה עודכנה מעלייה אפסית של 0.2% לעלייה בשיעור שנתי של 2.2%.
עדכון האומדנים מחזק את הגישה שאל אומדני הצמיחה של הלמ"ס יש להתייחס בזהירות רבה. זאת לאור העובדה שהלמ"ס נוהגת לעדכן את אומדני החשבונות הלאומיים שלה, שאומדני הצמיחה הם חלק מהם, לאחור בתדירות די גדולה ובמשך זמן רב. גם חטיבת המחקר של בנק ישראל בדקה את טיב העדכונים של אומדני הלמ"ס, ובמחקר שפרסמה בשנה שעברה כתבו מחבריו כי "לא ניתן להתייחס אל אומדני הצמיחה הראשוניים כאל נתונים סופיים, ויש לעקוב אחר השינויים המתבצעים בהם לאורך זמן".
גם הלמ"ס עצמה מציעה להתייחס אל אומדני החשבונאות הלאומיים שהיא מפרסמת בזהירות רבה. בכל הודעותיה, נוהגת הלמ"ס לציין כי "יש להתייחס לממצאים אלה בזהירות, כי כידוע קיימת אי סדירות גבוהה יחסית בסדרות הסטטיסטיקה הכלכלית בארץ. הדבר מתבטא בתנודות חריפות בנתונים הרבעוניים שמקשה על ניתוח המגמה בסדרות העתיות השונות ובמיוחד על איתור נקודות מפנה בפעילות הכלכלית".