למרות המדדים השליליים בינואר ופברואר: עלייה חדה באינפלציה הצפויה ל-1.2%
האנליסטים השונים במשק מעריכים שהאינפלציה השלילית של החודשים האחרונים נבעה מגורמים חד-פעמיים וכי אלה מיצו את השפעתם על המדד, ובחודשים הבאים צפויה כבר סדרה של מדדים חיוביים
למרות הירידה שנרשמה במדד פברואר (0.7%), והירידה הגדולה יותר במדד ינואר (0.9%), נרשמה לאחרונה באינפלציה הצפויה במשק דווקא עלייה גדולה יחסית. בשלושת הימים שעברו מאז פרסום מדד פברואר עלתה האינפלציה הצפויה במשק ל- 12 החודשים הבאים ב- 0.5%, וכעת היא מסתכמת ב- 1.2%.
- בנק ישראל הפחית את הריבית לחודש מרץ לשפל היסטורי של 0.1%
- למרות הירידה החדה במדד ינואר - מוקדם להכריז על מותה של האינפלציה
- המדד לא השפיע: האינפלציה הצפויה נותרה בשפל של 0.6%
את האינפלציה הצפויה מחשבים כלכלני בנק ישראל כממוצע ההערכות שמפרסמים האנליסטים השונים במשק. ההסבר לעלייה באינפלציה הצפויה הוא שאנליסטים אלה מעריכים שהאינפלציה השלילית של החודשים האחרונים נבעה מגורמים חד-פעמיים, כמו הירידות במחירי הנפט בעולם וההוזלות היזומות במחירי החשמל והמים בארץ. להערכתם, גורמים אלה מיצו את השפעתם על המדד, ובחודשים הבאים צפויה כבר סדרה של מדדים חיוביים.
האינפלציה הצפויה היא אחד המשתנים החשובים ביותר בשיקולי מדיניות הריבית של הוועדה המוניטרית בבנק ישראל, כי היא זו שמשפיעה על התנהלות המגזר העסקי. מהנתונים החודשיים שמפרסם היום (ד') בנק ישראל מתברר עוד כי על פי שיטת החישוב הנוספת של הבנק, זו של הפרשי התשואות בשוק אגרות החוב הממשלתיות, מסתכמת כעת האינפלציה הצפויה בשיעור נמוך יותר של 0.8%.
בשבוע שעבר דיווחה הלמ"ס כי בעקבות הירידות החדות שנרשמו במדדי ינואר ופברואר ממשיכה האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד פברואר 2015 לעומת מדד פברואר 2014), להיות שלילית, בשיעור של מינוס 1%. כתוצאה מכך, גם סביבת האינפלציה, שהיא נתון המשקלל גם את האינפלציה בפועל וגם את האינפלציה הצפויה, ממשיכה להיות נמוכה מהגבול התחתון של יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%).
אולם ההערכה היא שהמדד השלילי של פברואר והמשך התבססות סביבת האינפלציה מתחת לגבול התחתון של היעד השנתי שקבעה הממשלה לא צפויים להשפיע על החלטת הריבית לחודש אפריל. חברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל יחליטו ככל הנראה בתחילת השבוע הבא להשאיר את הריבית ללא שינוי. זאת בעיקר בשל העובדה שבחודש שעבר הפחית כבר בנק ישראל את הריבית ב- 0.15%. ההערכה לכן היא שחברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל יחליטו בתחילת השבוע הבא להשאיר את הריבית ללא שינוי, בנקודת שפל של 0.1%.