$
משפט

קרטל מדי המים: לראשונה ביהמ"ש הרשיע עורך דין בסיוע להסדר כובל

שופטת המחוזי גזרה על עו"ד מיכאל עצמון חודשיים עבודות שירות וקנס של 50 אלף שקל לאחר שהורשע בניסוח הסדר לתיאום מחירים בין חברת מדי ורימונים. "מצופה מעורכי דין האמונים על שמירת החוק לשמור על רמה אישית ומוסרית גבוהה מזו החלה על כלל האוכלוסייה"

זוהר שחר לוי 14:5713.08.14

חודשיים של עבודות שירות וקנס כספי של 50 אלף שקל נגזרו השבוע (יום ג') על עו"ד מיכאל עצמון שהורשע בעבירה של סיוע להסדר כובל שנעשתה במסגרת במסגרת עבודתו כעורך דין. זוהי הפעם הראשונה שבה מרשיע בית המשפט עורך דין בעבירה זו וגם פעם ראשונה שעו"ד מורשע בעבירה על הגבלים עסקיים אגב עבודתו.

 

 

שופטת בית המשפט המחוזי בירושלים, אסתר נחליאלי חיאט גזרה את עונשו של עצמון במסגרת פרשת קרטל מדי המים, לאחר שהורשע בכך שניסח הסדר כובל בין חברת מדי ורד לבין חברת רימונים.

 

לפי כתב האישום שהוגש נגד עצמון, בתיק שנוהל על ידי עוה"ד תומר דגני והילה כהן מרשות ההגבלים העסקיים, בדצמבר 2006 הוא סייע למנהלי רימונים ומדי ורד לנסח הסכם לפיו, בתמורה לכך שרימונים לא תתנגד לזכיית מדי ורד במכרז של עיריית ראשל"צ, מדי ורד לא תתחרה במכרז עתידי של עיריית תל אביב. עצמון, כך לפי האישום, אף החזיק שיק ביטחון של מדי ורד בסכום של 150 אלף שקל כדי להבטיח את קיום ההסדר.

 

קרטל מדי המים. על פי כתב האישום הסכימו ביניהם הבכירים בחברות המתחרות להעלות את מחירי המוצרים ולא להתחרות האחד בשני במשך כשנתיים קרטל מדי המים. על פי כתב האישום הסכימו ביניהם הבכירים בחברות המתחרות להעלות את מחירי המוצרים ולא להתחרות האחד בשני במשך כשנתיים צילום: צביקה טישלר

 

עצמון, באמצעות באי כוחו עוה"ד מזור מצקביץ ומוטי כהן, ביקשו לבטל את הרשעתו בשל הפגיעה החמורה שתגרם לו ויכולתו להשתקם וכי במקום זאת יבצע של"צ (שירות לתועלת הציבור). השופטת דחתה את הבקשה על אף התרשמותה החיובית מעצמון. "רבים ממבצעי עבירות 'צווארון לבן' ועבירות כלכליות הם אנשים נורמטיביים, מכובדים, אנשי כלכלה, מנהלי חברות ונושאי משרות בתאגידים", הסבירה השופטת בגזר הדין. "דווקא מאותם אנשים הנמצאים בצמתים המרכזיים של קבלת החלטות העלולות להשפיע על הציבור כולו, ובוודאי מעורכי דין האמונים על שמירת החוק מצופה לשמור על רמה אישית ומוסרית גבוהה מזו החלה על כלל האוכלוסייה. דברים אלו מקבלים משנה תוקף, שעה שעסקינן בעורך דין שמתוקף הכשרתו המקצועית מוחזק כמי שמודע לאי החוקיות הברורה העולה מההסכם שנתבקש לערוך עבור לקוחותיו והיה עליו לסרב לסייע בעריכת ההסכם".

 

עוד לדברי השופטת, אם נגרם לנאשם נזק מקצועי עד כה, וגם אם יגרם לו נזק מקצועי-כלכלי בעתיד כתוצאה מההרשעה "נראה כי מדובר בתוצאה הכרחית ובלתי נמנעת הנובעת ממעשיו. על הנאשם היה לדעת ולהבין, בוודאי כעורך דין, כי לפעילותו בסיוע לעריכת ההסכם יש תוצאה והיא הייתה צריכה לעמוד לנגד עיניו לפני שביצע את העבירות שבביצוען הודה. נראה כי לאחר שהנאשם יסיים את 'הפרק הזה' בחייו המקצועיים, לאחר שירצה את עונשו, יראה לפעול לשוב ולשקם את המשרד שבמו ידיו הביא למצב כפי שהוא טוען לו".

 

בית המשפט הדגיש כי בשנים האחרונות הוביל בית המשפט העליון קו תקיף של החמרה בעבירות על חוק ההגבלים העסקיים אך מצא לנכון ליישם את קו ההחמרה באופן הדרגתי.

 

כתב האישום נגד חברות מדי המים ונושאי המשרה בהן הוגש בדצמבר 2011, במסגרתו הם מואשמים כי תיאמו ביניהם כ-20 מכרזים שנערכו על ידי רשויות מקומיות ותאגידי מים.

 

על פי כתב האישום הסכימו ביניהם הבכירים בחברות המתחרות להעלות את מחירי המוצרים ולא להתחרות האחד בשני במשך כשנתיים.

 

עד היום, בפרשת קרטל מדי המים, הורשעו מספר מנהלים מחברות ארד, ארם ומד תקין. ההליכים הפליליים נמשכים נגד נושאי משרה נוספים באותן חברות ונגד מנהלי חברת מדי ורד, רימונים וגת מדי מים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x