יורי גיא-רון: האיש שמינה שופטים הסתבך בקבלת כספים אסורים
ראש לשכת עורכי הדין לשעבר ורעייתו חשודים במעורבות בתוכנית שהגה יהודה עליאש, הממונה על שיווק ופרסום בקופת חולים מאוחדת לגיוס מבוטחים בעזרת תשלום בניגוד לחוק. התשלום הוסווה בעזרת חשבוניות שהוציאו חברות בבעלות גיא־רון ואברהם סיבוני. אתמול זומנו המעורבים לשימוע לפני העמדה לדין
יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר יורי גיא־רון יועמד לדין בכפוף לשימוע במסגרת פרשת השחיתות בקופת חולים מאוחדת. יחד עם גיא־רון זומנו אתמול לשימוע בפרקליטות 26 מעורבים נוספים, בהם בכירים לשעבר במאוחדת וכן אשתו של גיא־רון, כנרת פרי גיא־רון. נגד כל המעורבים קיימות ראיות לכאורה לביצוע עבירות מרמה, מס והלבנת הון.
- יורי גיא רון לא יועמד לדין משמעתי בפרשת מודעות המין
- מהפך בלשכת עורכי הדין: דורון ברזילי ניצח את יורי גיא-רון
- דרושה לשכת עורכי דין חדשה
חקירה שנולדה מדו"ח מבקר המדינה
גיא־רון שימש בעבר גם נציג לשכת עורכי הדין בוועדה למינוי שופטים. הוא נבחר לראש הלשכה ב־2007 וכיהן בתפקיד עד שנת 2011, אז הפסיד ליריבו, דורון ברזילי. בנובמבר 2009 חשף תחקיר "כלכליסט" התנהלות בעייתית של ג.פ אפיקי שיווק, שעומדת כאמור גם במרכז החשדות בפרשת מאוחדת. לפי התחקיר, החברה צברה עד שנת 2005 רווחים נאים מרכישת שטחי פרסום למודעות מין בעיתונים, כשהיא זו שהיתה גם הגורם שתיווך בין לוחות המודעות של העיתונים לבין מכוני ליווי שהזמינו באמצעות ג.פ את המודעות.
הפרשה הנוכחית החלה כדו"ח חמור של מבקר המדינה על התנהלות בכירי מאוחדת. חלק מהממצאים עברו ליועץ המשפטי לממשלה שהורה על פתיחת חקירה משטרתית. לפי מכתבי השימוע, יותר מ־50 מיליון שקל של כספי ציבור שולמו
לחברות שיווק פרטיות על בסיס חשבוניות מס כוזבות והונאה של הנהלת הקופה, של מנגנוני הביקורת שלה ושל משרד הבריאות. מטרת המעשים היתה, לכאורה, הסתרת תשלומים בלתי חוקיים עבור גיוס מבוטחים לקופה מקרב מבוטחי הקופות האחרות – פעילות אסורה לפי תקנות חוק ביטוח בריאות ממלכתי והנחיות משרד הבריאות. לפי החשד, הממונה על שיווק ופרסום במאוחדת יהודה עליאש ביצע את העסקאות המרמתיות מכספי הקופה, בהיקף של עשרות מיליוני שקלים, תוך שיתוף פעולה מצד חברות השיווק של אברהם סיבוני ובני הזוג גיא־רון, שהנפיקו את חשבוניות המס הכוזבות.
יהודה עליאש בהארכת מעצרו. נתן מצגים כוזבים בפני דירקטוריון הקופה | צילום: אוראל כהן |
החברה של הזוג גיא־רון אף העסיקה את אשתו, גיסו וגיסתו של עליאש, תוך ניגוד עניינים והפרת אמונים מצד עליאש. גיא־רון ואשתו נחקרו בשל כך בחשד למתן שוחד, אולם הפרקליטות החליטה שאין תשתית ראיות מספקת להעמידם לדין בעבירות אלה. על פי מקורב לתיק, בני הזוג גיא-רון שיתפו פעולה באופן מלא עם החוקרים ומסרו להם מסמכים רבים.
מטרת התוכנית שטווה עליאש היתה גיוס מבוטחים מהמגזר הערבי והחרדי, שעל כל אחד מהם מאוחדת מקבלת כסף מהמדינה – בין 990 שקל ל־4,675 שקל למבוטח לשנה, נכון ל־2010. עליאש החליט לשלם עמלות למרפאות פרטיות ולמתווכים בניגוד לחוק בתמורה לגיוס מבוטחים חדשים או שכנוע של מבוטחים מקופות אחרות לעבור למאוחדת. דמי התיווך עמדו על 275 שקל למבוטח חדש.
