בג"ץ דחה עתירת המעסיקים נגד "פסק דין פלאפון"
בג"ץ תומך בפסק הדין של בית הדין הארצי לעבודה שאוסר באופן גורף על מעסיק להביע את דעתו בזמן שעובדיו מנסים להקים ועד עובדים וקבע כי "יש אינטרס חברתי להגן על התארגנות עובדים"
בג"ץ דחה הבוקר את עתירת ארגוני המעסיקים לבטל את פסק דין פלאפון של בית הדין הארצי לעבודה, שקבע כי אסור למעסיק להביע את דעתו בשום צורה על ניסיון ההתאגדות של העובדים. מדובר באחד מפסקי המשמעותיים ביותר שהוציא תחת ידיו בית הדין הארצי בשנים האחרונות, שכן מעבר לחיזוק הדרמטי לניסיון להקים ועד הוא למעשה גם נתן עדיפות בפועל לזכות ההתארגנות על פני חופש הביטוי של המעסיק. בהרכב של שלושה שופטים קבע בג"ץ כי אין מקום להתערבות בפסק הדין של בית הדין הארצי, שכן פסק הדין של נשיאת בין הדין דאז, נילי ארד, מאזן בצורה סבירה בין הזכויות השונות.
- אחרי סלקום ופלאפון: ההסתדרות הכריזה על הקמת ועד עובדים יציג בפרטנר
- נחתם הסכם קיבוצי בפלאפון: עלותו לחברה כ-50 מיליון שקל בשנה
- בדרך להסכם קיבוצי בפלאפון: מאות עובדים בסכנת פיטורים
בינואר 2013, בעת מאבק גדול שנערך בין ההסתדרות לחברת פלאפון על הקמת ועד עובדים בחברה, קבע בית הדין הארצי לעבודה כי הבעת עמדה של המעסיק בזמן ניסיון התארגנות כמוה כהפעלת לחץ והשפעה בלתי הוגנים של המעסיק על העובד. בפסק דינו כותב השופט אליקים רובינשטיין כי "הצורך האינהרנטי בעבודה מאורגנת, במיוחד כמובן לשכבות העובדים שבדרגים הנמוכים והבינוניים, לא פס... על כן יש מקום כאינטרס חברתי להגן על התארגנות עובדים ראשונית".
יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן אמר הבוקר כי "זהו יום חג לעבודה המאורגנת בישראל. אני קורא לכל העובדים לממש את זכותם הבסיסית להתארגנות, מבלי כל חשש".
אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, מסר בתגובה: "ההחלטה שבפנינו היא משגה חמור ויוצא דופן, הפוגע פגיעה אנושה, בלתי מאוזנת וחסרת הגיון בזכויות היסוד של המעסיק. ביהמ"ש לא השכיל להבין את השפעת החלטתו על המגזר העסקי כולו. שטף חוקי העבודה, יחד עם החלטות ביה"ד הארצי לעבודה, מגובה בפסיקת ביהמ"ש העליון יהפכו את ישראל למדינה שאנשים חופשיים לא ירצו ליזום בה עסקים; זו תהיה תוצאה לא נמנעת כאשר שוללים מהמעסיק את זכותו הבסיסית להביע עמדה".