בנק ישראל: ההפסד ב-2014 עמד על 1.1 מיליארד שקל
זאת בהמשך להפסד גדול בהרבה של כ-8.6 מיליארד שקל שנגרם לו בשנת 2013. יתרת ההפסד הכוללת - 52.3 מיליארד שקל
בנק ישראל ממשיך לצבור הפסדים ובשנה שעברה הוא הפסיד כ-1.1 מיליארד שקל נוספים, בהמשך להפסד גדול הרבה יותר של כ-8.6 מיליארד שקל שנגרם לו בשנת 2013. ההפסד שרשם בנק ישראל בשנה שעברה מצטרף להפסדים העצומים שצבר הבנק ב-19 השנים האחרונות, וכתוצאה מכך מסתכמת כעת יתרת ההפסד הכוללת של בנק ישראל בסכום עתק של כ- 52.3 מיליארד שקל.
- קרנית פלוג: על הממשלה הבאה יהיה לקבוע יעד של צמיחה בת קיימא ומכלילה
- לאחר התערבות בנק ישראל: הדולר היציג עלה ב-0.6% ל-3.948 שקלים
- החזית הראשונה של כחלון באוצר: בנק ישראל
ההפסד שנגרם לבנק ישראל בשנה שעברה בולט במיוחד על רקע העובדה שבנק ישראל מנהל יתרות מטבע חוץ שהסתכמו בסוף השנה שעברה בכ-86 מיליארד דולר, ושהדולר התחזק בשנת 2014 מול השקל ב-12%. בנק ישראל אינו מציג רווחים כתוצאה מפיחות השקל - כחלק משיטת הדיווח שלו בדו"חות הכספיים. על פי שיטה זו, כאשר לבנק יש בשנה מסוימת הכנסות "על הנייר" כתוצאה מהפרשי שערים, כפי שקרה בשנה שעברה, הן אינן נרשמות בדו"חותיו הכספיים כרווח, ובמקום זאת הן מועברות לסעיף "חשבונות שערוך" במאזן הבנק. עלייה בשווי יתרות המט"ח כתוצאה מהפרשי שערים תיחשב בדו"חות בנק ישראל לרווח רק כאשר הבנק יתחיל למכור ולמממש בפועל חלק מהיתרות הרבות שברשותו.
דבר דומה קורה בדו"חות הכספיים של בנק ישראל בנושא השקעות הבנק במניות זרות. גם במקרה זה רווחי הבנק "על הנייר" כתוצאה מהפרשי השערים של המניות שברשותו בבורסות בחו"ל אינן נרשמות בדו"חותיו הכספיים כרווח, ובמקום זאת הן מועברות לסעיף "חשבונות שערוך" במאזן. מדו"ח נוסף שבנק ישראל מפרסם היום, על השקעת יתרות מטבע החוץ שבניהולו, עולה כי תרומת ההשקעות שלו לסך רווחי הבנק הסתכמה בשנה שעברה בכ- 0.67% מהיקף היתרות.
אחת הסיבות להפסדי בנק ישראל בשנה שעברה היא פערי הריביות הקיימים בין ישראל לבין חו"ל. מדובר בהפסדים שנובעים מהפערים בין הריביות שבנק ישראל מקבל על השקעת כספי יתרות המט"ח בבנקים בחו"ל, לבין הריבית הגבוהה יותר שהוא משלם בארץ על אגרות מק"מ שהוא מנפיק ועל הפיקדונות של הבנקים המסחריים אצלו. הנפקות המק"מ מימנו וממשיכות לממן חלק גדול מרכישות הדולרים שביצע בנק ישראל במהלך השנים 2008-2011, ומחודש אפריל 2013 ועד היום.
בשנת 2014 הסתכמו הפסדי הריבית של בנק ישראל בכ-278 מיליון שקל, לעומת הפסד גדול בהרבה של כ-2.4 מיליארד שקל בשנת 2013. הפער הגדול בין הפסדים אלה נובע מירידות הריבית שביצע בנק ישראל בשנה שעברה שצמצמו עד למינימום את הפערים בין הריבית בארץ לבין הריביות בחו"ל. הפסד נוסף של כ-684 מיליון שקל נגרם לבנק ישראל בשנה שעברה בשל הוצאות השכר לעובדיו ותשלומי הגמלאות לגמלאים הרבים שלו.
בנק ישראל מדווח היום גם כי בתחילת השנה עדכנה הנגידה ד"ר קרנית פלוג את הטווח הרצוי של יתרות המט"ח, מ-65 עד 90 מיליארד דולר שקבע הנגיד הקודם פרופ' סטנלי פישר בשנת 2010 לטווח שבין 70 ל-110 מיליארד דולר.
כדי להסביר את ההפסד שנגרם לו בשנה שעברה כתוצאה מהפרשי הריביות, חוזר היום בנק ישראל על הסברים דומים שפרסם בעבר, לפיו "התוצאות נובעות מפעילות הבנק להשגת מטרותיו, כפי שהן מוגדרות בחוק בנק ישראל - יציבות מחירים, צמיחה ותמיכה ביציבות הפיננסית - ואינן מכוונות להשאת רווחים פיננסיים - כפי שמקובל בבנקים מרכזיים אחרים בעולם".