ארגוני סביבה: אסור לצוות קנדל לקבל החלטות בממשלת מעבר
במכתב ששלחה לראש הממשלה נתניהו שורה של ארגונים, בהם צלול ואדם טבע ודין, נכתב כי הדיון בפתרון למונופול הגז הטבעי בזמן מערכת בחירות "מעלה חשד כבד למחטף". השבוע יקיים הצוות מרתון פגישות עם חברות האנרגיה הגדולות
שורת ארגוני סביבה וחברה פנתה היום במכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו בדרישה להפוך את עבודתו של צוות קנדל לפירוק מונופול הגז הטבעי בישראל לשקופה לציבור. זאת על רקע הכוונה של הצוות, המורכב מנציגי אגף התקציבים שבמשרד האוצר, משרד האנרגיה והממונה על ההגבלים, לקיים מחר ומחרתיים מרתון פגישות עם נובל אנרג'י, דלק קידוחים, אבנר וישראמקו כדי למצוא פתרון לסוגיית התחרות במשק.
- קנדל ינהיג צוות שינסה לפתור את העימות סביב הגז
- הפתרון למונופול הגז: צמצום האחזקה של נובל בתמר ל־10%
- תוקפים את הגזר, במקום לקחת את המקל
בדרישה, עליה חתומים בין השאר הארגונים צלול ואדם טבע ודין, מתריעים החתומים ש"הממשלה נמצאת כעת במצב של ממשלת מעבר ועל כן על פי הנחיית היועץ המשפטי לממשלה היא מחוייבת להימנע מקבלת החלטות בעניין כבד משקל ומשמעותי. פעילות בנושא מונופול הגז דווקא בזמן מערכת בחירות, בניגוד להנחיות היועץ המשפטי לממשלה ופסיקות בג"ץ בעניין סמכויות ממשלה יוצאת, מעלה חשד כבד למחטף", אומרים שם.
כזכור, לפני כחודש הודיע הממונה על ההגבלים העסקיים דיויד גילה שהוא שוקל להכריז על נובל אנרג'י ודלק כבעלי הסדר כובל בשל האחזקות הצולבות שלהם במשק הגז. בעקבות ההכרזה הודיעה נובל שהיא מקפיאה את כל השקעותיה בישראל, מה שהוביל את נתניהו למנות את יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה יוג'ין קנדל לגיבוש פתרון לתסבוכת.
כפי שנחשף בסוף דצמבר ב"כלכליסט", בעל השליטה בדלק יצחק תשובה עשוי להציע למדינה לוותר על אחזקותיו במאגר תמר בתמורה להישארותו במאגר לוויתן. המדינה מצדה מעוניינת להרחיב את היריעה ולהוציא גם את נובל אנרג'י ממאגר תמר, כאשר האחזקות שלה שם ישארו ברמת הפעלת מתקן הקידוח בלבד (4.9%–10%, לעומת 36% כיום). במקביל, המדינה שואפת שכל מאגר ישווק את הגז שלו באופן מפוצל, כל חברה ביחס לחלקה. במקביל, מאגרי גז קטנים יימכרו לשחקן חדש, שיוכל לקבל עליהם תוספת של עוד 8% ממאגר ללוויתן כדי להגדיל את נתח השוק שלו.
למרות התוכניות הגרנדיוזיות, ארגוני החברה מחדדים במכתבם לנתניהו כי "לאחרונה פורסם שנפגשת מספר פעמים עם בעלי הזכיון בתקופת הזמן שבו עמדה שאלת יצוא הגז על הפרק. כך עשו גם אנשי ממשל נוספים. אנו ארגוני חברה וסביבה בישראל, הפועלים למען האינטרס הציבורי, להורדת יוקר המחיה ולהפקת המירב ממשאבי הטבע של ישראל לטובת הדור הנוכחי והדורות הבאים, פונים אליך בדרישה כי משרד האוצר, אשר מצוי כיום תחת אחריותך, יבצע הליך שקוף בכל הנוגע להחלטות בנושא מאגרי הגז הישראלי", מה שמוביל אותם לבקשה ש"הממשלה תימנע מקבלת החלטות מבלי לשמוע מומחים בלתי תלויים בנושא המשפיע על כלל אזרחי ישראל לעשרות השנים הבאות". העתק מן המכתב נשלח ליועמ"ש ויינשטיין כמו גם למבקר המדינה יוסף שפירא.
ממשרד האוצר, בו יתקיימו הישיבות מחר ומחרתיים, נמסר כי "הפנייה טרם הגיעה למשרדנו. לכשתגיע נדון בה".ממשרד רה"מ לא נמסרה תגובה.