$
דעות

בין רגולציה לבירוקרטיה

שלב ההוכחות: ישראל הרחק מאחור בכל מה שקשור לתמיכת הרגולציה בסביבה העסקית

אלכס זבז'ינסקי 08:3602.12.14

המגזר העסקי מתלונן שעודף רגולציה חונק ומדכא את הפעילות הכלכלית, בעוד שהמתנגדים לעמדה זו משוכנעים בנחיצות רגולציה קשוחה גם בכדי להגן על הצרכנים וגם בכדי ליצור כללים הוגנים וברורים יותר להתפתחות המשק.

 

הסקר השנתי Doing Business של הבנק העולמי שהתפרסם לאחרונה יכול לתת תשובה די מדויקת למצב הרגולציה העסקית בישראל. הסקר בוחן מדי שנה את מידת היעילות של הרגולציה העסקית לפי פרמטרים רבים ומדרג את המדינות בעולם לפי הציונים שהתקבלו. המדינות המדורגות במקומות הראשונים בסקר הן לאו דווקא המדינות בהן יש רגולציה רופפת או המקלה ביותר, אלא המדינות בהן יש רגולציה ברורה שיוצרת סביבה תומכת לפעילות המשק. החמישייה הפותחת בסקר מורכבת מהמדינות המובילות לכל הדעות - סינגפור, ניו זילנד, הונק קונג, דנמרק ודרום קוריאה.

 

ישראל מתדרדרת בשנים האחרונות בצורה שיטתית בדירוג הסקר. אם בשנת 2009 היא הייתה מדורגת במקום 29, אז השנה ירדנו למקום 40 אחרי ירידה של 2 מקומות בשנה האחרונה. הציון הכולל של ישראל, שמשקף התקדמותה, לא השתנה בשנים אלה. למעשה, ירידה בדירוג משקפת שהמדינות האחרות התקדמו וישראל לעומתן לא.

 

בדירוג של קריטריון הקלות לפתיחת עסק חדש, ישראל ירדה בשנה האחרונה ממקום 45 למקום 53. הרגולטורים בישראל מצהירים רבות על פתיחת צברי בקבוק בתחום הבנייה, אבל תוצאות הדירוג לפי הפרמטר של קלות בקבלת אישורי הבנייה ירדה ישראל בשנה האחרונה ממקום 118 למקום 121. בפשטות רישום בעלות על נכס ישראל ירדה בכלל למקום 135. ישראל נמצאת במקום מאוד נמוך מבחינת קלות אכיפת החוזים, תשלומי המסים ופשטות התחברות לחשמל. לעומת זאת, ישראל נמצאת בדירוג גבוה בפרמטר של הגנה על משקיעי מיעוט וקבלת אישורי יצוא.

 

הסקר ממחיש בצורה חד משמעית שהרגולציה בישראל אינה מתקדמת לכיוון הנכון, זאת בשעה שבמדינות האחרות נעשה מאמץ לשפר ולהקל תהליכים כדי להגביר צמיחה כלכלית ותחרותיות מול יתר המדינות.

 

 צילום: שאטרסטוק

 

ואם מדברים על תחרותיות, כדאי לעיין בתוצאות של סקר אחר Competitiveness Index, גם הוא שנתי וגם הוא חשוב מאוד, של הפורום הכלכלי העולמי. לאחרונה פורסם הסקר לשנים 2014-2015, וגם בסקר הזה ישראל אינה מקבלת הצטיינות. קודם כל, נציין, שבסקר לשנת 2006-2007 דורגה ישראל במקום 14 המכובד. לעומת זאת, בסקר האחרון ישראל כבר מדורגת במקום 27. הציון הכולל של ישראל ירד בשנים אלה, מה שמשקף ירידה ברמת התחרותיות.

 

ישראל מפגרת אחרי המדינות המפותחות ביעילות של שוק העבודה, יעילותו של שוק המוצרים, בפרמטרים המשקפים את איכות ההשכלה הגבוהה, איכות התשתיות והממשל. מה ש"מציל" את הדירוג שלנו זה תחום התקדמות הטכנולוגית ויזמות, בהם ישראל מדורגת קרוב למקומות הראשונים. התחום הבעייתי ביותר בישראל, על פי תוצאות הסקר, הוא שוב תחום הביורוקרטיה הממשלתית המסורבלת בו ישראל מדורגת במקום 116 בעולם.

 

תוצאות הסקרים המכובדים מראים בצורה די ברורה שישראל נשארת מאחור מבחינת איכות הרגולציה הממשלתית והשפעתה על הסביבה העסקית. בלי שיפור משמעותי בתחום זה, נמשיך כנראה להתדרדר ביחס למדינות האחרות, מה שבסופו של דבר יפגע באיכות החיים של האזרחים.

 

הכותב הוא כלכלן ראשי במיטב-דש השקעות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x