$
בארץ

קרנית פלוג: על הממשלה הבאה יהיה לקבוע יעד של צמיחה בת קיימא ומכלילה

נגידת בנק ישראל טוענת בראיון למגזין של איגוד הבנקים, כי העלאת הצמיחה תיעשה תוך שילוב של אוכולוסיות ומגזרים שונים בתהליך הכלכלי ותוך צמצום פערים וממדי העוני

אמנון אטד 11:5226.03.15

"הממשלה הבאה שתוקם תצטרך לבצע הרבה דברים, אבל קודם כל יהיה עליה להגדיר יעדים. יעד מאוד כללי, שנראה ראוי בעיני ויש עליו הסכמה רחבה, הוא יעד של צמיחה בת קיימא ומכלילה", כך אומרת נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג בראיון שצפוי להתפרסם במגזין "בנקאות" של איגוד הבנקים. לדבריה, המשמעות של יעד כזה היא שמתייחסים לצורך להעלאת הצמיחה, והפירוש של 'מכלילה' הוא שזה ייעשה תוך השתלבות של אוכלוסיות ומגזרים שונים בתהליך הכלכלי, ותוך צמצום פערים וצמצום ממדי העוני. אם זה יהיה היעד - ממנו צריכה להיגזר המדיניות הממשלתית".

 

פלוג שבה וחזרה בראיון על עמדת בנק ישראל, לפיה לממשלה לא יהיה מנוס מביצוע קיצוצים תקציביים, גם בשנה הנוכחית וגם בשנים שלאחר מכן. זאת, לדבריה, בשל העובדה "שיש חוסר הלימה בין החלטות רבות על פרויקטים, או החלטות אחרות שיש להן השלכות תקציביות, ובין הכלל התקציבי, שעליו החליטה הממשלה היוצאת". לדבריה, מעבר לטיפול בתקציב הקרוב, יהיה על הממשלה למצוא ולהפעיל מנגנון שמבטיח שחוסר העקביות הזה יצטמצם וייעלם, כי זו בעיה שמלווה אותנו בתכנון התקציבי כבר זמן רב.

 

קרנית פלוג קרנית פלוג צילום: נמרוד גליקמן

 

נגידת בנק ישראל שבה וקראה לממשלה שתוקם לזרז את הליכי הקמתה של הוועדה ליציבות פיננסית, שהעיכובים בהקמתה נובעים מהמחלוקת בינה לבין שר האוצר בשאלה מי יעמוד בראש הוועדה. לדבריה, יציבות המערכת הפיננסית היא נושא שקשור לנושאים שבתחומי אחריותו של בנק ישראל, ועל הוועדה שתוקם יהיה לדאוג להעברת מידע בין הרגולטורים, ולתיאום הרבה יותר הדוק בתחום של שמירה על היציבות הפיננסית. "הוועדה צריכה לכלול כמובן את הרגולטורים - את האוצר, בנק ישראל, והרשות לניירות ערך", אמרה פלוג, "זה אחד הנושאים שנצטרך להגיע להסכמה עליהם".

 

בהמשך הראיון נדרשה נגידת בנק ישראל לנושא שמעסיק אותנו בימים אלה, ההרחבה הכמותית, כשנשאלה על ידי המראיינים האם בנק ישראל ישקול להפעיל צעדי הרחבה כמותית במתכונת שננקטה במדינות אחרות. בתשובה, סיפקה הנגידה ניסוח מעורפל, שכל אחד יכול להבין ממנו משהו שונה: "בהסתכלות קדימה, המטרה היא לתמוך בהמשך הצמיחה והתעסוקה, ובכלל זה של היצוא והתעשייה. מאז המשבר הגלובלי ראינו שמדינות שונות נוקטות בצעדי מדיניות מרחיבים גם כשהן מגיעות לריבית ברמה אפסית. בסופו של דבר, אם יידרשו צעדים נוספים, הבחירה איזה מהצעדים האלה יהיו מתאימים תהיה קשורה לנסיבות הספציפיות. אנחנו בוחנים אותם ומסתכלים על צעדים שננקטו במדינות אחרות, אבל ההחלטה איזה מהצעדים יתאימו תתקבל בהתאם לנסיבות".

 

בתגובה לטענה שבנק ישראל מנותק מהראייה הכוללת, ומתעלם מכך שהמשך הפחתת הריבית מהווה דלק לביקושים בשוק הדיור, ענתה פלוג: "בנק ישראל ממש לא מנותק מהראייה הכוללת. הדיונים מאוד מעמיקים, ההחלטות לא קלות, וההתפתחויות בשוק הדיור תופסות מקום משמעותי מאוד בדיונים. אולם לא ניתן באמצעות כלי המדיניות המוניטרית בלבד לטפל בכל היעדים. הרקע להפחתת הריבית מכוון לתמיכה בצמיחה ובתעסוקה. אין ספק שלמדיניות הריבית יש גם השפעה על הביקושים בשוק הדיור, אבל בסופו של דבר הטיפול בסוגיית מחירי הדירות צריך להתבצע באמצעות הגדלה משמעותית בהיצע, אין דרך אחרת. יש לשחרר חסמים ולדאוג לכך שיהיה מלאי תכנוני, שישווקו קרקעות בהיקפים המתאימים ושהתחלות הבנייה יהיו בהיקפים שעונים על הביקושים בשוק ובאזורים שכוללים את אזורי הביקוש. כל זאת, בהינתן שאנחנו גם בסביבת ריבית נמוכה. רק זו הדרך לטפל בשוק הדיור".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x