$
בורסת ת"א

הכלכלנים חלוקים: האם בנק ישראל יוריד מחר ריבית וישיק הרחבה כמותית?

לידר: "סבירות גבוהה להורדת ריבית. תיתכן הכרזה על תכנית הרחבה כמותית"; יצירות: "הבנק יוריד מחר את הריבית, ואם לא - בחודש הבא"; לאומי: "הרחבה כמותית - לא סביר. הריבית - תרד"; אפסילון: "בין אם תהיה הרחבה כמותית או לא - ההשפעה על השוק תימשך"

מיקי גרינפלד 12:0822.03.15
לקראת ההודעה המוניטרית של בנק ישראל מחר, נכנסת הפעם ל"משוואת הציפיות", לצד החלטת הריבית, האפשרות למהלך של הרחבה כמותית מצד הבנק המרכזי. זאת לאחר שבחמישי האחרון חשף "כלכליסט" את הערכת HSCB לפיה בנק ישראל יודיע בקרוב על מהלך של רכישות אג"ח - וכשברקע המדד השלילי של מינוס 0.7% לחודש פברואר.  

יונתן כץ מלידר שוקי הון אומר כי מהלך של הרחבה כמותית אכן אפשרי. "תיתכן הרחבה כמותית בישראל על ידי רכישת אג"ח. במלחמת המטבעות המתפשטת בעולם לאחרונה, מדינות רבות לא רק מורידות ריבית (אפילו לריבית שלילית) אלא גם רוכשות אג"ח ממשלתיות במטרה להגדיל את בסיס הכסף ובכך להחליש את המטבע. כך עושה הבנק האירופי ( ECB) בהצלחה רבה מחודש מרץ. לעיתים עצם הציפייה להפעלת QE כבר מחלישה את המטבע המקומי. בנק ישראל גם רכש אג"ח ממשלתי, בהיקף של 18 מיליארד שקל, בחודשים מרץ-ספטמבר של שנת 2009. באותה תקופה הריבית בישראל הייתה 0.50% (באפריל 2009).

 

מטרת התוכנית ב-2009 הייתה גם להוריד את התשואות הארוכות במשק ולשחרר את מחנק האשראי באותה התקופה. בלידר מדגישים כי "הפעם אם בנק ישראל יחליט על רכישת אג"ח, המטרה העיקרית תהיה להחליש את השקל ופחות להוריד את התשואות (בדומה למהלך של שוודיה). רכישות האג"ח תעשה ללא עיקור של עודף ההזרמה. במילים אחרות הדפסת כסף צפויה להחליש את השקל", אומר כץ, ומוסיף כי במקביל לתוכנית עשוי הבנק להודיע על מגבלות נוספות בשוק המשכנתאות במטרה למנוע ניפוח בועת הנדל"ן".

 

כץ מעריך עוד כי בנק ישראל עשוי להוריד את הריבית מחר על רקע הייסוף בשקל והעמקת הדפלציה, "ואם לא מחר בחודש הבא". מהחלטת הריבית האחרונה ב- 23 בפברואר ועד יום חמישי האחרון, שער החליפין של השקל פוחת ב- 1.05% מול סל המטבעות. ביום שישי חל פיחות בשקל בשיעור של 1.2% על רקע הציפיה של חלק מבתי ההשקעות להורדת ריבית. "קרנית פלוג מבינה שללא הורדת ריבית מחר השקל יחזור ויתחזק", מדגיש כץ.

 

יונתן כץ, לידר שוקי הון יונתן כץ, לידר שוקי הון

 

איילת ניר, הכלכלנית הראשית של בית ההשקעות יצירות, מסוייגת יותר לקראת ההחלטה: "קל להיסחף אחר התחזית של HSBC, שכן אם בנק ישראל בחר לפני חודש ימים להפחית את הריבית בהתבסס על שער החליפין, הוא עשוי שלא להסתפק בהחלטה זו ולהפחית שוב את הריבית או לבצע הרחבה כמותית, על מנת לנסות ולפחת את השקל", אומרת ניר.

 

עם זאת, לדבריה, העלייה בציפיות האינפלציה לאחר פרסום מדד חודש פברואר, פיחות השקל, ופרסומם של נתונים שאינם תומכים בצפי להיחלשות הכלכלה, "צפויים לדחות את ההחלטה אודות הפחתת הריבית לריבית שלילית, כמו גם את ההרחבה הכמותית, במידת הצורך, למועד מאוחר יותר".

 

דודי רזניק מלאומי שוקי הון מאמין כי השקת תוכנית רכישות אינה סבירה בשלב זה – אך בכל הקשור לריבית, הבנק לא צפוי לעצור ובהמשך הדרך ריבית שלילית היא בהחלט על הפרק: "על רקע סביבת האינפלציה הנמוכה ומתוך ניסיון להחליש את השקל צפוי בנק ישראל להמשיך ולהוריד את הריבית, אך לא בהכרח כבר בהחלטה הקרובה. קיימת סבירות גבוהה יחסית להגעה לרמת ריבית שלילית בתוך מספר חודשים", אומר רזניק, שמוסיף כי הוא לא פוסל אפשרות של הורדת ריבית כבר מחר. "המדיניות המוניטאריות של בנק ישראל צפויות לבוא לידי ביטוי בשימוש בכלי הריבית ובהמשך ההתערבות בשוק המט"ח", אומר רזניק, ומוסיף: "הרחבות כמותיות בדמות רכישת אג"ח ממשלה פחות סבירות ורכישת אג"ח לא-ממשלתיות כלל איננה עומדת על הפרק, ככל הנראה. בנק ישראל מבצע כבר דה פקטו הרחבה כמותית בכך שמעקר פחות את פעילותו בשוק המט"ח".

 

עידן אזולאי, מנהל ההשקעות הראשי באפסילון, מסכם ואומר כי "בין אם בנק ישראל יפחית את הריבית ובמקביל ישיק תוכנית הקלה כמותית ובין אם לא, ההשפעה של הצעד הזה תמשיך להשפיע על השוק - גם אם בנק ישראל לא יפעל מחר, השוק ימשיך לצפות שהצעדים הללו ייושמו בעתיד הקרוב לאור מלחמת הריביות והמטבעות העולמית שלא מותירה לו ברירה רבה בשלב זה".  

 

קרנית פלוג קרנית פלוג צילום: עמית שעל

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x