$
קפיטליזם 3.0
קפיטליזם 3.0 גג כתבה

קפיטליזם 3.0

המגמה העולמית מתחזקת: יותר לחץ, יותר מודעות, יותר דו"חות

משקיעים, רגולטורים ופרסומים אקדמיים דוחפים את תחום האחריות התאגידית קדימה בעולם, וישראל לא עומדת בקצב

גיל קליאן 08:2007.01.15

הפער בין ישראל למדינות אחרות בתחום האחריות התאגידית סוקר כאן בעבר, במסגרת השוואה לא מחמיאה שערכה פירמת KPMG ב־2013: הפירמה סקרה את דיווחי האחריות התאגידית ב־41 מדינות, וישראל מוקמה במקום ה־41 והאחרון בדירוג, מתחת לקזחסטן ואינדונזיה. 

אבל בזמן שבישראל דיווחי האחריות התאגידית מתקדמים בעצלתיים, בעולם התחום הולך וצובר תאוצה ואף זוכה לרוח גבית ממשקיעים ורגולטורים: בשנת 2013 הוגשו לארגון ה־GRI, המסדיר את דיווחי האחריות התאגידית, 4,143 דיווחים - כולם על פי התקנים והדרישות שהתווה הארגון. וזוהי רק אינדיקציה ראשונית לכמות הדו"חות שנכתבו בעולם באותה שנה, שכן לא כל הדיווחים נכתבים על פי עקרונות ה־GRI.

 

גם מתוך אלה שמשתמשים במתודולוגיה של ה־GRI, לא כולם מוגשים לביקורת הארגון העולמי ונכנסים לבסיס הנתונים שלו. נתון זה נמצא במגמת עלייה בכל שנה - בשנת 2012 הוגשו לארגון 3,837 דיווחים. בשנת 2011 הוגשו 3,275 דיווחים, בשנת 2010 היו אלה 2,146 דיווחים, ובשנת 2009 הוגשו 1,620 דיווחים. כלומר, משנת 2009 היתה עלייה של 155.7% בכמות הדיווחים שהוגשו.

 

העלייה בדיווח מונעת בין השאר בעזרת רגולציה (וכפי שראינו במקרה של המפקח על הבנקים בישראל, חיוב בדיווח מהווה זרז משמעותי בתחום) ולחצים מקבוצות של משקיעים מוסדיים בעולם. כך למשל, בחודש מרץ האחרון פנתה קבוצת המשקיעים CERES, שמאגדת כספי השקעות בהיקף של כ־12 טריליון דולר, לארגון WFE שמאגד תחתיו כ־60 בורסות מרכזיות בעולם, עם הצעה לנוסח דיווח אחיד עבור חברות נסחרות, שייתנו גילוי למשקיעים באופן כמותי וברור על השפעות סביבתיות וחברתיות. במקביל, יוזמת PRI של האו"ם להשקעות חברתיות צמחה במהלך 2014 להיקף של 45 טריליון דולר, לעומת 6 טריליון דולר עם השקת היוזמה בשנת 2006.

 

גם שוקי אסיה מתעוררים בכל הקשור לאחריות תאגידית: השנה הושק מדד מניות לחברות בעלות תוכניות אחריות תאגידית בבורסות אסיה - מדד זה מאגד חברות בסין, הונג קונג, הודו, אינדונזיה, מלזיה, הפיליפינים, סינגפור, דרום קוריאה, טייוואן ותאילנד. המדד מדרג את 100 החברות המובילות בפרמטרים של אחריות תאגידית במדינות אלה, ומייצר עבור משקיעים אפשרות להיחשף רק לחברות כאלה. סינגפור הצטרפה למדינות שבוחנות הטלת חובת דיווח על כל החברות הנסחרות בבורסה - מהלך שכבר בוצע בסין, מלזיה וטייוואן (אם כי לרוב מדובר בדיווחים שאינם מקיפים ומחייבים, כמו הדיווחים לפי התקינה של ה־GRI).

 

ההיגיון של אסטרטגיות האחריות התאגידית מקבל תמיכה מהאקדמיה. כך, באוקטובר האחרון פורסם מחקר חדש של Carbon Disclosure Project - ארגון ללא מטרות רווח, שבדק ומצא כי חברות בעלות מדיניות אחריות תאגידית במדד S&P 500 הביאו תוצאות טובות יותר למשקיעים לעומת שאר החברות במדד.

 

שוקי המזרח מתעוררים שוקי המזרח מתעוררים צילום: בלומברג

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x