$
דעות

פרשנות

למרות הירידה החדה במדד ינואר - מוקדם להכריז על מותה של האינפלציה

ההערכות הן שלאחר גל ירידות המחירים הנוכחי עשויה התמונה להתהפך, והחל מחודש מרץ אנחנו צפויים לרצף של מדדים חיוביים, שיבטאו אומנם אינפלציה נמוכה, אבל כיוון מדד המחירים יהיה שוב כלפי מעלה

אמנון אטד 21:2815.02.15

המדד השלילי של ינואר, וזה שצפוי להירשם גם בפברואר, מצטרפים לשלושת המדדים השליליים שנרשמו מאז חודש אוגוסט. וכל זה בתקופה שבה הדולר התחזק במידה משמעותית מול השקל, דבר שאמור היה להעלות את מחירי היבוא. בששת החודשים האחרונים השלים מדד המחירים ירידה בשיעור מצטבר גדול במיוחד של 1.2%. חלק מירידות המחירים האחרונות נובעות מאירועים חיצוניים כמו ירידת מחירי הדלק בשוקי העולם, וממהלכים יזומים וחד-פעמיים של הממשלה כמו הוזלת מחירי המים שהשפיעה על מדד ינואר והוזלת מחירי החשמל שתשפיע על מדד פברואר.

 

יחד עם זאת, בחינת התפתחות מדד ינואר שפרסמה הערב הלמ"ס מראה שהתמונה מעט מורכבת יותר. בשישה מתוך עשרת סעיפי התצרוכת העיקריים שמרכיבים את סל המדד נרשמו בחודש ינואר ירידות מחירים, ובסעיף נוסף (סעיף "שונות") נשמרה יציבות. ירידות המחירים הקיפו הפעם שורה ארוכה של מוצרים ושירותים, כמו ירידות עונתיות במחירי ההלבשה וההנעלה עקב מכירות סוף העונה, ירידות מחירים בשורה די ארוכה של מוצרי מזון, וירידה גדולה מהצפוי בחוזי שכירות שנחתמו בחודשיים האחרונים. גם בחודש פברואר צפוי כאמור מדד שלילי בשיעור של כ-0.4%, בעיקר בשל ההוזלה היזומה במחירי החשמל.

 

מונה חשמל. המחירים ירדו ב-10% בפברואר מונה חשמל. המחירים ירדו ב-10% בפברואר צילום: גלעד קוולרצ'יק

 

נתונים אלה מצביעים לכאורה על גלישת המשק למצב של דפלציה, שהוא ירידת מחירים לאורך זמן. אבל ככל הנראה מוקדם מדי להכריז רשמית על מותה של האינפלציה. הורדות המחירים היזומות של הממשלה הסתיימו, מחירי הנפט התייצבו לאחרונה ויציבות זו תשפיע על מחיריהם של מוצרים ושירותים רבים נוספים. ההערכות כעת הן שכבר לאחר גל ירידות המחירים הנוכחי עשויה התמונה להתהפך, והחל מחודש מרץ אנחנו צפויים לרצף של מדדים חיוביים, שיבטאו אומנם אינפלציה נמוכה, אבל כיוון מדד המחירים יהיה שוב כלפי מעלה.

 

מדד המחירים לצרכן. מחודש ינואר 2014 (משמאל) ועד ינואר 2015 (מימין) מדד המחירים לצרכן. מחודש ינואר 2014 (משמאל) ועד ינואר 2015 (מימין)

 

השאלה המסקרנת כעת היא כיצד יפעל בנק ישראל בתחילת השבוע הבא, בדיון הריבית לחודש מרץ. את סיפור הסיבות שגרמו לאינפלציה השלילית מכיר בנק ישראל טוב מכולם. בדיון הריבית האחרון הקדישה לו הוועדה המוניטרית אף קטע נרחב מהישיבה, וזה מה שדיווח הבנק מאותו דיון: "הוועדה דנה בהרחבה בסביבת האינפלציה הנמוכה, ובפרט בכך שקצב האינפלציה השנתי שלילי. להערכת רוב חברי הוועדה, הירידה בקצב האינפלציה נובעת בעיקרה מגורמים בעלי אופי חד-פעמי, ובראשם הירידה במחירי הסחורות העולמיים, במיוחד מחירי הנפט. עוד הם העריכו כי קצב האינפלציה ימשיך להימצא בחודשים הקרובים מתחת לגבול התחתון של היעד, הן בשל הגורמים העולמיים הנזכרים והן עקב הפחתות חד-פעמיות וצפויות בתעריפי החשמל והמים. בנוסף הם ציינו כי הציפיות לאינפלציה לטווח הבינוני-ארוך נותרו מעוגנות יחסית בתחום היעד".

 

פלוג לא תמהר להוריד ריבית

 

ניתוח כזה של ההתפתחויות בתחום המחירים מוביל להערכה שבנק ישראל לא ימהר להפחית את הריבית כבר בשבוע הבא. והערכה זו מתחזקת על רקע הסיבה שהובילה את הבנק להותיר את הריבית ללא שינוי בחודש שעבר: "האינדיקטורים שנוספו החודש ממשיכים להצביע על האצה בפעילות ברבעון הרביעי, לאחר ההאטה ברבעון השלישי כתוצאה ממבצע צוק איתן".

 

לכן בנק ישראל צפוי להמתין לקבלת נתונים נוספים לפני שיבצע מהלך משמעותי נוסף בתחום הריבית. ונתונים כאלה צפויים כבר מחר בצהריים, כאשר הלמ"ס תפרסם את האומדן הראשון של החשבונות הלאומיים לרבעון הרביעי של שנת 2014.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x