הרצפות נשטפות לבד: רק 13% מהחברות חשפו מספר עובדי הקבלן
14 מתוך 107 חברות שנבדקו ע"י כלכליסט הסכימו לדווח מהו המספר המדויק של עובדי הקבלן שהן מעסיקות, אף על פי שחוק מ־2012 מחייב אותן לבצע רישום כזה. רוב החברות מסתירות את העובדים הללו בסעיף הקניות, לצד רכישת כוסות קפה
פערי השכר בין הבכירים לעובדים מן המניין בבדיקת "כלכליסט" בנוגע למעסיקות הגדולות ביותר בבורסה של תל אביב הם רובם מוטים מטה. הסיבה לכך היא שבהוצאות השכר שמדווחות החברות הבורסאיות נפקד מקומם של עובדי הקבלן. אלה הם העובדים השקופים של שוק העבודה הישראלי — עובדי הניקיון, השמירה, עובדי חברות הקייטרינג שעמלים בחדר האוכל ואפילו עובדי מחשוב – כל אלו מגיעים כל בוקר לאותו המשרד, מבצעים את אותה עבודה ומקבלים הוראות מבוס שהוא עובד החברה שהם רק ספקי השירות שלה, מבלי ליהנות מכל הזכויות שמקבל עובד מן המניין.
- המשרות החלקיות הקפיצו את הפער בחברות כוח האדם
- שכר המנהלים ירד, הבעיה נשארה
- פערי השכר קטנו, הפער הממוצע פי 25
מספרם המדויק של העובדים השקופים הללו בכלל המשק לא ידוע, אבל על פי הערכות, מדובר בכ־130 אלף עובדי ניקיון ושמירה בלבד, לא כולל כל שאר סוגי עובדי קבלני השירותים, כוח אדם, עובדים במשרה זמנית ועוד שאר הסדרים משפטיים. כאשר ביקשנו מ־107 החברות שנבדקו על ידי "כלכליסט" את הנתונים על סוגי העובדים השונים אצלן, רק 14 הסכימו לדווח את המספר המדויק - בלי שמות תואר כמו "מעט" או "בודדים" - של סוגי העובדים שאינם מן המניין. מבין אותן חברות, שבע טענו כי אצלן מספר עובדי הקבלן הוא אפס, כאילו שהרצפה שוטפת את עצמה בסוף כל יום עבודה. מבין השבע שציינו מספר גדול מאפס - בשלוש חברות מדובר על מספר עובדי קבלני שירותים שנע בין 57 ל־125. כלומר סביר שאם היינו מקבלים את נתוני האמת של כלל החברות, היה מתברר שזו כלל וכלל לא תופעה שולית.
החברות הבורסאיות לא מחויבות לדווח בפירוט שכזה את סוגי העובדים שאינם מן המניין ורק קומץ חברות מדווחות על החלוקה בין עובדים זמניים לעובדים קבועים או עובדים במשרות חלקיות, כוח אדם וכדומה. אף חברה לא מדווחת על עובדי קבלני השירותים, ואלו תקועים אי שם בסעיף הקניות והרכש, יחד עם רכישה של מחשב חדש וכוסות לקפה, מצבם האמיתי יישאר בגדר מסתורין. מנגד אפשר לטעון שתפקיד הדו"חות הכספיים הוא לא לשקף את השאיפה לתיקון חברתי אלא רק את מצבה של החברה העסקית בנקודת זמן נתונה, אולם אלו הם עובדי החברה לכל דבר ועניין, ולו באופן המהותי גם אם לא המשפטי. כפי שהחברה מדווחת על מצב עובדיה הישירים - שכרם, תנאי תעסוקתם ועוד - כך ראוי שהיא תדווח על מצב עובדיה העקיפים. הנתונים נמצאים במאגרי המחשב של החברות.
למעשה, מאז 2012 אף חברה לא יכולה להצהיר בריש גלי שאין לה נתונים על עובדי הקבלן שמועסקים אצלה, שכן כל חברה אמורה להחזיק בודק שכר ייעודי לעובדי שמירה וניקיון, כפי שמחייב החוק להגברת האכיפה של דיני העבודה, ותפקידו לעבור על תלושי השכר ולוודא שהם מקבלים את שכרם כדין. את החוק קידם עו"ד מיכאל אטלן, היועץ המשפטי של משרד הכלכלה. בעידן של קפיטליזם שמנסה להיות חברתי יותר, פרסום תנאי התעסוקה של עובדי הקבלן הוא ראוי ונכון.