$
בארץ

מנכ"ל משרד הביטחון: "האוצר מתייחס אלינו כמו מלון טורקי - הכל כלול"

הראל אמר את הדברים בהתייחסו למעבר צה"ל לנגב. במקביל, הוא דורש להוציא את הוצאות הגמלאות והשיקום מתקציב המשרד - "זה מנפח את התקציב, המשרד פועל כמסלקה"

דוד רפאלי 15:3607.12.14

"תקציב משרד הביטחון הפך להיות הקופה האלטרנטיבית של האוצר", כך אמר היום מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף במיל' דן הראל, בוועידת ישראל לעסקים. "חסר כסף לבריאות? – ניקח מהביטחון. יש בעיה ברווחה? זה מה שקורה עכשיו עם הירידה של צה"ל לנגב. כבר נקבע שהביטחון נותן 4 מיליארד שקל, האוצר נותן 9, ורמ"י נותנים 6. עכשיו באים ואומרים לי שבתוך תקציב הביטחון הכול כלול. מתייחסים אלינו כמו מלון טורקי. זה בלתי אפשרי".  

הראל ביקש להוציא מתקציב משרד הביטחון את הוצאות הרווחה. "קצה נפשנו בוויכוחים על הגמלאות והשיקום. הגימלאות של שאר המשרדים לא נמצאים בתקציב שלהם, למה אצלינו זה כן נמצא? שיקום ומשפחות - אנחנו רוצים להוציא את זה מתוך תקציב הביטחון. כדי שבסוף כשהאוצר נותן כסף זה ילך ישירות לביטחון. אני מוכן להשאיר בתקציב הביטחון רק מה שמביא ביטחון. להסיר ממנו את כל התקציבים החברתיים. אני בעצם מסלקה. כל התקציבים האלה קבועים בחוק. 5 מיליארד - תקציב שיקום הביטחון - עובר דרך משרד הביטחון ישר לזכאים. כנ"ל הגימלאות. למה להשאיר את זה בתוך תקציב הביטחון? בגלל זה התקציב מנופח" .

  

"צריך לעשות שינוי בתקציבים הקשיחים של משרד הביטחון", השיב ראש אגף התקציבים באוצר, אמיר לוי, לטענות הראל. "נכנסו לאגף השיקום הרבה מאד אוכלוסיות שלא צריכות להיות שם. חייל בחופשה שעשה תאונת דרכים למשל". לוי טען כי הצרכים האזרחיים הם לא פחות חשובים מאשר הביטחוניים. "רק בתחבורה, אם נמשיך בקצב ההשקעות הנוכחי, בשנת 2030 כל אחד מאיתנו יעמוד עוד 60 דקות בפקקים. אי אפשר להתעלם מזה". 

 

לוי פסק כי מעבר צה"ל לנגב יקרה. "מעבר צה"ל לנגב יקרה. אי אפשר לטפל בנושא הדיור בלי להגדיל את ההיצע. אי אפשר להגדיל את ההיצע בלי שמפנים בסיסי צה"ל ממרכז הארץ. אנחנו בודקים עכשיו אפשרות לעשות את זה בשיטת PFI (Private Finance Initiative) – מודל לפיו הפרויקט יוקם על ידי יזם פרטי והמדינה תשלם לו בתקופת הזיכיון, שתקל מאד תקציבית עלינו ועל משרד הביטחון. עד עכשיו חשבנו שהמהלך מתקדם, אבל הוא נעצר, וכדי לחלץ אותו אנחנו שוקלים גם PFI". 

 

דן הראל מנכ"ל משרד הביטחון דן הראל מנכ"ל משרד הביטחון צילום: נמרוד גליקמן
"לא צריך להוסיף תקציב לביטחון", אמר ח"כ עמר בר לב (העבודה) שהשתתף בדיון. "אם צה"ל ביצע את כל המשימות שהוטלו עליו בצורה ראויה, אני לא רואה סיבה שבעקבות צוק איתן יעלו את התקציב. בואו נתחיל מזה שלא יעלו, וכבר נחסוך לפחות 6 מיליארד שקל לא כולל תוספות נוספות. יש הרבה מאד דברים שאפשר לעשות עם זה - בעיקר ביטחון חברתי של חינוך, רווחה ובריאות" .

  

"במאבק בין משרד הביטחון לאוצר, הביטחון תמיד מנצח - אין טעם להגיע לדיון." אמר מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר, אייל גבאי. "הביטחון בא עם דברים יפייפיים, שראש הממשלה אומר - למה אחד? תביאו שתיים". גבאי התייחס להפחדות של מערכת הביטחון. "האם אי פעם מישהו שמע משהו אחר מהביטחון? אם יש הסכם שלום עם מצרים - אז החיזבאללה מתעצם. יש לנו כל הזמן סיכונים. יש 5,000 מתים בכל שנה משפעת. זה לא סיכון? שמענו פעם מישהו מדבר על זה? מאות הרוגים בתאונות דרכים. אבל הרוגים במלחמה זה אירוע שיכול להפיל ראש ממשלה. תפיסת העולם היא שרק מערכת הביטחון מסוגלת להגיד כמה כסף היא צריכה ולאן הוא הולך. זה לא משנה מאיזה מפלגה מגיע ראש הממשלה. בסוף כולם הופכים להיות שומרים של מערכת הביטחון".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x