רפי מלניק: נמשכת ההאטה במגזר העסקי; השפעות "צוק איתן" יתבטאו בחודשים הבאים
פרופ' מלניק אמר את הדברים עם חידוש פרסום המדד הנושא את שמו. לדבריו, הנתונים משקפים חולשה בצריכה הפרטית, ביצוא, ביבוא ובשוק העבודה - עקב ירידה במספר משרות השכירים
בחודש ספטמבר נמשכה ההאטה בפעילות המגזר העסקי, וצפוי כי ההשפעות של סיום מבצע צוק איתן על המשק יבואו לידי ביטוי במלואן החודש ובחודשים הבאים. כך אמר היום (ד') פרופ' רפי מלניק, עם חידוש פרסום המדד הנושא את שמו, "מדד מלניק למצב המשק".
לדבריו, הרמה הממותנת של הפדיון בענפי המסחר והשירותים משקפת חולשה בביקושים המקומיים, בעיקר בצריכה הפרטית, והרמה הממותנת של מדד הייצור התעשייתי משקפת את חולשת הביקושים מחו"ל, שבאים לידי ביטוי בחולשת היצוא. גם במדד היבוא ניכרת חולשה, המבטאת בעיקר ירידה ביבוא תשומות לייצור המקומי וירידה במספר משרות השכירים במגזר העסקי, שמסמנת חולשה בשוק העבודה. מדד מלניק עלה בחודש שעבר בשיעור מתון של 0.2%, בדומה לשיעור העלייה שנרשם במדד המשולב של בנק ישראל שפורסם אתמול (ג').
פרופ' מלניק, שכיהן עד לאחרונה בתפקיד המשנה לנשיא לעניינים אקדמיים במרכז הבינתחומי הרצליה, חידש כאמור היום את פרסום המדד הנושא את שמו. חידוש פרסום המדד התאפשר לאחר שמלניק פרש בתחילת החודש מחברותו בוועדה המוניטרית של בנק ישראל. עם מינויו כחבר חיצוני בוועדה, לפני כשלוש שנים, הודיע מלניק על הקפאת פרסום המדד, כדי למנוע אפשרות של שימוש במידע פנימי של בנק ישראל הנמסר לחברי הוועדה המוניטרית.
פרופ' מלניק, לשעבר מבכירי מחלקת המחקר של בנק ישראל, היה זה שהחל לפרסם לפני שנים את המדד המשולב למצב המשק של הבנק. לאחר פרישתו מבנק ישראל, פרסם מלניק מדד דומה משלו, שהתפרסם במקביל למדד המשולב של בנק ישראל. התכונה הבולטת של שני המדדים היא יכולתם לאבחן בזמן אמת את רמת הפעילות הכלכלית במשק ותפניות שנרשמות בה. שני המדדים - המדד המשולב של בנק ישראל ומדד מלניק - מחושבים כסיכום השינויים בכמה סעיפי משנה שמייצגים היבטים מרכזיים של הפעילות במשק בחודשיים האחרונים.