פערי השכר הגבוהים ביותר - ברשתות המזון והאופנה
חלוקת הנתונים של פערי השכר על פי ענפי המשק מגלה כי בענפים שבהן נפגעה רווחיות החברות פחתו גם פערי השכר בין המנהלים לעובדיהם. כך קרה בבנקים, בחברות הביטוח ובחברות הסלולר. הפערים נשארו גבוהים מאד בענפים בהם התחרות נמוכה (כמו בבזק וב-HOT) או בחברות בהן שכר העובדים נמוך, כמו ברשתות השיווק והאופנה
הרשתות הקמעונאות
הפערים בתחום הקמעונאות הם בלתי נתפסים אלא שכבר התרגלנו לתופעה הזו בשנים קודמות. כמו בעבר, חברות הביגוד והמזון תופסות את המקומות הראשונים של פערי השכר בין המנכ"ל לעובד הממוצע. אחת הדרכים להסביר את הפערים העצומים האלה, שהגיעו גם לשכר מנכ"ל הגבוה פי 100 מזה של עובדיו, היא בכך שחלק גדול מהעובדים בתחום מועסקים במשרות חלקיות, לפי שעה וכמובן בשכר נמוך- סביב שכר המינימום. אלא שצריך לזכור שבמקרים רבים, מי שקובע את היקף המשרה, או יותר נכון מי שמגביל את היקף שעות העבודה, הם לא העובדים אלא ההנהלה. בכל זאת, אפשר להתנחם בכך שהמגמה הכוללת בחברות הקמעונאות היא של צמצום פערים, אמנם בצעדים קטנים, אך בכיוון הנכון.
(עמרי מילמן)
- האמת מאחורי האבטלה הנמוכה: יותר עובדים במקצועות פחות משתלמים
- "11 שנה לקחתי שכר מינימום, השוק לא תגמל אותי בהתאם"
- פערי השכר קטנו, הפער הממוצע פי 25
בנקים וחברות כרטיסי אשראי
מבט מהיר על פערי השכר במערכת הבנקאית ובענף כרטיסי האשראי יגלה כי הפערים ירדו בשנה החולפת בהשוואה ל-2013. אך לפני שמציינים בחיוב את התופעה, כדאי לבחון את הסיבות לכך. מתברר כי הירידה בפערי השכר במוסדות הפיננסיים קשורות בעיקר לירידה ברווחיות הבנקים בשנה האחרונה - ירידה שגזלה מ-3 מנכ"ליות את הבונוסים השנתיים ובכך כמובן השפיעה על פערי השכר.
(תומר ורון)
גולשים בסמארטפון? לצפייה בטבלה לחצו כאן
חברות הביטוח
עלות השכר ההמוצעת לעובדי חברות הביטוח עלתה קלות ב-2014 וזאת במקביל לעליה במספר העובדים שחברות אלו מעסיקות. מנגד, שינויים חד-פעמיים ברכיב האופציות של המנכ"לים ושחיקה ברווחיותן של רוב החברות, הביאו לירידה בעלות השכר של המנהלים כך שפערי השכר הצטמצמו. עדיין, בהשוואה למערכת הבנקאית, הפערים בענף הביטוח נותרו גבוהים למדי.
(תומר ורון)
גולשים בסמארטפון? לצפייה בטבלה לחצו כאן
חברות תעשייה
עלות שכרו הממוצעת של עובד בתעשייה עמדה ב-2014 על 13,500 שקל בחודש, ממוצע המבטא ירידה קלה מאד בהשוואה לשכר עובדי התעשייה בשנה הקודמת. בצמרת שיאני הפערים בתעשייה ניצבות שתי חברות, דלתא ושטראוס, שמעסיקות חלק ניכר מעובדיהן בחו"ל, בעיקר במדינות מתפתחות. השכר במדינות אלה נמוך יחסית לשכר בישראל, וכתוצאה מכך פערי השכר של המנכ"לים בחברות הללו נמצאו גבוהים יחסית. אך גם אם משווים את שכר המנכ"לים רק לשכר העובדים בישראל, עדיין נמצאים פערי שכר גבוהים. לדוגמא, בשטראוס מרוויח המנכ"ל, גדי לסין, פי 62 מהשכר הממוצע של כלל עובדי החברה (ישראלים ועובדים בחו"ל), ופי 53 מהשכר הממוצע של עובדי שטראוס בישראל.
(הדס גליקו)
גולשים בסמארטפון? לצפייה בטבלה לחצו כאן
חברות התקשורת
צרות עסקיות תורמות, כך נראה, לשוויוניות רבה יותר בין שכר המנהלים לשכר עובדיהם. הדוגמה הטובה ביותר היא מה שקרה השנה בתחום השכר בחברות הסלולר הגדולות, סלקום ופרטנר, בהן עלות שכר המנכ"לים המשיכה לרדת ב-2014 במקביל לשחיקה בתוצאות הפיננסיות, וכתצואה מכך הצטמצמו פערי השכר בינם לבין העובדים. עלות שכר המנכ"לים הסלולריים נמוכה מזו של עמיתיהם בחברות התקשורת הקווית – בזק ו-HOT. שתי האחרונות עדיין נהנות מתנאי תחרות נוחים יחסית ושליטה מונופוליסטית בתחומי הבית שלהם, והבעלים יכולים להמשיך ולפנק את המנכ"לים והיו"רים בחבילת הטבות מתגמלת יותר.
(אופיר דור)
גולשים בסמארטפון? לצפייה בטבלה לחצו כאן