כדי לטשטש את התשלומים האסורים למרפאות השתמש עליאש בחברות "קש". עליאש נתן מצגים כוזבים בפני דירקטוריון מאוחדת שלפיו הקופה צריכה לשלם מקדמות למרפאות על שירותים שונים. הוא העביר סכומים כפולים מאלה לחברות הקש – כאמור חברות שיווק פרטיות שהיו בבעלות סיבוני והזוג גיא־רון – בתמורה לחשבוניות מס מנופחות על שירותי שיווק ופרסום. החברות העבירו בתורן את הכספים למרפאות וגזרו מכך 35% של עמלת תיווך. לפי החשד, החברה של הזוג גיא־רון, ג.פ אפיקי שיווק, קיבלה ממאוחדת כ־5 מיליון שקל. עם זאת, הזוג גיא־רון טען שהסכומים שהתקבלו ממאוחדת הסתכמו 2 מיליון שקל והיו בתמורה לשירותים לגיטימיים. החברות של סיבוני, אגב, קיבלו כ־50 מיליון שקל.
חפרפרת בתוך צוות החקירה
בנובמבר 2010 פרסם מבקר המדינה דו"ח חמור על התנהלות בכירי קופת חולים מאוחדת שעומד בלב החקירה. המבקר דאז מיכה לינדנשטראוס קרא למשרד הבריאות, לממשלה או לכנסת להקים ועדת חקירה לבדיקת תפקודה של הנהלת הקופה והמוסדות המנהלים שלה. "מן הראוי", כתב, "כי הניצבים בראש הפירמידה של המוסד המבוקר יקבלו אחריות למעשיהם ולתפקודה הניהולי הלקוי של הקופה, ומהבחינה הציבורית – אל להם לאחוז בקרנות המזבח".
בעקבות הממצאים החמורים שנחשפו בדו"ח החלה חקירה סמויה בשיתוף פעולה בין יאח"ה שבלהב 433 לפקיד שומה חקירות ירושלים וחקירות מכס ומע"מ ירושלים ברשות המסים. אולם כשחוקרי המשטרה ביקשו להפוך את החקירה לגלויה והתייצבו בבתי החשודים כדי לעצור אותם ולתפוס מסמכים וראיות, הם גילו להפתעתם שהחשודים נעלמו, כמו גם המסמכים. בשלב הזה הבינו במשטרה כי חפרפרת מתוך צוות החקירה הדליפה למעורבים המרכזיים את דבר החקירה וכן עדכנה אותם שהחוקרים צפויים לעצור אותם. כך נולדה חקירה נוספת שהובילה לשני כתבי אישום – אחד נגד ליאור מי רז, חוקר ביחידת החקירות של מע"מ ירושלים, שהורשע בחודש שעבר וכעת ממתין לגזר דינו.
כתב אישום נוסף הוגש נגד אילן יוסף, ראש מדור מע"מ בירושלים, אברהם סיבוני ואילת אפיק־חכמון, ששימשה בעבר סנגורית של מי רז והואשמה בשיבוש מהלכי משפט. משפטם של שלושת הנאשמים הללו עודנו מתנהל והבוקר יעיד במסגרתו מי רז עצמו כעד תביעה.
"השימוע – הזדמנות לשטוח את עמדתנו"
עורכי הדין נתי שמחוני ויואב סננס ממשרד הרצוג פוקס נאמן, המייצגים את אברהם סיבוני, מסרו בתגובה להחלטת הפרקליטות: "אנו מברכים על ההזדמנות לשטוח את עמדתנו בשימוע. מר סיבוני חדור אמונה שלאחר בחינת הדברים כהוויתם, תגיע הפרקליטות להחלטה מושכלת שלא דבק כל רבב בהתנהלותו ותורה על סגירת התיק".
עורכי הדין גיורא ואורן אדרת המלווים את עליאש מראשית החקירה, לפני כ־5 שנים, מסרו בתגובה: "הופתענו לקבל בחלוף תקופה כה ארוכה מכתב שימוע. נלמד את חומר החקירה ונקיים שימוע בפני הפרקליטות".
עו"ד איל רוזובסקי, המייצג את הזוג גיא־רון ביחד עם עו"ד דרור ארד אילון מסר: "הפרשיה כוללת הרבה עניינים. בתוך כל הנושאים, גיא־רון ואשתו נחקרו על כמה נושאים, ומתוכם זומנו רק על אחד לשימוע. אנחנו מקווים שלאחר שנראה את חומר הראיות נוכל להוריד את הפרקליטות גם מנושא זה".
התיק מלווה ומטופל מראשיתו על ידי עורכי הדין נעם עוזיאל, טל תבור ועדי אפלבוים־גרוזמן מפרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה).