איך זה שבית ההשקעות מיטב דש לא הוכרז כריכוזי?
רשימת הגופים הריכוזיים במשק מותירה כמה סימני שאלה לגבי הגופים שנכללו בה או נשארו מחוצה לה
- יצאה בזול: שרי אריסון תוכל לשמור על אחזקותיה בבנק הפועלים ובשיכון ובינוי
- ריכוזיות נוסח ישראל: 31 קבוצות מחזיקות למעלה מ-2,500 חברות
בתי השקעות קטנים ממנו בהרבה, כמו אפסילון למשל, דווקא כן נכללו ברשימה. זאת מפני שאפסילון נשלט על ידי כלל ביטוח, שהיא חלק מפירמידת אי.די.בי פתוח של אדוארדו אלשטיין ומוטי בן משה, והחוק קובע שכל תאגיד שקשור באופן ישיר או עקיף לאיש עסקים שמחזיק בגוף ריכוזי מוכרז גם הוא כריכוזי. את תגובת אגף הביטוח, שוק ההון והחיסכון, שהרכיב את רשימת הגופים הפיננסיים המשמעותיים, להיעדרה של מיטב דש לא ניתן היה להשיג.
דוגמאות נוספת לכך הן החברות מנועי בית שמש ונייר חדרה, לכאורה חברות ללא כל פעילות ריאלית או פיננסית משמעותית, וללא אחזקה משמעותית בתשתית מדינה. הן בכל זאת הוגדרו כריכוזיות מפני שמי שמחזיק בהן - באמצעות כלל תעשיות - הוא לן בלווטניק.
דוגמה נוספת היא בית ההשקעות פסגות, שהוכרז כגוף פיננסי משמעותי וגם כגוף ריאלי משמעותי, אף שאין לו כל פעילות ריאלית. גם כאן הסיבה נעוצה בבעל השליטה, במקרה הזה קרן אייפקס, ששולטת בתנובה, שהיא גוף ריאלי משמעותי.
הרשימה חושפת גם כמה חברות עם שמות משעשעים או מסתוריים כקשורות לאנשי עסקים ששולטים בגופים ריכוזיים. למשל, חברה בשם החתול במגפיים הוכרזה כריכוזית משום שהיא נשלטת על ידי בני הזוג בועז ועירית בירן. בועז בירן הוא בנו של איש העסקים שרגא בירן, שקבוצת אלון שבשליטתו מחזיקה בחברת הדלק דור אלון, בחברת חיפושי נפט, היא בעלת השפעה בעיתונות הכתובה באמצעות ישראל פוסט ומחזיקה בתשתית חיונית - מאגר הגז תמר.
שאלה מעניינת נוספת קשורה ליורשות של איש העסקים דוד עזריאלי שנפטר - בנותיו שרון, דנה ונעמי עזריאלי, המחזיקות ב־24.9% מהקבוצה. הקבוצה שפועלת בתחום הקניונים הוכרזה כגוף ריאלי משמעותי, אלא שבמקביל היא מחזיקה 20% מחברת כרטיסי האשראי לאומי קארד, שלא הוכרזה כתאגיד פיננסי משמעותי.
מכך עולה שלקבוצת עזריאלי יש אמנם החזקה פיננסית וריאלית צולבת, אולם על פניו היא תוכל לשמור על שתיהן. את תגובת בנק ישראל לנושא לא ניתן היה להשיג בסוף השבוע.