אם הרשות תתפרק, ישראל תשלם ביוקר
הקפאת כספי המסים של הרשות עלולה להוביל להתמוטטותה, ואז הנטל הכספי ייפול על ישראל
"ישראל חייבת לנו 1.8 מיליארד שקל. אנחנו לא עומדים מול מדינה, אלא מול חבורת בריונים", כך אמר יו"ר הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס (אבו מאזן) בנאום הפתיחה של כינוס המועצה המרכזית של אש"ף ברמאללה בסוף השבוע. המועצה היא הגוף העליון שמנחה את הפלסטינים במו"מ המדיני, ואבו מאזן התייחס לכך שממשלת ישראל מקפיאה את העברת כספי המסים הפלסטיניים - מעשה שבעיני הפלסטינים הוא גזל בריוני. המועצה החליטה, בתגובה, על הפסקת התיאום הביטחוני עם ישראל ועל הרחבת החרם על מוצרים ישראליים.
16 מיליארד שקל בשנה מתקציב המדינה
להחרפה ביחסים בין הרשות הפלסטינית לישראל יש משמעות כלכלית חשובה. מעבר לכך שהרשות לא יכולה לשלם משכורות (משלמת עכשיו כ־%60 מהשכר) ולנזק שעלול להיגרם לחברות ישראליות שמוכרות בשטחים, מדובר בהחרפת האיום שהרשות הפלסטינית תתפרק.
תקציב הממשלה הפלסטינית הוא כ־16 מיליארד שקל בשנה, ואם לא יהיה שלטון פלסטיני - המעמסה תיפול על התקציב הישראלי. כך היה בשנים 1967–1994, כשישראל שלטה באופן ישיר בגדה ובעזה ונשאה בכל הוצאות הממשל, שהיו אז נמוכות בהרבה. אבו מאזן אמר בסוף השבוע כי "יש לבחון מחדש את תפקידי הרשות", יו"ר המועצה סלים זענון הציע לבחון את היחסים עם ישראל מפני שלדבריו רק צד אחד מקיים את התחייבויותיו, ומרוואן ברגותי, שנחשב לאחד המועמדים לרשת את אבו מאזן, קרא מהכלא "לנתק כליל את הקשרים עם ישראל".
"כיבוש דה לוקס"
הדברים הללו מבטאים תחושה רחבה והולכת בציבור הפלסטיני שאין צורך ברשות כמו שהיא, כשלתפיסת רבים בגדה הרשות היא קבלן השירותים של ממשלת ישראל. היא מעניקה לישראל שירותי ביטחון ואת כל השירותים הציבוריים, ומאפשרת לה לנהל "כיבוש דה לוקס", ללא נשיאה באחריות. לא מעט אומרים שלא די בכך שהרשות מעניקה את השירותים הללו בחינם, אלא שישראל עוד מרוויחה מהכיבוש - קרקעות בחינם שעליהן בונים התנחלויות ושוק צרכנים שבוי שנאלץ לקנות תוצרת ישראלית. גם הטענה כי משבר הדיור בישראל איננו אלא מזימה לדחוף יהודים לקנות דירות בהתנחלויות נשמעה בפגישה אחת.
לכן אבו מאזן חזר ואמר בכינוס כי "עלינו להחזיק מעמד ולהגביר את ההתנגדות העממית" - ביטוי שפירושו אזהרה מכל פעולת טרור אלימה. כמה זמן תוכל להימשך החרפה כזאת ביחסים ללא אלימות? יש פלסטינים שאומרים שבועות, אולי חודשים. לא יותר.