$
סופי שולמן

מדיניות ההכחשה: לו רק היינו שוויץ

השוויצרים, בדומה לישראלים, הותשו מהצורך לרכוש כל הזמן מט"ח כדי למנוע מהמטבע המקומי להתחזק

סופי שולמן 21:0217.01.15

קצת כמו ישראל שמתנערת מזהותה המזרח־תיכונית, גם שוויץ שמוקפת במדינות האיחוד האירופי מנסה להתכחש לשכנותיה. אף שהיתה יכולה לעשות זאת ללא חברות באיחוד האירופי, היא מעולם לא רצתה לאמץ את היורו ורצתה לשמור על ייחודה וגמישותה. ההתעקשות הזו היא גם שהביאה את שוויץ למצבה הנוכחי שבו הפך הפרנק לאחד המטבעות המבוקשים בעולם, ואילץ אותה לשפוך מיליארדים על איזון השער ונטרול אפקט "המתקפה" על המטבע שלה - קצת כמו ישראל ותקציב הביטחון.

 

אופציה גרעינית

 

האופי הבדלני של מדינת השעונים והשוקולד, כפי שבא לידי ביטוי גם במלחמת העולם השנייה, מאפיין את מדיניות החוץ ואת המדיניות הכלכלית שלה לאורך השנים. בדיוק כמו שבזמן אותה המלחמה לא תמיד הצליחה שוויץ להישאר ניטרלית לחלוטין, כך גם כעת, בחזית של מלחמת המטבעות שמתנהלת בעולם, היא שוב הפתיעה ולא לטובה.

 

שחקנים בשוק המטבעות המשילו את המהלך השוויצרי לנקיטה של "האופציה הגרעינית", שמעלה את מלחמת המטבעות לשלב חדש. בעולם הפיננסי ודאות היא אחד המרכיבים הבסיסיים של כללי המשחק. לראיה, הכנות ארוכות שנתפסות לעתים כמייגעות למהלכים הגדולים, כגון הפעלה של תוכניות הרחבה כמותית או צמצומה. ראינו זאת בהתנהלות הפד האמריקאי הן כשהשיק את תוכנית ההרחבה והן כאשר התחיל לקפל אותה, ובחודשים האחרונים רואים התנהלות דומה של הבנק המרכזי של גוש היורו שמכין את הקרקע להרחבה כמותית משלו. הבנק המרכזי של שוויץ העדיף לעשות אחרת, וביטל את תקרת הפרנק ללא כל אזהרה.

 

הנגיד השוויצרי תומאס ג'ורדן הנגיד השוויצרי תומאס ג'ורדן צילום: בלומברג

 

השוויצרים, בעוד קו דמיון לישראלים, הותשו מהצורך לרכוש כל הזמן מט"ח כדי למנוע מהפרנק להתחזק. בנק ישראל, שלאורך השנים האחרונות - בעיקר בתקופת כהונתו של סטנלי פישר - רכש עשרות מיליארדי דולר והגיע ליתרות של כמעט 90 מיליארד דולר, מכיר את הבעיה מקרוב. בשוויץ, שמעמדה כסוג של גן עדן התחדד מחדש בשנים שאחרי המשבר של 2008, המצב כבר הפך לבלתי נסבל.

 

שאיפות ומציאות

 

יתרות המט"ח של הבנק המרכזי השוויצרי זינקו ל־400 מיליארד יורו ולמעשה החלו להתקרב בהיקפן לכל התוצר המקומי של המדינה. ההפסדים שנוצרו על יתרות אלה הכבידו על הכלכלה.על פי הערכות לא רשמיות, מה שהחמיר את המצב בתקופה האחרונה הוא כניסה מוגברת של כסף לשוויץ מצד האוליגרכים שמנסים להוציא את הונם מרוסיה, אשר בעצמה מהווה חזית נפרדת במלחמת המטבעות העולמית.

 

מה ששוויץ הוכיחה לעולם במהלך הנוכחי מתכתב גם הוא עם השאיפה הישראלית להיות קטנים וחכמים. מדינה עם 8 מיליון תושבים, שאחראית ל־1% של התוצר העולמי, מצליחה להכעיס ולזעזע את הזירה הפיננסית העולמית כולה. ויש עוד דבר שיישאר כנראה בגדר שאיפה עבור הישראלים, אך יהיה בגדר מציאות עבור השוויצרים - אלה האחרונים, בניגוד לישראלים, יחרקו שיניים, יקצצו בצריכה ויגדילו את החיסכון, עד שהכלכלה שמבוססת ברובה על יצוא תחזור לעצמה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x